Petit brabançon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Petit Brabançon
Avaintiedot
Alkuperämaa  Belgia
Määrä Suomessa rekisteröity 1 529[1]
Alkuperäinen käyttö rottakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 12–15 vuotta[2]
Muita nimityksiä Brabanter Griffon
FCI-luokitus ryhmä 9 Seura- ja kääpiökoirat
alaryhmä 3.2 Belgialaiset kääpiökoirat: petit brabançon
#82
Ulkonäkö
Paino 3,5–6 kg
Väritys Punaruskea, kokonaan musta ja punaisin merkein (black&tan)
Aiheesta muualla

Petit Brabançon Commonsissa

Petit brabançon eli brabantingriffoni on Belgiasta kotoisin oleva koirarotu. Kotoisemmin tätä koiraa kutsutaan sileäkarvaiseksi griffoniksi. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 9. Petit brabançon on yksi kolmesta belgiangriffonin rotumuunnoksesta. Toiset kaksi rotumuunnosta ovat karkeakarvaiset griffon belge ja griffon bruxellois. Suomeen ensimmäiset belgiangriffonit tulivat jo 1920-luvulla, mutta varsinaiset kantagriffonit tulivat Suomeen vuonna 1958.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petit brabançon’t ovat luonteeltaan uteliaita, terhakoita ja ystävällisiä sekä hyvin hupsuja. Ne ovat herkkähaukkuisia ja hyvin miellyttämisenhaluisia. Reippaana rotuna Griffonit ovat hyviä perhe- ja vahtikoiria, jotka sopivat niin lenkkeilijälle kuin agilitykentille. Griffoni kiintyy syvästi perheeseensä ja seuraa uskollisesti ja innokkaasti perhettään harrastuksissa ja arjessa.

Rotumuunnokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karkea- ja sileäkarvainen ovat saman rodun erilaisia karvamuunnoksia. Erivärisiä ja eri karvatyyppisiä koiria on sallittua risteyttää keskenään, joten samasta pentueesta voi esiintyä molempia karvamuunnoksia ja kaikkia värejä. Griffonit osallistuvat näyttelyyn kolmena erillisenä rotuna. Griffon belgeksi rekisteröidään karkeakarvainen joko kokonaan musta tai musta punaisin merkein (black&tan). Myös mustan ja punaruskean sekoitus rekisteröidään griffon belgeksi. Griffon bruxelloisiksi rekisteröidään karkeakarvainen ja väriltään yksinomaan punainen/punaruskea. Petit brabançoniksi rekisteröidään sileäkarvaiset griffonit väristä riippumatta.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Toy Brabantine" vuodelta 1915.
Petit brabançon venäläisessä postimerkissä.

Petit brabançon tarkoittaa sananmukaisesti "pientä brabantilaista", joten rodun nimi vapaasti käännettynä olisi "pienibrabantingriffoni". Muinainen Brabantin maakunta sijaitsi nykyisen Flanderin Brabantin, Vallonian Brabantin ja Brysselin alueella. Siellä tunnettiin pienikokoinen paikallinen bullenbeisser nimeltä brabantse bullenbijter, jonka kuvaillaan olleen noin 40 cm korkea ja joka oli mm. bokserin suora kantarotu. Vaikka brabantilainen griffoni muistuttaakin tietyllä tapaa kääpiökokoista molossikoiraa, yhteyttä paikalliseen häränpurijaan ei ole toistaiseksi voitu varmentaa.

Paljon tunnustetumpi teoria onkin se, että kaikkien belgiangriffoneiden, myös sileäkarvaisen, juuret olisivat samassa rodussa: pienessä karkeakarvaisessa smousje-rottakoirassa, joka muistutti naapurimaan hollanninrottakoiraa.[3] Sittemmin tämä vanha alkuperäisrotu tunnettiin nimellä griffon d'ecurie ("talligriffoni") ja 1800-luvulla sitä alettiin risteyttää mopsin ja kingcharlesinspanielin kanssa. Petit brabançon on perinyt punaisen ja black & tan värityksen kääpiöspanielilta, sekä lyhyen, sileän karvapeitteensä ja muut keskeiset ulkonäölliset piirteensä mopsilta.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)
  2. Brussels Griffon. American Kennel Club. Haettu 16.8.2021.
  3. FCI Rotumääritelmä.
  4. AKC. Brussels Griffon History. American Kennel Club (AKC).
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Griffon Bruxellois


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.