Modeemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo laitteesta. Samannimisestä yhdistyksestä on erillinen artikkeli.
Sisäisiä modeemikortteja. Vasemmalla PCI-väylään liitettävä softamodeemi, joka käyttää tietokoneen resursseja, ja oikealla omaa älyä sisältävä ISA-väyläinen rautamodeemi.
Ulkoinen U.S. Robotics Sportster 14 400 fax-modeemi (1994).

Modeemi (modulaattori/demodulaattori) on laite, joka moduloi digitaalisen signaalin analogiselle siirtotielle ja myös palauttaa (demoduloi) analogisesta signaalista digitaalisen signaalin. Modeemeja käytetään siirrettäessä tietoa esimerkiksi puhelinlinjoilla tai radioteitse (esimerkiksi matkapuhelimet, langattomat lähiverkot, Bluetooth-laitteet). Nykyään yhä useampi laite sisältää modeemin ja joissain laitteissa niitä voi olla monta, esimerkiksi useaa eri tietoliikennestandardia tukevassa matkapuhelimessa tai tietokoneessa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset modeemit otettiin käyttöön SAGE-ilmatorjuntajärjestelmässä 1950-luvulla. Kaupallisia modeemeja tuli markkinoille tietokoneiden yleistymisen myötä 1960-luvulla. Vuonna 1981 julkistettu Hayes Smartmodem ja sen seuraajat vaikuttivat runsaasti BBS-järjestelmien käyttöön ja ylläpitoon.

Unix-koneiden välinen uucp-verkko toimi pitkälti modeemien varassa. Verkko välitti muun muassa sähköpostia ja Usenet-viestejä. Kiinteiden Internet-yhteyksien käyttöönotto yliopistojen ja verkon solmukohtien välillä vähensi modeemiyhteyksien tarvetta ja ne jäivät yhä enemmän kotikäyttäjien, pienyritysten ja syrjäisempien alueiden yhteysmuodoksi.

Ennen ADSL-yhteyksien yleistymistä vuosituhannen vaihteessa analogiset modeemit olivat ISDN-sovittimen ohella yleisin tapa saada kotiin Internet-yhteys. Analogisten modeemien välityskyky oli hyvillä linjoilla 56/33 kbps, eli päästiin hyödyntämään digitaalisen puhelinverkon yhdelle puhelinyhteydelle varaama kaista kokonaan. Yleensä modeemissa on myös pakkaustoiminto, jolloin pakkaamattomia tekstitiedostoja voi siirtää jopa 300 kbps nopeudella. Nopeus riitti esimerkiksi WWW-selailuun, kunhan isoja kuvia ei käytetty liikaa.

AT-komennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimpien modeemien toimintoja ohjataan Hayes Microcomputer Productsin kehittämällä AT-komentokielellä (tällöin puhutaan Hayes-yhteensopivuudesta). Alla muutama esimerkki, joissa <CR> tarkoittaa Carriage Return -ohjausmerkkiä:

  • ATZ<CR> Vakioasetusten lataus modeemin asetusmuistista
  • ATD 12345678;<CR> Soittaminen puhelinnumeroon 12345678
  • ATA<CR> Soittoon vastaaminen
  • ATH0<CR> Yhteyden katkaisu
  • <1 s tauko>+++<1 s tauko> Paluu komentotilaan yhteyden aikana
  • ATO<CR> Siirtyminen takaisin yhteystilaan

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.