Kuudennen sukupolven pelikonsolit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pelikonsoleiden kuudes sukupolvi seurasi viidettä sukupolvea ja ajoittui vuosien 1999–2006 välille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sonyn ja Nintendon jalkoihin jäänyt Sega koetti jälleen kerran kammeta itseään pinnalle uudella konsolilla, joka ylittäisi kilpailijoiden ominaisuudet. Vuonna 1999 julkistettu Sega Dreamcast olikikin teknisesti aikansa edistyksekkäin, mutta sen menestys tyrehtyi nopeasti Sonyn ilmoitettua PlayStation 2:n julkaisemisesta vuonna 2000. Dreamcast myi vain yhdeksän miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti ja jäi Segan viimeiseksi konsoliksi.

PlayStation 2 julkaistiin vuonna 2000. Sen optinen lukulaite oli päivitetty tukemaan myös DVD-ROM-formaattia, mikä mahdollisti sille tärkeän kilpailuedun: laite kykeni toistamaan DVD-elokuvia, joista oli tuolloin kehittymässä dominoiva formaatti elokuvien kotilevitykseen. PlayStation 2 oli aikanaan markkinoiden halvin DVD-soitin, mikä takasi sille kovan myyntivolyymin pelivalikoiman ollessa vielä suppea.

Nintendon uusi tuleminen tapahtui GameCuben julkaisulla. Se oli Nintendon ensimmäinen optista lukulaitetta käyttävä pelikonsoli, mutta tavallisen CD:n tai DVD:n sijaan siinä käytettiin erityistä miniDVD-levyä. Tämän tarkoitus oli todennäköisesti torjua jo ensimmäistä PlayStationia riivaamaan noussutta piratismia, mutta käytännössä se heikensi Nintendon asemaa pelimarkkinoilla: laitteella ei ollut mahdollisuutta toistaa DVD:itä tai CD:itä. GameCube jäikin erityisesti Japanin ulkopuolella todella heikkoihin myyntilukuihin, myyden vuoteen 2007 mennessä vain 21,6 miljoonaa kappaletta.

Kuudennessa sukupolvessa markkinoille pyrki myös ohjelmistoyhtiö Microsoft. Xbox tuli markkinoille vuonna 2002, mutta ei onnistunut enää haalimaan itselleen kummoista suosiota PlayStation 2:n ylivallan tieltä. Vaikka Xbox oli teknisiltä ominaisuuksiltaan sukupolvensa edistyksellisin, haittasivat sitä myöhäinen markkinoilletulo, valmiin DVD-soittimen puute ja kilpailijoihinsa suhteutettuna kallis hinta.

Vielä ennen PlayStation 2:n ilmestymistä analyytikot ennustivat tiukkaa kamppailua PlayStation 2:n, Xboxin ja GameCuben välille. Xboxin etuna oli tehokkain alusta, GameCuben etuna sukupolven edullisin hinta. Mutta vaikka PlayStation 2 oli näistä kolmesta kenties teknisesti heikoin, muodostui sen DVD:n katselumahdollisuudesta sen suurin valttikortti. Konsolia myytiin suuria määriä pelivalikoiman ollessa vielä vähäinen, ja kun pelivalikoima alkoi laajentua, taistelu oli käytännössä ohitse. PlayStation 2 oli kuudennen sukupolven ylivoimainen yksinvaltias: se rikkoi 100 miljoonan myydyn yksikön rajan vuoteen 2005 mennessä oltuaan vain viisi vuotta markkinoilla. Kaiken kaikkiaan konsolia myytiin sen elinaikana 117 miljoonaa kappaletta Xboxin myydessä maailmanlaajuisesti 26 miljoonaa ja GameCuben 21,6 miljoonaa kappaletta. PlayStation 2 on myös kaikkien aikojen pitkäikäisin konsoli: sitä valmistettiin yhtäjaksoisesti yhteensä 13 vuotta. Sitä on syytä pitää videopelimarkkinoiden suvereeneimpana hallitsijana sitten Nintendo Entertainment Systemin ja Atari 2600:n.

Kuudes sukupolvi oli historian suosituin konsolisukupolvi. Viimeistään tämän sukupolven aikana videopelaaminen murtautui ulos lastenviihteen imagostaan ja pelaamisesta tuli suosittua myös vanhempien ja tyttöjen keskuudessa. Erityisesti PC:lle julkaistun The Sims -pelin myötä videopeliteollisuudessa alettiin kiinnittää enemmän huomiota myös näihin kohderyhmiin, mikä johti peliteollisuuden monimuotoisuuden kasvuun. Kuudes sukupolvi myös aloitti konsolipuolella nettipelaamisen aikakauden, joka konkretisoitui toden teolla seuraavassa sukupolvessa.

Vertailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Nintendo GameCube PlayStation 2 Sega Dreamcast Xbox
Konsoli
Julkaisuhinta
Julkaisupäivä
  • JP 14. syyskuuta 2001
  • NA 18. marraskuuta 2001
  • EU 3. toukokuuta 2002
  • JP 27. marraskuuta 1998
  • NA 9. syyskuuta 1999
  • EU 14. lokakuuta 1999
Media GameCube Disc (miniDVD) DVD, CD CD, GD-ROM DVD, CD

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sixth generation of video game consoles