Ratchet & Clank 2: Going Commando

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ratchet & Clank 2: Going Commando
Eurooppalainen kansikuva.
Eurooppalainen kansikuva.
Kehittäjä Insomniac Games
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Suunnittelija Brian Allgeier
Taiteilija John Fiorito
Dave Guertin
Greg Baldwin
Säveltäjä David Bergeaud
Niels Bye Nielsen
Ohjelmoija Alexander Hastings
Brian Hastings
Pelisarja Ratchet & Clank
Julkaistu PlayStation 2
  • NA 11. marraskuuta 2003
  • EU 21. marraskuuta 2003
  • JP 11. joulukuuta 2003
PlayStation 3
  • EU 29. kesäkuuta 2012
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: A
ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
OFLC: PG
PEGI: 3
USK: 12
Alusta PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Vita
Jakelumuoto DVD, Blu-ray, UMD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Ratchet & Clank 2: Going Commando (Australiassa ja monissa PAL-maissa Ratchet & Clank 2: Locked and Loaded) on Ratchet & Clank -pelisarjan toinen osa, joka julkaistiin vuonna 2003. Peli julkaisiin alun perin ainoastaan PlayStation 2:lle mutta julkaistiin myös PlayStation 3:lle ja PlayStation Vita:lle vuonna 2012 osana HD-kokoelmaa. Pelin seuraaja on Ratchet & Clank 3, joka julkaistiin vuonna 2004.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratchet & Clank 2: Going Commando sisältää ensimmäisestä Ratchet & Clankista tutut ohjaimet. Tässä pelissä esitellään kuitenkin uusiakin liikkeitä, kuten sivuttainjuoksu, jolla Ratchet voi väistää muun muassa vihollisten ampumia luoteja tai niiden heittämiä esineitä. Peli sisältää uusia aseita joihin lukeutuu muun muassa ”Lancer”-sarjatuliase ja ”Gravity Bomb” -pommiase.

Uusia avusteita ovat muun muassa ”Dynamo”, jolla voi aktivoida vihreitä aktivaattoreita, jotka ollessaan toiminnassa muun muassa nostavat hissin ylös, ”Tractor Beam”, jolla voi siirtää tasankoja ja muita esineitä paikasta toiseen sekä ”Electrolyzer”, jolla voi avata tai aktivoida lukuisia juttuja, kuten ovia tai hissejä avaamalla ne vihreistä pistorasioista, josta pääsee minipeliin. Peli sisältää myös vanhan tutun ”OmniWrench 8000” -jakoavaimen, jota voi käyttää lähietäisyydellä olevien vihollisten kukistamiseen. Pelissä voi myös ostaa muutamia edeltäjästä tuttuja Gadgetronin valmistamia aseita niitä myyvältä kaupalta, joka löytyy Vukovar Canyon -nimisestä paikasta planeetta Barlowista. Jos pelaajan omalla muistikortilla on tallennus Ratchet & Clankista, hän pystyy saamaan kaikki kaupassa myytävänä olevat Gadgetronin aseet täysin ilmaiseksi.

Pelissä ei ole edeltäjästä tuttuja Hoverboard-ilmalautakisoja, mutta sen sijaan uusia juttuja ovat Hoverbike-leijupyöräkisat, joista voi voittaa joitakin avusteita tai jopa rahana käytettäviä pultteja, sekä areenataistelut, joissa pelaaja voi pelata erilaisia haasteita. Peli sisältää myös edeltäjästä tutut Space Combat -avaruustaistelu, joissa täytyy ampua tietty määrä vihollisia tai esineitä ennen kuin tietty haaste on päästy läpi.

Peli sisältää myös nanotekniikan, eli energian ja aseiden kehittymissysteemin, jossa pelaaja saa aina yhden nanotekniikkapalkin lisää kun nanotekniikan kehittämismittari täyttyy. Muutama palkki täytyy ansaita keräämällä erikseen muutama kappale nanotekniikankehittämisputkia. Systeemissä pelaajan täytyy ensin täyttää aseiden kehitysmittari täyteen jonka jälkeen aseesta tulee heavy-versio. Tämän jälkeen täytyy kuitenkin hommata Megacorpin ympäri galaksia sijoitetuista myyntipaikoista aseisiin megaversiot ja tämän jälkeen ultraversiot, ennen kuin aseet ovat täydellisesti kehittyneet. Pelaaja voi ostaa muutamasta paikasta lisäosia aseisiin ympäri galaksia piilotetuilla platinapulteilla, jotka olivat edeltäjässä kultapultteja.

Pelaaja voi edeltäjän tapaan pelata Clankilla. Pelaaja voi kohdata edeltäjästä tuttuja Gadgebotteja, jotka auttavat Clankia muun muassa tappamaan viholliset, joita Clank itse ei voi tappaa ja avaamaan ovia menemällä lukuisiin koppeihin sisälle. Clankin apuna on myös MuscleBot, joka voi muun muassa nostaa laatikoita pois tieltä sekä Bridge Bot, joka voi muuntua sillaksi. HammerBot voi muun muassa rikkoa erilaisia esineitä moukarillaan.

Ratchet & Clank: Going Commando sisältää myös Insomniac-museon, jonne pääsee Silver Citystä planeetta Boldanilta. Siellä pelaaja voi kohdata kaikenlaisia tutkielmia muun muassa esineistä, joita Ratchet & Clank ja Ratchet & Clank: Going Commandoon oltiin ehdotettu luotavaksi, esim. graafisempi vesi, joka todettiin kumminkin liian raskaaksi PS2-konsolille.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ratchet & Clank: Going Commandon tarinan alussa Ratchetia ja Clankia haastatellaan suorassa lähetyksessä. Tämän päätyttyä Bogon-galaksissa Megacorpin omalaatuinen johtaja, Mr. Fizzwiget teleporttaa Ratchetin ja Clankin sohvineen Bogon-galaksissa sijaitsevaan paikkaan, jossa he voivat kommunikoida Mr. Fizzwigetin kanssa. Hän kertoo Ratchetille ja Clankille, että jos he auttavat pelastamaan sinisen värisen ja karvaisen Protopet-nimisen lemmikin, hän antaa kaksikolle kaikenlaisia hienouksia. Clank lähtee Megapoliksen kaupunkiin, joka sijaitsee planeetta Endakolla. Ratchet lähtee yksin pelastamaan Protopetia Flying Labista, joka sijaitsee planeetta Aranoksella. Ratchet onnistuu löytämään Protopetin häkkiin vangittuna, mutta Protopetin ryövääjäksi ja Ratchetin väliaikaiseksi viholliseksi tunnistettu varas hämähäkkisotureineen yllättää Ratchetin.

Hän onnistuu ottamaan Protopetin mukaansa ja pakenee alukselleen. Ratchetin häivyttyä itsekin pois aluksesta näkyy video, jossa varas juttelee TV-radion kautta Ratchetin toisen tulevan vihollisen, Thugs 4-less-rikollisjärjeston johtajan kanssa. Myöhemmin Ratchet saa selville, että Clank on kaapattu omasta asunnostaan Megapoliksessa. Kaappaaja on Unknown Thief. Videossa näytetään kuinka Clank isketään tajuttomaksi sähköiskulla. Ratchet lähtee Megapolikseen pelastamaan Clankia. Saavuttuaan Clankin vankihuoneen katonrajassa olevalle oviaukolle, varas työntää Ratchetin alas vankihuoneeseen, jossa Clank makaa tajuttomana. Ratchet palauttaa Clankin tajuihinsa Electrolyzer-laitteella. Clank pakenee huoneesta ilmastointikanavan kautta ja vapauttaa Ratchetin löytämänsä kytkimen avulla.

Parin planeetan jälkeen kaksikon täytyy mennä planeetta Notakille Canal Cityyn jossa heidän täytyy saada selville lisää tietoa Protopetista, he kuitenkin huomaavat että he eivät ehtineet paikalle ennen varasta ja he toteavat sen myötä olevansa taas myöhässä. Kaksikko löytää tietoa Protopetista ja he matkustavat seuraavaksi planeetta Siberiukselle jossa he kohtaavat varkaan ja Protopetin, jonka varas on sitonut rakettiin jonka hän aikoo laukaista avaruuteen. Kaksikko saa kuitenkin päihitettyä hänet ennen kuin ehtii toteuttaa aikeensa, sitten kaksikko matkaa planeetta Taboralle jossa heidän pitää tavata Mr.Fizzwiget, mutta erään erehdyksen takia he joutuvat kaivokseen. Päästyään kaivoksesta ulos, he kohtaavat taas varkaan joka vaatii kaksikkoa luovuttamaan Protopetin hänelle, mutta putoaakin pois aluksen katolta jonka seurauksena hän paljastuu naamion takaa Angela Crossiksi joka on naaraspuolinen Lombax.

Mentyään muutaman planeetan läpi kaksikko joutuu menemään Dobbo-planeetalle Megacorpin testauslaitokselle, jossa heidän täytyy löytää seuraava raporttitelevisio. Saavuttuaan sen luo, Angela lähettää raportin siitä että Thugs 4-less on kaapannut hänen oman lentävän laboratorion. Seuraavalla planeetalla, eli Boldanilla kaksikko kohtaa Thugs 4-lessin johtajan ja hänen muutaman apurin, he pidättävät kaksikon ja vievät heidät kaappaamansa lentävän laboratorion vankiloihin. Paettuaan laboratorion vankiloista he näkevät taas uuden raporttivideon jossa Thugs 4-less kaappaa Angelan, Ratchetin ja Clankin mentyä yhden planeetan läpi, he menevät Thugs 4-lessin tukikohtaan planeetta Snivelakille, jossa he tuhoavat sekä Thugs 4-lessin johtajan että hänen jättirobottinsa. Tuhottuaan robotin ja vapautettuaan Angelan, kaksikon täytyy matkustaa Megacorpin jakelulaitokselle planeetta Smolgiin, jossa he huomaavat että heidän tarvitsee koota Hypnomatic-niminen härveli jonka osat ovat hajaantuneet kolmelle eri planeetalle.

Löydettyään osat, Ratchet ja Clank menevät planeetta Greldinille, eli Angelan kotiplaneetalle jossa heidän täytyy pelastaa Angela ja hänen kotinsa useammankin Protopet-olennon piirityksiltä joista on ollut yhdellä aiemmallakin planeetalla kauhea riesa ihmisille ja roboteille, pelastettuaan Angelan, kaksikko saa häneltä avainkortin jota he tarvitsevat seuraavassa kohteessa joka on Yeedil-planeetalla sijaitseva Megacorpin päämaja. Siellä heidän täytyy päästä laboratorioon jossa he voivat saada kaikki Protopetit ohjelmoitua hyviksi ja tuhoa aiheuttamattomiksi lemmikeiksi. Päästyään paikalle, kapteeni Qwark yllättää Ratchetin, Clankin ja Angelan, riisuuntumalla Mr.Fizzwigetiä esittävästä vale-asusta. Sen jälkeen Qwark yrittää muuttaa yhtä Protopet-olentoa pelkästään pahaksi, mutta siinä käykin erehdys ja se muuttuukin mutantti-Protopetiksi joka nielaisee Qwarkin. kaksikon päihitettyä mutantti-Protopetin, Qwark lentää pois Protopetin sisältä, sitten he pienentävät sen takaisin normaaliksi ja hyvänpuoliseksi.

Lopuksi Ratchet, Clank ja Angela ovat Megapoliksella uudessa asunnossaan jossa he miettivät että mitä Qwarkille tapahtui. Pelaajalle ja kaksikolle selviää että hän on töissä Megacorpilla jossa hän joutuu loppujen lopuksi Crochitizer-nimisen laitteen testaajaksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 90.54 %
Metacritic 90/100
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com A
Eurogamer 9/10
Game Informer 9.5/10
GamePro 4.5/5
GameSpot 8.8/10
GameSpy 4/5
GameZone 9.4/10
IGN 9.4/10

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sony luokitteli Ratchet & Clank: Going Commandon heidän Greatest Hits -sarjaan peleistä, jotka on kehitetty Playstation 2:lle.[1] Peli sai Platinum-merkinnän 13. elokuuta 2004. Japanissa peli luokiteltiin The Best Games -pelilistaan 8. heinäkuuta 2004.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]