Miku Hatsune

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Miku Hatsune (jap. 初音ミク, Hatsune Miku) on Vocaloid-tuoteperheeseen kuuluva laulusyntetisaattorituotesarja sekä tuotesarjan käyttämään lauluääneen yhdistetty kuvitteellinen hahmo. Ensimmäinen Miku Hatsune -ohjelmisto on julkaistu 31. elokuuta 2007. Miku Hatsune -tuotteet on kehittänyt japanilainen media-alan yritys Crypton Future Media.[1] Jokaiseen Miku Hatsune -sarjan ohjelmistoon kuuluu muissakin Vocaloid-tuotteissa käytetty äänisyntetisaattoriohjelmisto sekä erityisesti Miku Hatsunea edustava äänipankki. Tuotemerkkiin liittyy olennaisesti visuaalinen piirroshahmo, joka usein kuvataan laulamassa syntetisaattorilla tehtyjä lauluja.

Miku Hatsune on menestyksekkäin ja tunnetuin Vocaloid-tuoteperheen edustajista. Laajalti japanilaisessa mediassa esillä ollutta Miku Hatsunen hahmoa on usein kutsuttu ”poptähdeksi”. Hahmo on myös esiintynyt lavalla hologrammina konserteissa, joissa on soitettu sarjan syntetisaattoreilla toteutettua musiikkia.[2][3]

Ääni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitchie M:n kappale Freely Tomorrow, jonka laulu on tuotettu Miku Hatsunella.

Miku Hatsunen äänipankki on tuotettu japanilaisen ääninäyttelijän Saki Fujitan (jap. 藤田咲, Fujita Saki) näyttelemistä äännenäytteistä. Äänipankkiin kuuluu ainoastaan japanin kielessä tarvittavat äännenäytteet, joten sillä ei voida kunnollisesti toteuttaa laulua muilla kielillä.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Visuaalisena hahmona Miku Hatsune on 16-vuotias tyttö.[1] Profiilinsa mukaan hän on 158 cm pitkä ja painaa 42 kg.[1][2] Hahmon vaatetus perustuu löyhästi japanilaiseen tyttöjen koulupukuun ja siihen kuuluu mekko, paita, kravatti, irtohihat ja kengät. Hatsune Mikun on suunnitellut japanilainen kuvittaja KEI.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset muissa maissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miku Hatsunen hahmo on esiintynyt hologrammina tuotesarjan musiikin konserteissa myös Japanin ulkopuolella. Vuonna 2016 hahmo kävi Pohjois-Amerikan kiertueella.[4] Hahmo on myös esiintynyt David Letterman Show:ssa vuonna 2014.[5]

Muuta ohjelmistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MikuMikuDance (MMD) on ilmainen animaatiosovellus, joka sallii käyttäjien tehdä ja animoida videoita. Sovelluksen on alunperin tehnyt Yu Higuchi (HiguchiM) Miku Hatsune -hahmon animointiin.[6][7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c About HATSUNE MIKU (Miku Hatsunen virallinen profiili) Crypton Future Media. Viitattu 30.11.2012. (englanniksi)
  2. a b Poptähti Hatsune Miku ei ole ihminen 15.11.2010. Ilta-Sanomat. Viitattu 3.10.2012.
  3. Japanese pop star Hatsune Miku takes the stage -- as a 3-D hologram 10.11.2010. Los Angeles Times. Viitattu 3.10.2012. (englanniksi)
  4. Machkovech, Sam: Review: Japanese hologram pop star Hatsune Miku tours North America Ars Technica. 29.4.2016. Viitattu 5.3.2017. (englanniksi)
  5. David Letterman interacting with virtual idol Hatsune Miku is as awkward as you'd expect Polygon. Viitattu 4.3.2017. (englanniksi)
  6. Notofu: 初音ミクがグリグリ躍る「MMD」の現状と未来 ASCII Media Works. Viitattu 4.3.2017. (japaniksi)
  7. Okada, Yuka: 「神ツール」――初音ミク踊らせるソフト「MikuMikuDance」大人気 IT Media. Viitattu 4.3.2017. (japaniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]