Griffon belge

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Griffon belge
Gryfonik22.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Belgia
Määrä Suomessa rekisteröity 610[1]
Rodun syntyaika 1800-luvun loppu
Alkuperäinen käyttö rottakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 14–15 vuotta
Muita nimityksiä griffoni, belgiangriffoni, Belgischer Griffon
FCI-luokitus ryhmä 9 Seura- ja kääpiökoirat
alaryhmä 3.1 Belgialaiset kääpiökoirat: griffonit
#81
Ulkonäkö
Paino 3,5–6 kg
Väritys Musta sekä musta puhtain ja selvärajaisin punaruskein merkein. Merkit sijaitsevat eturaajoissa käpälästä ranteeseen ja takaraajoissa käpälästä kintereeseen, raajojen sisäpinnalla ylös saakka, rinnassa, poskissa, leuassa, silmien yläpuolella, korvien sisäpuolella, hännän alapuolella ja peräaukon ympärillä.

Griffon belge on Belgiasta kotoisin oleva koirarotu, joka kuuluu FCI:n roturyhmään 9. Griffon belge on yksi kolmesta belgiangriffonin rotumuunnoksesta. Toiset kaksi rotumuunnosta ovat karkeakarvainen griffon bruxellois ja sileäkarvainen petit brabancon. Suomeen ensimmäiset belgiangriffonit tulivat jo 1920-luvulla, mutta varsinaiset kantagriffonit tulivat Suomeen vuonna 1958.

Griffon belge tarkoittaa sananmukaisesti belgiangriffonia, mutta suomennettu nimitys voisi aiheuttaa paljon sekaannusta, koska kaikki kolme belgialaista griffonia kuuluvat virallisesti rotuun nimeltä belgiangriffoni. Lisäksi englanninkielisissä maissa kaikki kolme muunnosta kattava päärotu belgiangriffoni tunnetaan nimillä Brussels Griffon ja Griffon Bruxellois - joka viittaa vastaavasti Suomessa ja Belgiassa ainoastaan punaiseen karkeakarvaiseen muunnokseen. Tämä voi myös aiheuttaa jonkin verran sekaannusta.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Griffon belget ovat luonteeltaan uteliaita, terhakoita sekä ystävällisiä. Ne ovat herkkähaukkuisia ja hyvin miellyttämisenhaluisia. Reippaana rotuna Griffonit ovat hyviä perhe- ja vahtikoiria, jotka sopivat niin lenkkeilijälle kuin agilitykentille. Griffoni kiintyy syvästi perheeseensä ja seuraa uskollisesti ja innokkaasti perhettään harrastuksissa ja arjessa.

Rotumuunnokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karkea- ja sileäkarvainen ovat saman rodun erilaisia karvamuunnoksia. Erivärisiä ja eri karvatyyppisiä koiria on sallittua risteyttää keskenään, joten samasta pentueesta voi esiintyä molempia karvamuunnoksia ja kaikkia värejä. Griffonit osallistuvat näyttelyyn kolmena erillisenä rotuna. Griffon Belgeksi rekisteröidään karkeakarvainen joko kokonaan musta tai musta punaisin merkein (black&tan). Myös mustan ja punaruskean sekoitus rekisteröidään Griffon Belgeksi. Griffon Bruxelloisiksi rekisteröidään karkeakarvainen ja väriltään yksinomaan punainen/punaruskea. Petit Brabançoniksi rekisteröidään sileäkarvaiset griffonit väristä riippumatta.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta belgiangriffoni on griffon bruxellois -muunnoksen tapaan kotoisin Brysselin alueelta, jossa se oli suosittu 1890-luvulla. Se jalostettiin 1800-luvun lopulla kääpiösnautserista, yorkshirenterrieristä, mopsista ja apinapinseristä, joista viimeksi mainitulta se peri nykyisen värityksensä. Muut ulkonäölliset piirteet ovat periytyneet suurimmaksi osaksi sekä apinapinseriltä että mopsilta.

Toisen teorian mukaan kaikkien belgiangriffoneiden, myös mustan griffon belgen, juuret olisivat samassa rodussa: pienessä, karkeakarvaisessa paikallisessa smousje-rottakoirassa, joka muistutti naapurimaan hollanninrottakoiraa.[2] Sittemmin tämä vanha alkuperäisrotu tunnettiin nimellä griffon d'ecurie ("talligriffoni") ja 1800-luvulla sitä alettiin risteyttää mopsin ja kingcharlesinspanielin kanssa. Griffon belge onkin tämän teorian mukaan perinyt nykyisen kääpiökokonsa ja black & tan -värityksensä kääpiöspanielilta, ja lyhyen kuononsa sekä viimeksi mainitulta että mopsilta. Ainoastaan karvapeite on säilynyt samanlaisena kuin alkuperäisellä talligriffonilla.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 17.8.2019)
  2. FCI Rotumääritelmä.
  3. AKC. Brussels Griffon History. American Kennel Club (AKC).
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: es:Grifón belga
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Griffon Bruxellois


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.