Amerikankääpiökettuterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikankääpiökettuterrieri
Amarican Toy terrier.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Määrä Suomessa rekisteröity 32[1]
Rodun syntyaika 1930-luku
Alkuperäinen käyttö työkoira, tuholaisten torjunta
Nykyinen käyttö työkoira, seurakoira
Elinikä 15 vuotta →
Muita nimityksiä Toy Fox Terrier, Toy Fox, TFT, AKT
FCI-luokitus ei FCI:n hyväksymä.
SKL rotu 3 jaos 4 #998
Ulkonäkö
Paino 1,5-5 kg
Säkäkorkeus 25-30 cm
Väritys tricolor, white & tan, white & black

Amerikankääpiöterrieri on Yhdysvalloista kotoisin oleva koirarotu. Amerikankääpiöterrieri rekisteröidään joko United Kennel Clubin (UKC) tai American Kennel Clubin (AKC) rekisteriin. Vuoden 2010 alussa rodun otti omaan rekisteriinsä myös Suomen Kennelliitto, rotunimellä amerikankääpiökettuterrieri.[2]

FCI-hyväksyttynä rotuna amerikankääpiökettuterrierit voivat kilpailla jatkossa sertifikaatista ja kansallisista titteleistä Suomessa, mutta eivät CACIBista. Kansainvälisessä näyttelyssä rotunsa parhaaksi (ROP) valittu koira ei saa osallistua ryhmäkilpailuun, mutta kansallisissa näyttelyissä ROP-koira voi kilpailla ryhmäkehässä normaalisti. Amerikankääpiökettuterrierit voivat kilpailla myös Voittaja-tittelistä Suomessa muiden rotujen tapaan. Amerikankääpiökettuterrieri sijoittuu roturyhmään 3.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikankääpiöterrieri on pieni terrierirotu. Sen säkäkorkeus on 25-30 cm ja paino 1,5-5 kg. Turkin perusväri on valkoinen, jossa on ruskeita, mustia tai molemmanvärisiä merkkejä. Karva on lyhyttä ja sileää. Viralliset värit ovat nimeltään tri-color, white & tan sekä white & black. Kaikissa värityksissä kropan pääväri on valkoinen.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on luonteeltaan erittäin terrierimäinen ja periksiantamaton, iloinen, vilkas ja usein leikkisä koko ikänsä. Ulospäinsuuntautunut ja reipas luonne näkyy mm. ennakkoluulottomuutena vieraita tilanteita ja ihmisiä kohtaan. Ei räkytä.lähde? Vaikka onkin kooltaan pieni, tällä jäntevällä pikkuterrierillä on kaikki kettuterrieri-esi-isien ominaisuudet tallella. Rotu on sitkeä ja älykäs, mutta itsenäinen ja yhtähyvin kotonaan maatalossa kuin kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Se on tilaisuuden tullen erinnomainen rotanpyydystäjä, mutta useimmin se toimii perheen iloisena hännänhuippuna, joka saa energisella ja ikuisesti nuorekkaillan tempuillaan lähes kaikkien tapaamiensa ihmisten huomion. Se on osoittautunut erinnomaiseksi vammaisten apukoiraksi ympäri maailmaa.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikankääpiöterrieri on perusterve työkoira, jolle ei ole kehittynyt muille, enemmän näyttelykoirina käytetyille roduille tyypillisiä perinnöllisiä vikoja tai sairauksia.lähde? Suomen UKC-rekisteröity amerikankääpiöterrieri-kanta on erittäin tervettä.lähde?

Harrastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikankääpiöterrierit ovat nykyään enimmäkseen seurakoiria. Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry eli SATHY järjestää amerikankääpiöterriereille rodunomaista lajia, tuholaistorjuntaa. Siinä koiran tulee ottaa kiinni tietty määrä vieheitä mahdollisimman nopeasti. Muita pienelle työkoiralle sopivia lajeja ovat taakanveto, terapiakoiratoiminta, nopeusjuoksu, tunnelijuoksu, agility. Suomessa päämajaa pitää Euroopan Amerikankääpiöterrieri Yhdistys ry. (European Toy Fox Terrier Association) ETFTA ry. joka järjestää vuosittain useita tapahtumia Euroopan amerikankääpiöterriereille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä 1936 tunnustettu rotu kehitettiin risteyttämällä sileäkarvaisten kettuterrierin pesueiden "kitukasvuisia" yksilöitä englanninkääpiöterrierin ja chihuahuan kanssa.lähde? Kettuterriereistä on jalostukseen valittu kaikista pienikokoisimmat ja vähitellen syntyi pieni terrierirotu. Rotua on käytetty maatiloilla rottien ja muiden tuhoeläinten pyytämiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto, 31.8.2017)
  2. American toy fox terrier viralliseksi roduksi Suomessa 25.1.2010. Suomen Kennelliitto. Viitattu 28.1.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]