Seitsemännen sukupolven pelikonsolit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pelikonsolien seitsemäs sukupolvi on konsolisukupolvi, joka seurasi kuudetta sukupolvea. Seitsemäs sukupolvi alkoi 22. marraskuuta 2005 Xbox 360:n julkaisusta, jota seurasivat PlayStation 3 11. marraskuuta 2006 ja Wii 19. marraskuuta 2006. Jokainen konsoli käytti uutta läpimurtoteknologiaa. Xbox 360 tarjosi HD-resoluutioisia pelejä, PlayStation 3 tarjosi Full HD-tasoisia pelejä, HD-elokuvantoiston sisäänrakennetun 3D Blu-ray-soittimen kautta ja Wii keskittyi integroituneisiin, liiketunnistimilla varustettuihin ohjaimiin.[1]

Käsikonsolien keskuudessa seitsemäs sukupolvi alkoi 21. marraskuuta 2004, kun Nintendo DS julkaistiin Pohjois-Amerikassa "kolmantena pilarina" Nintendon Game Boy Advancen ja GameCuben rinnalle.[2]

Edellisen konsolisodan ratkettua Sonyn hyväksi kilpailijat aloittivat välittömästi uusien pelikoneiden kehittämisen. Ensimmäisenä markkinoille ennätti Microsoft, joka julkaisi ensimmäisen seitsemännen sukupolven konsolin, Xbox 360:n vuonna 2005. Se oli ensimmäinen konsoli, joka kykeni HD-tason kuvanlaatuun ja joka käytti ainoastaan laajakuvaformaattia. Laitteessa oli myös tuki HD DVD -elokuvien toistoa varten, mutta tämä vaati erillisen lisäosan toimiakseen. Jo edellisestä Xboxista tuttu Xbox Live lukeutui myös Xbox 360 ominaisuuksiin.

Seuraavana vuonna markkinoille tulivat myös kilpailijat. Marraskuussa Sony esitteli PlayStation 3 -konsolinsa, jonka ajateltiin olevan ennakkosuosikki uuteen konsolisotaan lähdettäessä. PlayStation 3 oli teknisiltä ominaisuuksiltaan selkeästi Xbox 360:ä edistyksellisempi Full HD -tason kuvallaan, ja siitä löytyi tuki Blu-ray-formaatille. Myöhemmin elokuvien formaattisota HD DVD:n ja Blu-rayn välillä päättyi Blu-rayn voittoon. Blu-ray-levyjen toistomahdollisuudesta ei kuitenkaan tullut PlayStation 3:lle sellaista etua kuin DVD:stä PlayStation 2:lle, sillä Blu-ray-formaatti ei tämän sukupolven aikana noussut lähellekään haastamaan DVD:n valta-asemaa videomarkkinoilla. PlayStation 3:n nettipelimahdollisuutta tukemaan muodostui PlayStation Network, joka kuukausimaksullisesta Xbox Livestä poiketen on käyttäjälleen ilmainen.

Vuoden 2006 lopulla konsolimarkkinoille ilmoittautui Nintendo erilaisella konsolilla kuin Sony ja Microsoft. Wii ei sisältänyt HD-tukea tai mahdollisuutta kummankaan teräväpiirtoformaatin elokuvien toistamiselle, mutta sillä oli käytössään merkittävä peliteknologinen innovaatio: liiketunnistukseen perustuva ohjausjärjestelmä. Perinteisten ohjainten eli padien sijaan Wiitä ohjataan liiketunnistusta tukevalla ohjaimella, Wii Remotella, joka muistuttaa ulkonäöltään enemmän kaukosäädintä kuin mitään aiempien sukupolvien peliohjainta. Liikkeentunnistusteknologiansa avulla Wii profiloitui nopeasti kaikista konsoleista perheystävällisimmäksi. Wiillä on myös nettipelimahdollisuus, mutta se on arvioitu sukupolvensa heikoimmaksi.

Nintendon kehitettyä liiketunnistusta omaan konsoliinsa, Sony julkaisi PlayStation Moven syyskuussa 2010. PlayStation Move sisältää ominaisuuksia liikkeentunnistuksen varassa pelaamista, samalla tavalla kuin Wii. Myös Microsoft liittyi Sonyn ja Nintendon joukkoon Kinect-ohjaimellaan. Toisin kuin kaksi muuta järjestelmää (PlayStation 3 ja Wii), Kinect ei käytä minkäänlaisia ohjaimia, vaan se käyttää pelaajia "ohjaimena". Myytyään 8 miljoonaa kappaletta 60 päivässä, Kinect pääsi Guinness World Recordsiin olemalla "nopeimmin myynyt viihde-elektroniikkalaite".[3][4] Vaikka Xbox 360:lle on saatavilla langallisia ohjaimia erillisenä tuotteena, kaikkia PlayStation 3-ohjaimia voidaan käyttää sekä langallisina että langattomina kokoonpanoina.

Seitsemäs konsolisukupolvi on videopelihistorian pitkäikäisin: se kesti vuoteen 2013 mennessä jo kahdeksan vuotta. Samalla se on myös tasaisin kolmen konsolin ollessa vakiinnuttanut paikkansa videopelikentällä. Perheystävällinen ja innovatiiviseen ohjaukseen luottava Wii on sukupolven myydyin konsoli 97 miljoonalla myydyllä yksiköllä. Xbox 360 ja PlayStation 3 ovat käyneet tasaista kamppailua kakkossijasta, myyden molemmat noin 77 miljoonaa yksikköä vuoteen 2013 mennessä.[5][6]

Nimi PlayStation 3 Wii Xbox 360
Konsoli
Julkaisuhinta
Julkaisupäivä
Media Blu-ray Wii levy (DVD) DVD
Oheislaitteet PlayStation Eye
PlayStation Move
Sixaxis
DualShock 3
Wii Remote
Nunchuck
Wii Classic Controller
Wii Classic Controller Pro
Wii Fit -tasapainolauta
Kinect
Parhaiten myynyt peli Grand Theft Auto V 20,50 miljoonaa kappaletta[7] Wii Sports 82,55 miljoonaa kappaletta[8] Kinect Adventures![9]
  1. Analog Devices And Nintendo Collaboration Drives Video Game Innovation With iMEMS Motion Signal Processing Technology analog.com. Arkistoitu 25.6.2009. Viitattu 19.5.2013.
  2. Various Satoru Iwata comments regarding the Nintendo DS n-sider.com. Arkistoitu 9.10.2008. Viitattu 19.5.2013.
  3. Microsoft sells 10 million Kinects, 10 million Kinect games engadget.com.
  4. Kinect Confirmed As Fastest-Selling Consumer Electronics Device community.guinnessworldrecords.com. Arkistoitu 11.3.2011. Viitattu 19.5.2013.
  5. Earnings Release FY13 Q3 18.4.2013. Microsoft. Viitattu 9.7.2017. (englanniksi)
  6. IDC: Game consoles, discs to remain revenue mainstays for ”years to come” 9.1.2013. Gamesindustry.biz. Viitattu 9.7.2017. (englanniksi)
  7. Global sales (in millions of units) per game - PS3 vgchartz.com. Viitattu 22.11.2015. (englanniksi)
  8. Global sales (in millions of units) per game - all vgchartz.com. Viitattu 22.11.2015. (englanniksi)
  9. Global sales (in millions of units) per game - Xbox 360 vgchartz.com. Viitattu 22.11.2015. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:History of video game consoles (seventh generation)