DualShock

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dualshock 4 Layout.svg

DualShock (virallisesti DUAL SHOCK, joskus myös Dual Shock) on Sonyn PlayStationin, PlayStation 2:n, PlayStation 3:n ja PlayStation 4:n ohjain, jossa on värinätoiminto.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DualShock[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen DualShock-ohjain esiteltiin Japanissa vuoden 1997 loppupuolella PlayStationin ohjaimeksi, ja julkaistiin marraskuussa 1997. Sitä edelsi vuonna 1996 esitelty, mutta huomattavasti vähemmän promotoitu, Dual Analog Controller -ohjain, jossa oli myös kaksi analogista sauvaa. Alkuperäisessä DualShockissa on seuraavat painikkeet: Start, Select, Analog, L1, L2, R1, R2, nuolinäppäimet, Kolmio, Ympyrä, Risti, Neliö sekä kaksi analogista sauvaa, jotka toimivat myös painikkeina.

DualShock 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PlayStation 2:n ilmestyessä ilmestyi uusi DualShock 2 -ohjain. Se on melkein täysin samanlainen kuin alkuperäinen DualShock, mutta siinä on kaksi uutta värinätasoa, se on kevyempi ja kaikki sen näppäimet Selectiä, Startia, Analog-näppäintä sekä L3- ja R3-näppäimiä lukuun ottamatta ovat paineherkkiä. DualShock 2 on saatavilla lukuisissa väreissä: musta, hopea, vaaleanpunainen, punainen, valkoinen, läpinäkyvä harmaa, sininen ja vihreä. DualShock 2 toimii alkuperäisen PlayStationin ja PlayStation 2:n lisäksi PlayStation 3:ssa, tosin vain kolmansien osapuolien lisäosien kautta.

DualShock 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PlayStation 3:n ilmestyessä ilmestyi DualShock 3, joka painaa 192 grammaa. Ohjaimen muoto ja painikkeet ovat samat kuin edellisissä malleissa, lukuun ottamatta aiempien DualShockien Analog-nappia, joka on poistettu. Ohjaimen keskelle on lisätty uusi nappula, jossa on PlayStation-logo. DualShock 3 on langaton, ja se toimii akulla. Akku on mahdollista ladata PS3:een kiinnitettävällä mini-USB-kaapelilla. DualShock 3:ssa on sisäinen liiketunnistin, SIXAXIS, jota voidaan hyödyntää pelatessa. DualShock 3 on saatavilla seuraavissa väreissä: musta, hopea, keraaminen valkoinen, klassinen valkoinen, sininen, tummanpunainen, vaaleanpunainen, ”viidakon vihreä” (engl. jungle green), vaaleansininen, maastokuvioinen ja ”kosminen sininen”.

DualShock 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Playstation 4:n ohjain julkaistiin PlayStation 4:n kanssa jouluna 2013. Ohjain painaa 210 grammaa. DualShock 4 on suurin muutos ohjaimeen tähän mennessä. Se lisää paljon uusia ominaisuuksia: kosketuslevyn, jakonapin, kaiutin, pelin kuvaamisen ja livelähetykset sekä LED-tangon. START-nappula on DualShock 4:ssä siirtynyt OPTIONS-nappulaan, kun taas kosketuslevyn painallus toimii SELECT-nappulana. Laitetta on myös karsittu, sillä ohjaimen suuntanapit ja pyöreät napit eivät välitä painalluksen syvyyttä. [1]

Ohjaimesta julkaistiin uusi malli syksyllä 2016, jonka eroavaisuudet normaalista ohjaimesta ovat valopalkki kosketuslevyn puolella sekä uudet analogisauvat.[2]

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DualShock Wordmark.png

DualShock2 Wordmark.svg

DualShock3 Wordmark.svg

PlayStation-DualShock.jpg

PlayStation2-DualShock2.png

PlayStation3-DualShock3.png

DualShock 4.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.