Amerikankääpiökettuterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikankääpiökettuterrieri
Avaintiedot
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Määrä Suomessa rekisteröity 102[1]
Rodun syntyaika 1930-luku
Alkuperäinen käyttö työkoira, tuholaisten torjunta
Nykyinen käyttö seurakoira, harrastuskoira
Elinikä 13–15 vuotta[2]
Muita nimityksiä Toy Fox Terrier, Toy Fox, Amertoy, TFT, AKKT, toy fox terjer
FCI-luokitus ei FCI-rotu
SKL: ryhmä 3 Terrierit
alaryhmä 4 Kääpiöterrierit
#998[1]
Ulkonäkö
Paino 1,5–6 kg
Säkäkorkeus 25–30 cm
Väritys tricolor, white & tan, white & black

Amerikankääpiökettuterrieri (engl. Toy Fox Terrier) on Yhdysvalloista kotoisin oleva koirarotu. Amerikankääpiökettuterrieri rekisteröidään Suomen Kennelliittoon, joka otti rodun omaan ER lisärekisteriinsä vuoden 2010 alussa. Voidaan rekisteröidä myös United Kennel Clubin (UKC) rekisteriin. American Kennel Clubin (AKC) rekisteriin ei enää oteta muita kuin Yhdysvalloissa syntyneitä pentuja.

Rotu ei ole FCI hyväksytty. Amerikankääpiökettuterrierit voivat kilpailla kuitenkin näyttelyissä sertifikaatista ja kansallisista titteleistä Suomessa, mutta eivät CACIBista. Kansainvälisessä näyttelyssä rotunsa parhaaksi (ROP) valittu koira ei saa osallistua ryhmäkilpailuun, mutta kansallisissa näyttelyissä ROP-koira voi kilpailla ryhmäkehässä normaalisti. Amerikankääpiökettuterrierit voivat kilpailla myös Voittaja-tittelistä Suomessa muiden rotujen tapaan. Amerikankääpiökettuterrieri sijoittuu roturyhmään 3.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikankääpiökettuterrieri on pieni terrierirotu. Sen säkäkorkeus on 21–30 cm (ihannekoko 23–28 cm) ja paino 1,5–6 kg. Turkin perusväri on valkoinen, jossa on ruskeita tai mustia merkkejä. Karva on lyhyttä ja sileää. Viralliset värit ovat kolmivärinen, valko-ruskea punaruskein merkin, valko-punaruskea ja valkomusta. Kaikissa värityksissä rungon pääväri on valkoinen.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on luonteeltaan erittäin terrierimäinen ja periksiantamaton, iloinen, vilkas ja usein leikkisä koko ikänsä. Ulospäinsuuntautunut ja reipas luonne näkyy mm. ennakkoluulottomuutena vieraita tilanteita ja ihmisiä kohtaan. Se on tilaisuuden tullen erinomainen rotanpyydystäjä. Se on osoittautunut erinomaiseksi vammaisten apukoiraksi ympäri maailmaa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuonna 1936 United Kennel Club:ssa tunnustettu rotu kehitettiin American Kennel Clubin (AKC) virallisten tietojen mukaan kun sileäkarvaiset kettuterrierit risteytettiin chihuahuan, manchesterinterrierin, kääpiöpinserin ja vinttikoirien kanssa. Sileäkarvaisesta kettuterrieristä amerikankääpiökettuterrierit peri riistaviettinsä, mutta pienen kokonsa vuoksi ne voivat metsästää onnistuneesti vain pieniä jyrsijöitä ja lintuja. Rotua onkin käytetty esimerkiksi maatiloilla rotan ja hiiren pyyntiin. Yhdysvalloissa kyseistä rotua käytettiin hyvän koulutettavuuden vuoksi myös sirkusesityksissä ja koirat matkustivat paljon ympäri maata.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikankääpiökettuterrierien terveydestä ei ole Suomessa kattavaa tilastotietoa.

Silmien linssiluksaatiota (PLL) sekä polvien patellaluksaatiota on raportoitu rodun harrastajien keskuudessa jonkin verran. Linssiluksaatioon altistava geeni voidaan löytää geenitestin avulla, ja kaikki jalostukseen käytettävät koirat olisi suositeltavaa testata.

Harrastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikankääpiökettuterrierit ovat nykypäivänä enimmäkseen seurakoiria, mutta sopivat lajiin kuin lajiin niiden energisyyden ansiosta. Rotu on miellyttämishaluinen ja nopea oppimaan. Pienen kokonsa vuoksi amerikankääpiökettuterrierit ovat erittäin nopeita ja muutamia yksilöitä on nähty esimerkiksi agilityn parissa. Amerikankääpiökettuterrierit ovat varsin sinnikkäitä ja jaksavat pitkiäkin lenkkejä, joten moni käy myös vaeltamassa koiransa kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Amerikankääpiökettuterrieri KoiraNet-jalostustietojärjestelmä. Suomen Kennelliitto. Viitattu 16.6.2023.
  2. Toy Fox Terrier. American Kennel Club. Haettu 6.6.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]