Amerikankääpiökettuterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikankääpiökettuterrieri
Amarican Toy terrier.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Määrä Suomessa rekisteröity 60[1]
Rodun syntyaika 1930-luku
Alkuperäinen käyttö työkoira, tuholaisten torjunta
Nykyinen käyttö työkoira, seurakoira
Elinikä 13-15 vuotta[2]
Muita nimityksiä Toy Fox Terrier, Toy Fox, TFT, AKT
FCI-luokitus ei FCI-rotu
SKL: ryhmä 3 Terrierit
alaryhmä 4 Kääpiöterrierit
#998[1]
Ulkonäkö
Paino 1,5-5 kg
Säkäkorkeus 25-30 cm
Väritys tricolor, white & tan, white & black

Amerikankääpiökettuterrieri (Toy Fox Terrier) on Yhdysvalloista kotoisin oleva koirarotu. Amerikankääpiökettuterrieri rekisteröidään Suomen Kennelliittoon, joka otti rodun omaan rekisteriinsä vuoden 2010 alussa. Voidaan rekisteröidä myös United Kennel Clubin (UKC) rekisteriin. American Kennel Clubin (AKC) rekisteriin ei enää oteta muita kuin Yhdysvalloissa syntyneitä pentuja.

FCI-hyväksyttynä rotuna amerikankääpiökettuterrierit voivat kilpailla jatkossa sertifikaatista ja kansallisista titteleistä Suomessa, mutta eivät CACIBista. Kansainvälisessä näyttelyssä rotunsa parhaaksi (ROP) valittu koira ei saa osallistua ryhmäkilpailuun, mutta kansallisissa näyttelyissä ROP-koira voi kilpailla ryhmäkehässä normaalisti. Amerikankääpiökettuterrierit voivat kilpailla myös Voittaja-tittelistä Suomessa muiden rotujen tapaan. Amerikankääpiökettuterrieri sijoittuu roturyhmään 3.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikankääpiökettuterrieri on pieni terrierirotu. Sen säkäkorkeus on 21-30 cm (ihannekoko 23-28 cm) ja paino 1,5-4 kg. Turkin perusväri on valkoinen, jossa on ruskeita tai mustia merkkejä. Karva on lyhyttä ja sileää. Viralliset värit ovat kolmivärinen, valko-ruskea punaruskein merkin, valko-punaruskea ja valkomusta. Kaikissa värityksissä kropan pääväri on valkoinen.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on luonteeltaan erittäin terrierimäinen ja periksiantamaton, iloinen, vilkas ja usein leikkisä koko ikänsä. Ulospäinsuuntautunut ja reipas luonne näkyy mm. ennakkoluulottomuutena vieraita tilanteita ja ihmisiä kohtaan. Ei räksytä.lähde? Vaikka onkin kooltaan pieni, tällä jäntevällä pikkuterrierillä on kaikki kettuterrieri-esi-isien ominaisuudet tallella. Rotu on sitkeä ja älykäs, mutta itsenäinen ja yhtähyvin kotonaan maatalossa kuin kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Se on tilaisuuden tullen erinomainen rotanpyydystäjä, mutta useimmin se toimii perheen iloisena hännänhuippuna, joka saa energisella ja ikuisesti nuorekkailla tempuillaan lähes kaikkien tapaamiensa ihmisten huomion. Se on osoittautunut erinomaiseksi vammaisten apukoiraksi ympäri maailmaa.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikankääpiökettuterrierien terveydestä ei ole Suomessa kattavaa tilastotietoa.

Silmien linssiluksaatiota (PLL) sekä polvien patellaluksaatiota on raportoitu rodun harrastajien keskuudessa jonkin verran. Linssiluksaatioon altistava geeni voidaan löytää geenitestin avulla, ja kaikki jalostukseen käytettävät koirat olisi suositeltavaa testata.

Harrastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikankääpiöterrierit ovat nykyään enimmäkseen seurakoiria. Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys ry eli SATHY järjestää amerikankääpiöterriereille rodunomaista lajia, tuholaistorjuntaa. Siinä koiran tulee ottaa kiinni tietty määrä vieheitä mahdollisimman nopeasti. Muita pienelle työkoiralle sopivia lajeja ovat taakanveto, terapiakoiratoiminta, nopeusjuoksu, tunnelijuoksu, agility. Suomessa päämajaa pitää Euroopan Amerikankääpiöterrieri Yhdistys ry. (European Toy Fox Terrier Association) ETFTA ry. joka järjestää vuosittain useita tapahtumia Euroopan amerikankääpiöterriereille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä 1936 tunnustettu rotu kehitettiin risteyttämällä sileäkarvaisten kettuterrierin pesueiden "kitukasvuisia" yksilöitä englanninkääpiöterrierin ja chihuahuan kanssa.lähde? Kettuterriereistä on jalostukseen valittu kaikista pienikokoisimmat ja vähitellen syntyi pieni terrierirotu. Rotua on käytetty maatiloilla rottien ja muiden tuhoeläinten pyytämiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Amerikankääpiökettuterrieri. KoiraNet-Jalostustietojärjestelmä, Suomen Kennelliitto. Haettu 6.6.2020.
  2. Toy Fox Terrier. American Kennel Club. Haettu 6.6.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]