Venäjäntoy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Venäjäntoy

Russian Toy Terriers.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Venäjän lippu Venäjä
Määrä Suomessa rekisteröity 1 273[1]
Rodun syntyaika lyhytkarvainen 1800-luku, pitkäkarvainen 1950-luku
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
FCI-luokitus ryhmä 9
Ulkonäkö
Paino korkeintaan 3 kg
Säkäkorkeus 20-28 cm
Väritys musta punaruskein merkein, maksanruskea punaruskein merkein ja sininen punaruskein merkein; myös mikä tahansa punaisen sävy, jossa voi olla mustat tai ruskeat karvankärjet

Venäjäntoy on FCI:n ryhmään 9 (Seurakoirat ja kääpiökoirat) kuuluva rotu. Rodun aikaisempia nimityksiä ovat venäjäntoyterrieri, venäjänkääpiökoira ja pitkäkarvainen Moskovan kääpiöterrieri. Rotu on suhteellisen tuore Suomessa; sen ensimmäinen suomenkielinen rotumääritelmä julkaistiin 1988. Vuonna 2006 venäjäntoyta rekisteröitiin Suomessa 70 kappaletta, joista 18 oli tuontikoiria. Rodun suosio on kasvamassa muiden kääpiörotujen tapaan.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjäntoy on pieni koira. Sen säkäkorkeus on vain 20–28 cm (yli 30 cm on hylkäävä virhe). Luusto on kevyt ja koiralla on suhteellisen korkeat raajat. Venäjäntoyta on kahta muunnosta: lyhyt- ja pitkäkarvaista. Turkin väreinä on sallittu musta punaruskein merkein, maksanruskea punaruskein merkein ja sininen punaruskein merkein tai myös mikä tahansa punaisen sävy, jossa voi olla mustat tai ruskeat karvankärjet. Yksivärinen musta, ruskea tai sininen väri katsotaan virheeksi. Korvat ovat pystyt, mutta taittuneetkin sallitaan pitkäkarvaisilla yksilöillä, joilla pitkät korvahapsut saattavat aiheuttaa korvien taittumista.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonteeltaan rotu on eloisa ja iloinen. Huomion- ja hellyydenkipeänä se haluaa olla mukana arjen askareissa ja sylikoirana, mutta tarvitsee myös runsaasti liikuntaa ja aktiviteetteja. Aktiivisen luonteensa vuoksi se on valpas, älykäs ja ärhäkkäkin vastaanottamaan vierailija haukkumalla.

Rotu sopii koiranäyttelyyn, agilityyn ja tokoon.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa rodulta on tutkittu silmiä ja polvia jonkin verran. Silmäsairauksia rodulla ei juurikaan ole löydetty, mutta muutamilla koirilla on todettu patellaluksaatiota.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun alkuperämaa on Venäjä. Lyhytkarvaisen venäjäntoyn tiedetään varmuudella osallistuneen Pietarissa koiranäyttelyyn jo vuonna 1874. Rodun kehitykseen on käytetty manchesterinterrieriä. Pitkäkarvaisen venäjäntoyn jalostuksen on saattanut alkuun koirankasvattaja Jevgenia Fominitšna Žarova Moskovassa 1950-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)