Amerikankarvatonterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikankarvatonterrieri
TagnonPond9-6-03.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Määrä Suomessa rekisteröity 575[1]
Rodun syntyaika UKC (United Kennel Club) -rekisteröinti omana rotunaan vuodesta 2004, sitä ennen amerikanrottaterrierin (Rat Terrier) karvaton variaatio. Suomeen ensimmäiset kolme yksilöä saapuivat vuonna 2003.
Alkuperäinen käyttö Rottakoira
Nykyinen käyttö Seurakoira ja rottakoira
Elinikä n. 15 vuotta
Muita nimityksiä AHT, American Hairless Terrier
FCI-luokitus ei FCI-rotu
SKL: ryhmä 3 Terrierit
alaryhmä 1 Suuret ja keskikokoiset terrierit
#916[1]
Ulkonäkö
Paino useimmiten 6-10 kg
Säkäkorkeus 25-45 cm
Väritys Mikä tahansa ihon väri hyväksytään. Yleensä iho on läikikäs yhtenäisellä taustavärillä ja pisamat tai läikät vastavärillä. Pisamat suurenevat iän myötä ja ihon väri tummenee auringon vaikutuksesta.

Amerikankarvatonterrieri (American Hairless Terrier) on energinen ja valpas koira, jonka älykkyys ja uteliaisuus tekevät siitä helpon koulutettavan.

Suomen Kennelliitto tunnusti rodun vuonna 2016.[2]

Amerikankarvatonterrierin esi-isät rottaterrierit (nykyinen amerikanrottaterrieri) on jalostettu metsästystä ja pikkujyrsijöiden torjuntaa ajatellen, mutta amerikankarvatonterrierin karvattomuus tekee siitä melko sopimattoman metsästystarkoitukseen. Kuitenkin sillä on edelleen melko vahva metsästysvietti. Saalistusviettiä voi käyttää hyväksi harrastuksissa, muun muassa agilityssä ja viehejuoksussa.

Amerikankarvatonterrieri on poikkeuksellisen ystävällinen kumppani, joka tulee hyvin toimeen lasten, toisten koirien ja jopa kissojen kanssa. Pennun riittävää sosiaalistamista ja nuoren aikuisen kouluttamisen tärkeyttä ei kuitenkaan tule koskaan riittävästi korostettua.

Amerikankarvatonterrierit nauttivat ihmisen seurasta ja osallistuvat mielellään ihmiskumppaneidensa kaikkiin toimiin.

Karvattomana rotuna erityisesti vaaleat amerikankarvatonterrierit vaativat kesällä suojaa auringolta - eli aurinkosuojavoidetta tai ehkä vielä suositeltavammin T-paita suojaamaan palamiselta aurinkoisilla kesäkeleillä. Talvella amerikankarvatonterrieri puetaan lenkille lämpöiseen haalariin ja tossuihin. Myös esimerkiksi häntä on suojattava pakkaselta. Paleltumat voivat aiheuttaa koiralle pysyviä vaurioita ja kipuja.

Karvattomuus on luonnollinen mutaatio koirakannoissa. Useissa eri roduissa tavataan karvattomia yksilöitä. Perunkarvatonkoira samoin kuin meksikonkarvatonkoira ovat säilyneet vuosituhansia karvattominakin - eli kyseessä ei ole kannan degeneroituminen.

Amerikankarvatonterrierejä on myös karvallisia. AHT:n ja amerikanrottaterrierin risteyttäminen on sallittua, mikä on erittäin tärkeää geenipohjan monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Karvalliset AHT:t ovat kannalle erittäin arvokkaita. AHT:n karvattomuus periytyy resessiivisesti eli kummankin vanhemmista on kannettava karvattomuusgeeniä, ja sellaisen alleelin on ohjauduttava pennulle, jotta se syntyy karvattomana. Kahden karvattoman vanhemman jälkeläiset ovat aina karvattomia.

Karvaton amerikankarvatonterrieri soveltuu useille koira-allergisille, koska koiran ihosta irtoava hilse ei pakkaannu karvaan ja pöllähtele sieltä ajoittain. AHT:n iho on luonnostaan kosteampi/rasvaisempi kuin muiden karvattomien rotujen. Allergisissa ihmisissä useimmiten tapahtuu siedättymistä, sillä allergeenejä vapautuu rodusta hyvin maltillisesti.

Karvallinen amerikankarvatonterrieri

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Amerikankarvatonterrieri. KoiraNet-Jalostustietojärjestelmä, Suomen Kennelliitto. Haettu 6.6.2020.
  2. Suomen Kennelliiton hyväksyntä roduille. Suomen amerikankarvatonterrierit ja rottaterrierit ry. Haettu 27.10.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Amerikankarvatonterrieri.