Wii Sports

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wii Sports
Kehittäjä Nintendo
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo eShop
Tuottaja Shigeru Miyamoto ja Katsuya Eguchi
Suunnittelija Keizo Ohta
Takayuki Shimamura
Yoshikazu Yamashita
Säveltäjä Kazumi Totaka
Pelisarja Wii ja Wii Sports
Julkaistu
  • NA 19. marraskuuta 2006
  • JP 2. joulukuuta 2006
  • AUS 7. joulukuuta 2006
  • EU 8. joulukuuta 2006
Lajityyppi urheilupeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 7
Alusta Wii
Jakelumuoto optinen levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Wii Sports on kokoelma urheilupelejä, joka julkaistiin Wii-pelikonsolin kaupanpäällisenä vuonna 2006. Pelaamisessa käytetään Wiin innovatiivista Wii Remote -ohjainta, ja pelimuotoja ovat baseball, tennis, golf, keilailu ja nyrkkeily.[1] Wii Sports esiteltiin ensi kerran vuoden 2006 E3-messuilla. Pelimuodot ovat yksinkertaisia sekä kontrolleiltaan että grafiikoiltaan, sillä kaikkien on tarkoitus päästä niissä helposti alkuun. Wii Sports on maailman myydyin videopeli, sen jälkeen kun se ohitti myyntiluvuissa Super Mario Brosin, toisen Nintendon valmistaman pelin.[2]

Wii Sports on ensimmäinen peli, joka hyödyntää Wiin sisäänrakennettua Mii-kanavaa. Sen avulla konsolin käyttäjän on mahdollista luoda muokattavia näköiskuvia itsestään. Nämä hahmot voi ladata peliin, jolloin niitä voi käyttää pelihahmoina.

Urheilulajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wii Sportsin tennis

Tennis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan hahmo liikkuu automaattisesti paikkaan, johon pallo laskeutuu. Pelaajan täytyy vain käyttää oikeanlaista lyöntitekniikkaa osuakseen palloon. Nintendo tähdentää, että liikkeentunnistus on tarpeeksi herkkä jopa kierteen tekemiseen. Wii Remotea käytetään tennismailan tavoin. Tennistä pystyy pelaamaan enimmillään neljä pelaajaa samaan aikaan. Tämä tosin on mahdollista vain, mikäli tarpeeksi monta Wii-ohjainta on kytkettynä konsoliin. Tenniksessä on kolme erämuotoa: yhden, kolmen ja viiden erän peli.Tenniksessä voi myös olla pelaajia,jotka eivät vaadi toimimista (tietokonehahmot,COM).Tennikseen voi vapaaehtoisesti myös kutsua pelaajia,mutta se vaatii Internet -yhteyden ja tarpeeksi tehokkaan sellaisen.

Baseball[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhden pelaajan pelissä pelaaja on lyöntivuorossa kotipesässä, ja hänen tehtävänään on lyödä tietokoneen syöttämää palloa Wii Remoten avulla. Pelaajan täytyy ajoittaa iskunsa ja lyöntikohtansa oikein osuakseen palloon. Tässäkin pelimuodossa palloon saa lyötyä kierteen. Ohjainta käytetään kuin tavallista pesäpallomailaa. Pelaajan joukkueen saatua neljä väärää jokainen pelaaja pääsee yhden pesän eteenpäin. Pelaajan joukkueen saatua kolme paloa se joutuu vaihtamaan ulkokentälle, jolloin pelaajasta tulee syöttäjä. Kahden pelaajan pelissä toinen pelaaja toimii syöttäjänä ja heittää pallon heilauttamalla Wii Remote -ohjainta. Ohjaimella on mahdollisuus syöttää kierre pitämällä joko A- tai B-painiketta pohjassa. Syötön tähtäystä voi säätää pitämällä ristiohjaimen jotakin painiketta pohjassa.

Keilaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan tulee kaataa mahdollisimman monta keilaa heittämällään keilapalloa. Pelaaja painaa Wii Remoten B-liipaisimen pohjaan, heiluttaa kättään ja päästää liipaisimen irti, jolloin keilapallo vierii keilojen luo. Ennen heittoa tähtäystä voi halutessaan säätää ristiohjaimella ja pelaajan rintamasuuntaa A-näppäimellä. Wii Remote tunnistaa myös kierteen, mikäli pelaaja pitää ohjainta hieman sivuttain.

Golf[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan tehtävänä on lyödä golfpallo reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä. Pelaajan tulee pitää Wii Remotea kuten oikeaa golfmailaa. Pelihahmo lyö palloa sen mukaan, kuinka kovaa pelaaja heilauttaa Wii-ohjainta. Jos ohjainta heilauttaa liian kovaa, tulee lyönnistä ylivahva ja pallo lentää minne sattuu. Golfissa voi valita neljän eri mailan välillä. Pelimuotoja golfissa on neljä: aloittelija (kolme helppoa rataa), keskitaso (kolme keskivaikeaa rataa), vaikea (kolme vaikeaa rataa) ja kaikki yhdeksän rataa vuorotellen peräkkäin siten, että pallon saaminen reikään vaikeutuu loppua kohti. Golfia voi pelata korkeintaan neljä pelaajaa, mikä onnistuu joko vuorottelemalla tai useilla Wii Remoteilla.

Nyrkkeily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyrkkeily on ainoa Wii Sportsin laji, jossa pelaajan täytyy käyttää apuna nunchuk-ohjainta. Tarkoituksena on lyödä vastapuolen pelaaja kanveesiin. Ohjaimet toimivat käsinä. Ohjaimia heiluttamalla voidaan lyödä vastustajaa. Kasvoja voi suojata iskuilta nostamalla ohjaimet kasvojen eteen ja vartaloa suojatessa vastaavasti ohjaimet lasketaan keskivastalon tasolle. Ohjaimia kallistamalla pelihahmo väistelee vastustajan iskuja.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2006 E3-messuilla peli voitti Game Critics Awardsin Best Sports Game -palkinnon (paras urheilupeli). [3]

Vuoden 2007 Game Developers Conference -tilaisuudessa Wii Sports voitti kaksi Game Developers Choice Awards -palkintoa. Ensimmäinen palkinto tuli Erinomaisesta pelisuunnittelusta (Excellence in Game Design) ja toinen Peli-innovaatiosta (Game Innovation Spotlights).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]