Yorkshirenterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yorkshirenterrieri
Yorkshire teriery 522.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Englanti,  Iso-Britannia
Määrä Suomessa rekisteröity 5 962[1]
Rodun syntyaika 1880-luku
Alkuperäinen käyttö rottakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 13–15 vuotta
Muita nimityksiä yorkki, jorkki, yorkie
FCI-luokitus ryhmä 3 Terrierit
alaryhmä 4 Kääpiöterrierit
#86
Ulkonäkö
Paino 1,5 kg-3,5 kg
Säkäkorkeus noin 20 cm
Väritys teräksensininen ja tan

Yorkshirenterrieri (Yorkshire Terrier) on alkujaan skotlantilaista alkuperää oleva pitkäkarvainen kääpiöterrieri. Suomessa yorkshirenterriereitä rekisteröidään vajaa 300 vuodessa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yorkshirenterrieri.

Yorkshirenterrieri on maailman toiseksi pienin koirarotu chihuahuan jälkeen. Sillä on pitkä, silkkinen karvapeite, joka laskeutuu suorana ja sileänä maahan saakka. Rotu on ryhdikäs, pystykorvainen ja terrierimäinen, sen runko on hieman korkeutta pidempi. Aluskarvaton turkki on pitkää, päässä ja rinnassa on kullanväristä ja muualla turkin väri on tumman teräksensininen. Yorkshirenterrierin paino on 1,5 kg-3,5 kg.lähde?

Etenkin turkin pituuden suhteen ollaan varsin tarkkoja, sillä juuri pitkä silkkikarvainen turkki tekee koirasta rotupuhtaan. Myös värivirheitä esiintyy paljon. Etenkin kokomustan värityksen aikaansaava geenivirhe on ilmeisen hallitseva, josta seuraa, että kaikista mustan koiran pennuista tulee automaattisesti mustia.lähde?

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotumääritelmän sanoin yorkshirenterrieri on valpas, älykäs, vilkas sekä tasapainoinen kääpiöterrieri. Se on iso koira pienessä koossa, jota voisi kuvata suorastaan uhkarohkeaksi. Koulutus saattaa olla hieman haastavaa kuten muillakin terriereillä, sillä miellyttämishalua ei ole yhtä paljon kuin esimerkiksi paimenkoirilla. Perhekoirana yorkki on mahtava, sosiaalinen ja luotettava kumppani.lähde?

Yorkshirenterrieri

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yorkshirenterrieri venäläisessä postimerkissä.

Yorkshirenterrieri jalostettiin 1800-luvulla pyydystämään rottia. Se on kehitetty yhdistelemällä useita pieniä terrierirotuja. Yorkshirenterrieri noteerattiin ensi kerran omaksi rodukseen vuonna 1886, ja sitä ennen se oli vain yksi muoto skotlantilaisista terriereistä.lähde?

Varhaisin rodun oletetuista kantaisistä on ollut watersidenterrieri, joka oli jo 1700-luvun puolivälissä varsin yleinen Yorkshiren alueella. Yhtäläisyyksiä nykyisiin yorkshirenterriereihin on esimerkiksi värityksessä ja silkinpehmeässä karvassa. Toisen merkittävän kantarodun uskotaan olleen varhainen skyenterrieri, josta edelleen kehitettiin muun muassa paisleynterrierit ja clyesdalenterrierit, jotka nykyisten yorkshirenterriereiden lailla olivat silkkikarvaisia. Molemmat rodut tosin ovat nykyaikaan tultaessa kadonneet itsenäisinä rotuina. Clyesdalenterrierejä tavattiin vielä 1900-luvun alussa muun muassa Amerikan terrierikenneleistä.lähde?

1860-luvulla elänyt ensimmäinen nimeltä tiedetty rodun kantaisä Huddersfield Ben oli jo pitkälle jalostettu, muttei kuitenkaan muistuttanut juurikaan rotua sellaisena kuin se nykyisin tunnetaan. Huddersfield Benin jälkeläisten linjaa edelleen jalostettiin tekemällä ristisiitoksia maltankoirien ja perhoskoirien kanssa.lähde?

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turkki nyytitetään, jos yorkkia käytetään näyttelyissä, jotta karva ei kulu vaan on näyttävä. Näyttelyyn yorkille puetaan punainen rusetti päähän ja näyttelyhihna on punainen. Yorkin korvakarvat leikataan lyhyiksi ja kolmiomaisiksi. Yorkkeja tapaa usein myös lyhyeksi ajeltuina. Ne nauttivat pesusta, ja siihen kannattaa käyttää mietoa shampoota.lähde?

Kuuluisia yorkshirenterrierejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yorkshirenterrierin pentu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto, luettu 27.8.2017)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta yorkshirenterrieri.

 

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.