Daytona USA (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daytona USA
Daytonausa2.jpg
Kehittäjä Sega
Julkaisija Sega
Tuottaja Wallace Poulter, Gerald DeYoung
Suunnittelija Toshihiro Nagoshi
Säveltäjä Takenobu Mitsuyoshi
Ohjelmoija Yutaka Nishino
Pelisarja Daytona USA
Julkaistu 1994
Lajityyppi ajopeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus CERO: A (kaikenikäisille)
PEGI 3
USK 0
Alusta kolikkopeli, Sega Saturn, Windows
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Daytona USA (jap. デイトナUSA) on Segan alun perin vuonna 1994 Sega Model 2 -kolikkopelilaitteistolle julkaisema, Sega-AM2-ryhmän kehittämä kilpa-ajopeli. [1] Pelissä pelaaja ja 39 muuta autoa ajavat kilpaa kolmella erilaisella radalla, joista Beginner- eli aloittelijarata, nimeltään Three Seven Speedway, perustuu etäisesti oikeaan Daytonan ovaalirataan. Muut kaksi rataa ovat peliä varten kehitettyjä.

Kolikkopeli salli kahdeksan kabinetin liittämistä toisiinsa moninpeliä varten.[2]

Vuonna 1995 pelistä julkaistiin käännös Sega Saturn -konsolille, ja seuraavana vuonna julkaistiin Saturnille Daytona USA: Championship Circuit Edition, jota pidettiin ilmestyessään huomattavasti parempana versiona. Siinä oli myös kaksi uutta rataa, neljä uutta autoa ja alkuperäisestä Saturn-käännöksestä puuttunut kaksinpeli.

Myöhemmin Japanissa julkaistussa Daytona USA: Circuit Edition -versiossa oli länsimaisesta versiosta puuttuneita ominaisuuksia, muun muassa mahdollisuus ajaa kisoja eri vuorokaudenaikoina ja mahdollisuus Internet-pelaamiseen erillisen XBAND-nimisen modeemin avulla. Myös ohjattavuus poikkesi länsimaisesta Championship Circuit Editionista, ollen enemmän alkuperäisen kolikkopelin ja ensimmäisen Saturn-version kaltainen. Amerikassa julkaistiin tämän jälkeen vielä Daytona USA: CCE NetLink Edition, joka perustui japanilaiseen Circuit Editioniin ja sisälsi Internet-pelimahdollisuuden Amerikassa julkaistun NetLink-modeemin avulla. Vuonna 1997 PC:lle julkaistuja Daytona USA ja Daytona USA Deluxe -käännöksiä kritisoitiin muun muassa huonosta ruudunpäivityksestä ja Direct3D-tuen puutteesta.

Daytona USA:lle julkaistiin vuonna 1998 Segan Sega Model 3 -kolikkopelilaitteistolle jatko-osa Daytona USA 2: Battle On The Edge.[3]

Vuoden 1998 versiota ei ole käännetty pelikonsoleille lukuun ottamatta Segan Out Run 2:n Xbox-käännöksessä olevia Daytona USA 2:n ratoja.

Vastaanotto ja perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli oli varhaisia teksturoitua reaaliaikaista 3D-grafiikkaa käyttäviä videopelejä.

Peli esiintyy useilla parhaimpina pidettyjen videopelien listoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Daytona USA The International Arcade Museum. Viitattu 12.3.2017.
  2. Daytona USA Sega Retro. Viitattu 12.3.2017.
  3. Daytona USA 2: Battle On The Edge The International Arcade Museum. Viitattu 12.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]