Ratchet & Clank: Tools of Destruction

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ratchet & Clank: Tools of Destruction
R&CF-TOD.jpg
Kehittäjä Insomniac Games
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Jakelija PlayStation Store
Säveltäjä David Bergeaud
Pelisarja Ratchet & Clank
Pelimoottori Insomniac Engine v. 2.0
Julkaistu
  • NA 23. lokakuuta 2007
  • EU 9. marraskuuta 2007
  • JP 11. marraskuuta 2007
  • AU 15. marraskuuta 2007
  • FIN 16. marraskuuta 2007
Lajityyppi tasohyppely, toimintaseikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 7
ESRB: E10+Virheellinen ESRB-arvo
Alusta PlayStation 3
Jakelumuoto Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Ratchet & Clank: Tools of Destruction on Insomniac Gamesin kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin julkaisema toimintaseikkailu-/tasohyppelypeli. Peli on julkaistu vuonna 2007 PlayStation 3:lle.

Peli on kuudes peli Ratchet & Clank -sarjassa. Pelin on julkaistu Yhdysvalloissa nimellä Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction ja Ranskassa nimellä Ratchet & Clank: Opération Destruction.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ratchet ja Clank ovat työskentelemässä rakettikelkan parissa Metropolisissa, kun he saavat kapteeni Qwarkilta hätäviestin. Taisteltuaan aseistettuja Drophyd-kommandoja vastaan he kohtaavat keisari Percival Tachyonin, itsensä nimittämän "Cragmiittien kruununprinssin". Tachyon on tullut tappamaan Ratchetin, sillä hän uskoo Ratchetin olevan viimeinen elossa oleva Lombax. Kaksikko kuitenkin onnistuu pakenemaan hänen yksityisristeilijällä. Matkan aikaan he vaipuvat hyperuneen, ja heräävät myöhemmin haaksirikkoutuneina Cobalialla Polaris-galaksissa. He saavat selville Tachyonin hallitsevan suurta osaa galaksista. He myös törmäävät mystisiin olentoihin nimeltä Zoni, jotka vain Clank voi nähdä. Zonit antavat Clankille uusia kykyä Ratchetin avuksi.

Myöhemmin kaksikko päätyy kaukaiselle avaruusasemalle, jossa he tapaavat Talwyn Apogeen ja tämän liittolaiset, Cronkin ja Zephyrin. Talwynin isä, tutkimusmatkailija Max Apogee, oli galaksin johtava Lombax-teknologian asiantuntija ja saattaa tietää syyn Lombaxien katoamiseen. Myöhemmin he saavat selville Suuresta sodasta, jossa Lombaxit onnistuivat kokonaan tuhoamaan Cragmiitti-imperiumin, ja karkoittivat heidät kaukaiselle tähdelle käyttämällä dimensionaattoria, kypärää joka avaa madonreikiä toisiin ulottuvuuksiin. Vuosia myöhemmin Lombax-mainarit löysivät jäätyneen Cragmiitin munan, ja päättivät ottaa sen hoiviinsa. Saatuaan selville alkuperästään Tachyon päätti tuoda Cragmiitit takaisin ja alkoi kasvattaa armeijaa tuhotakseen Lombaxit.

Max Apogeen vihjeillä kaksikko löytää dimensionaattorin Jasindulta, jota paikallinen Kerchu-rotu pitää hallussaan. Slagin avaruuspiraatit kuitenkin varastavat sen heiltä, mutta onnistuvat saamaan sen haltuunsa. Tachyonin vankeudesta paennut kapteeni Qwark kuitenkin ottaa sen itselleen aikoen tuhota laitteen, mutta päätyykin Cragmiittien kotiplaneetalle Reeporiin. Siellä Tachyonin joukot kaappaavat hänet ja ottavat dimensionaattorin häneltä. Ratchet ystävineen seuraavat heitä, mutta Tachyon oli saanut dimensionaattorin haltuunsa, jonka avulla hän palauttaa Cragmiitit.

Kaksikko matkustaa pääkaupunkiin Meridian cityyn, jossa he pysäyttävät Cragmiittien hyökkäyksen. He matkustavat seuraavaksi Fastoonille, Lombaxien kotiplaneetalle, johon Tachyon on linnoittunut. Siellä Tachyon kertoo Lombaxien paenneen häntä toiseen ulottuvuuteen. Vain kaksi jäi jälkeen: dimensionaattorin vartija ja hänen vauvansa(Ratchet), jonka hän lähetti Solanaan turvaan, mutta joutui myöhemmin Tachyonin surmaamaksi. Tachyon antaa Ratchetille tilaisuuden palata lajinsa luo, mutta kieltäytyy, sillä ei voi antaa dimensionaattorin jäädä Tachyonin kynsiin. Taistellessaan Tachyonia vastaan dimensionaattori avaa portin toiseen ulottuvuuteen, jossa kaksikko onnistuu voittamaan Tachyomin. Korjattuaan dimensionaattorin Putkimieheltä saamalla tiivisteellä, he pakenevat takaisin kotiulottuvuuteen dimensionaattorin rikkoutuessa lopullisesti.

Kaksikon ja heidän liittolaistensa voittoa juhliessa Zonit, nyt kaikille näkyvissä, tulevat paikalle ja ottavat Clankin mukaansa, uskoen tämän olevan valmis oppimaan todellisen tarkoituksensa. Ratchet vannoo pelastavansa Clankin. Pelin tarina jatkuu seuraavassa osassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratchet taistelemassa Grind Rail Bossia vastaan planeetta Jasindun Kerchu Cityssä

Pelin asetelmassa galaksi on vaarassa ja Ratchet voi pelastaa sen vain omaa historiaansa tutkimalla. Vanhoja palaavia hahmoja on vain neljä kappaletta: Ratchet, Clank, Kapteeni Qwark ja Putkimies. Pelissä on myös uusi valikoima aseita.

Kuten sarjan aikaisemmissa peleissä peli on kuvattu kolmannesta persoonasta ja koostuu ammuskelusta ja tasohyppelystä, jossa painopiste on ampumisella.[1]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 9.4/10.[2]

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 7,5/10.[1]

Peliä on sanottu vakavammaksi kuin aikaisempia sarjan pelejä ("aikuismaisempi"), mutta peli on erittäin helppo.[2][1] Ampuminen ja tasohyppely on hauskaa, ohjaus on toimiva ja peli on visuaalisesti näyttävä.[1] Pelissä on huumoria, mutta tarina jää heikoksi.[1]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 James Arnold Taylor  Ratchet  
 David Kaye  Clank  
 Jim Ward  Kapteeni Qwark  
 Andy Morris  Keisari Percival Tachyon  
 Jess Harnell  Salakuljettaja, Putkimies, papukaija, merirosvo #1  
 Rajia Baroudi  Aphelion IRIS  
 Paul Eiding  Zephyr  
 Daniel Hagen  Cronk  
 Susan Eisenberg  Tachyon robotti  
 Robin Atkin Downes  Kapteeni Slag  
 Wally Wingert  Ruoste Pete  
 Daran Norris  kertoja  
 Danny Mann  merirosvo #3  
 David Boat  sotilas, Fish Drophyd  
 Sylvia Amerito  Help Desk  
 Richard Horvitz  Zoni(t)  
 Marc Graue  herra Zurkon  
 Andrew Kishino  Device Grummel  
 Tara Strong  Talwyn Apogee  
 Greg Ellis  Armor Grummel, Weapons Grummel  

Suomenkieliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Arttu Ala-Jokimäki   Ratchet  
 Arto Nieminen   Clank, Drophyd  
 Jarmo Mäkinen   Kapteeni Qwark, Putkimies  
 Susa Saukko   Aphelion  
 Virpi Anttio   IRIS, Bunker Door  
 Ossi Valo   Laitekauppias  
 Pirjo Huttunen   Help Desk, Escape Pod  
 Joonas Suominen   Kuuluttaja, piraatteja  
 Pasi Ruohonen   Trokari, kertoja, piraatteja  
 Bruno Lähteenmäki   Keisari Percival Tachyon, Kapteeni Slag  
 Susanna Karvinen   Tachyon robotti, Talwyn Apogee  
 Olavi Mattson   Asekauppias  
 Janne Porkka   Zephyr, Ruoste Pete, Fish Drophyd  
 Jari Salo   Zoni(t), papukaija, Cronk  
 Ola Leinonen   Mr. Zurkon  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Aaron Thomas: Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction Review gamespot.com. 23.10.2007. Viitattu 3.1.2022. (englanniksi)
  2. a b Jeremy Dunham: Ratchet and Clank Future: Tools of Destruction Review ign.com. 23.10.2007. Viitattu 3.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.