Bretagnenbassetti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bretagnenbassetti
Basset Fauve de Bretagne 600.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Ranskan lippu Ranska
Määrä Suomessa rekisteröity 840[1]
Rodun syntyaika 1500-luku
Alkuperäinen käyttö metsästys
Nykyinen käyttö metsästys- ja seurakoira
Elinikä noin 10 vuotta
Muita nimityksiä fauve
FCI-luokitus ryhmä 6
Ulkonäkö
Paino 12-18 kg
Säkäkorkeus 32–38 cm
Väritys kultaan vivahtava vehnänvärinen tai kellanruskea

Bretagnenbassetti (ransk. Basset fauve de Bretagne) on harvinainen ranskalainen ajokoira. Suomeen rotu tuli 1980-luvulla, kanta käsittää noin 400 yksilöä.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koira on muita basset-rotuja pienikokoisempi ajokoira: sen säkäkorkeus on 32–38 cm. Se on jonkun verran korkeuttaan pidempi. Rodun kuono on melko pitkä ja korvat ohuehkot, riippuvat ja melko suuret. Kaula on lyhyt, häntä pitkä ja sirppimäinen. Koira on liikkeissään nopea ja ketterä.

Bretagnenbassetin turkki on karkea, tiivis ja melko lyhyt, väriltään kultaan vivahtava vehnänvärinen, tiilenpunertava tai kellanruskea. Turkki ei koskaan ole pörröinen tai villava.

Turkin hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turkkia huolletaan säännöllisellä harjaamisella, sekä nyppimällä kuollut karva pois. Koiran turkki on yksilöllinen, mutta yleensä turkki nypitään kahdesti vuodessa. Turkkia ei saa leikata, kuin korkeintaan tassuista ja leuan alta. Turkin karkeus katoaa, mikäli sitä käsitellään saksilla tai koneella.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bretagnenbassetti on vilkas, metsästysviettinen, herkkä ja toisinaan vahvaluonteinen. Rotu on kuitenkin osoittautunut myös erinomaiseksi kotikoiraksi. Rodulla on saavutettu hyviä tuloksia verijälkikokeissa. Vapaana pitäminen saattaa metsästysvietin vuoksi olla vaikeaa. Rotu tarvitsee vilkkautensa vuoksi paljon aktivointia. Bretagnenbassetti oppii helposti uusia asioita ja yrittää parhaansa miellyttääkseen isäntäänsä. Se sopii hyvin agilityyn, näyttelyihin ja metsästys- tai verijälkikilpailuihin.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on kotoisin Ranskasta, Bretagnen alueelta, missä karkeakarvaisia koiria on käytetty ajureina metsästyksessä tiheikköisissä ja kallioisissa metsissä. Vallankumouksen jälkeen rotu miltei hävisi. Suuremmasta grand fauve de bretagnesta kehitettiin pienikokoisempi rotu risteyttämällä siihen karkeakarvaisia mäyräkoiria, beagleja sekä mahdollisesti myös terrierejä. Uusi rotu soveltui paremmin hitaammalla vauhdilla ajamiseen sekä metsästykseen pienemmillä alueilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bretagnenbassetti.