Shenmue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shenmue
Shenmuen PAL-version kansikuva
Shenmuen PAL-version kansikuva
Kehittäjä Sega-AM2
Julkaisija Sega
Jakelija Steam
Ohjaaja Yu Suzuki
Tuottaja Yu Suzuki
Suunnittelija Yu Suzuki, Yoichi Takahashi
Käsikirjoittaja Masahiro Yoshimoto
Säveltäjä Takenobu Mitsuyoshi
Pelisarja Shenmue
Julkaistu Sega Dreamcast
 • JP 29. joulukuuta 1999
 • NA 6. marraskuuta 2000
 • EU 1. joulukuuta 2000
Lajityyppi seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Sega Dreamcast
Jakelumuoto 4 GD-ROM-levyä
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Shenmue (jap. シェンムー, Shenmū) on Segan kehittämä ja julkaisema seikkailupeli. Peli julkaistiin Sega Dreamcastille vuonna 1999 Japanissa ja vuonna 2000 Pohjois-Amerikassa sekä Euroopassa.

Peliä markkinoitiin ”F.R.E.E”-järjestelmällä (Free Reactive Eyes Entertainment), joka on Shenmuen suunnitelleen Yū Suzukin keksintö. Se perustuu uudenlaiseen vapauteen, interaktiivisuuten, innovatiiviseen reaaliaikaisuuteen sekä sääjärjestelmään. Shenmue käsittää tarinakaaren ensimmäisen kappaleen, josta jatkaa Shenmue II.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shenmuen tarina alkaa vuodesta 1986. Päähenkilö on Ryō Hazuki, nuori mies, joka asuu Japanissa Yokosukan kaupungissa. Eräänä päivänä, kun Ryō on palaamassa kotiin, hän löytää isänsä harjoitushuoneesta taistelemassa salaperäisen Lan Din kanssa. Lan Di ja Iwao Hazuki ovat kummatkin taistelulajien ammattilaisia, mutta Iwao on Lan Ditä heikompi. Lan Di kysyy arvoituksellisesti ”peiliä”, ja Iwao on pakotettu kertomaan, että se on haudattu kirsikkapuun alle. Lan Di surmaa Iwaon ja vie peilin. Ryō haluaa kostaa isänsä kuoleman, mutta ei tunne Lan Ditä eikä tiedä, miksi hänen isänsä tapettiin.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaiset vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

90-luvun puolivälissä Yū Suzuki teki Sega-AM2:n kanssa prototyyppipelin "Persikkaukosta" Sega Saturnille. Peli otti vaikutteita 80-luvun rooli- ja seikkailupeleistä ja sen oli tarkoitus toimia vaihteluna Suzukin aiemmin kehittelemille nopeille arcade-peleille kuten Hang-Onille, Space Harrierille ja Virtua Fighterille. Se tehtiin testaamaan Segan kameran hallintaa, taistelua ja NPC-hahmojen kanssa keskustelua kehittämiä järjestelmiä [1][2]. Peli sijoittui 1950-luvun Kiinaan ja kertoi Tarō-nimisestä miehestä, joka etsi mystistä kungfu-mestaria[1].

Suzuki ja Sega-AM2 alkoivat vuonna 1996 kehittää prototyypin pohjalta Virtua Fighter -pelisarjan maailmaan perustuvaa roolipeliä, jonka päähenkilö olisi pelisarjasta tuttu Akira. Pelin haluttiin olevan täysin kolmiulotteinen roolipeli, jossa olisi ääninäyteltyjä hahmoja, elokuvamainen lähestymistapa kohtauksiin ja mahdollisuus taistella useita vihollisia vastaan samaan aikaan. Suzuki suunnitteli peliin neljästä näytöksestä koostuvaa juonta, jonka teemoja olisivat ”suru”, ”taistelu”, ”eroaminen” ja ”uudelleen aloittaminen”. Tätä varten hän palkkasi tiimiin juonta työstämään elokuvaohjaajia, näytelmäkirjailijan ja käsikirjoittajia. Tällaista työskentelytapaa hän kutsui ”rajattomaksi kehittämiseksi” eli useamman tason käsikirjoittamiseksi, jossa käsikirjoitusta ei tehtäisi vain pelaamiseen keskittyen[2][1].

Alun perin Shenmue suunniteltiin Sega Saturnille[2][1], mutta suunnitelmat muutti konsolin huono menestys. Vaikka konsoli oli omana aikanaan tehokas, sille oli tuskallista ohjelmoida, ja siksi kehitystyö takkusi. Suzuki on myöntänyt vaikeudet, mutta sanoo olevansa ylpeä siitä, mitä tiimi sai aikaan rajallisella koneteholla. Shenmuen Saturn-version sanotaan olleen lähes valmis, mutta Segan päättäneen hyllyttää pelin Saturnin huonon myynnin takia seuraavan Dreamcast-konsolin ollessa jo suunnitteluvaiheessalähde?.

Projekti Berkley[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Segan uudesta konsolista tihkui tietoja julkisuuteen loppuvuonna 1997 ja alkuvuodesta 1998[3]. Samalla Shenmue sai huomiota. Siihen aikaan peli tunnettiin vielä nimellä ”projekti Berkley”. Pelin pohjalta tehdyt teknologiademot osoittivat Segan uuden konsolin tehoja. Useat näistä kohtauksista oli tehty taitavasti, joten osaa käytettiin jopa Shenmuen lopullisessa myyntiversiossa. Tämä on saanut useat epäilemään, että Shenmue oli Dreamcastin ensimmäisiä tuotantoon päässeitä pelejä. Shenmuesta tuli nopeasti konsolin lippulaiva, joka esitteli sen graafisia kykyjä ja valmiuksia tuottaa elokuvamaisia hahmoja sekä tapahtumapaikkoja.

Shenmue oli ensimmäisiä videopelejä, jonka tuotannossa käytettiin aiemmin lähinnä elokuvien teossa hyödynnettyjä menetelmiä. Ääninäyttely oli erityisen mullistavaa, sillä Shenmuen laajan maailman jokaisen hahmon repliikit oli puhuttu. Tämä työ tehtiin sekä japaniksi että englanniksi. Jokaisesta pelin hahmosta luotiin vahamallit, joiden perusteella animaattorit loivat lopulliset tietokonemallit. Shenmuen ääniraita on elokuvamainen ja orkesterin soittama. Pääsäveltäjänä toimi Takenobu Mitsuyoshi, mutta mukana ovat myös Osamu Murata, Ryūji Iuchi ja Yūzō Koshiro.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shenmue julkaistiin Japanissa vuonna 1999 ja muualla maailmassa vuonna 2000. Useat kriitikot ja fanit pitävät sitä yhtenä Dreamcastin tärkeimmistä ja laadukkaimmista peleistä. Game Informer listasi sen Dreamcastin pelien Top 10:een.[4] Se johtuu siitä, että Shenmuea pidetään yleisesti sekä taidonnäytteenä että mukaansatempaavana pelikokemuksena.

Suomessa Super Power -lehti antoi Shenmuelle julkaisunsa aikaan arvosanaksi 10/10. Pelin juonta kehuttiin jännittäväksi ja mukaansatempaavaksi, grafiikkaa fantastiseksi ja musiikkia tunnelmalliseksi. Pelin puutteena nähtiin sen asema ensimmäisenä osana pitkää tarinaa. Peli oli myös Segan markkinoinnin luomaa mielikuvaa lyhyempi. Shenmueta kehuttiin mekaniikoiltaan monipuoliseksi, ja arvostelu päättyi seuraavasti: ”Actionia kaipaavat saavat toivomansa toimintatujauksen ja ovat peliin yhtä tyytyväisiä kuin pohdiskelevat pulmanratkojat. Shenmue tarjoaa jokaiselle jotakin.”[5]

Shenmue sai toisaalta myös negatiivisia arvosteluja, joissa sitä mm. pidettiin omahyväisenä ja tylsänä. Pelin grafiikka kuitenkin kiitettiin niissäkin arvosteluissa, jotka muuten olivat negatiivisia. Gaming Target, joka antoi Shenmuelle täydet 10/10, kommentoi ulkoasua sanoen sen olevan ”parasta peligrafiikkaa, mitä olemme koskaan nähneet konsolilla”.[6] RPG Fan, joka antoi Shenmuelle 68 %, kehui myös ulkoasua: ”Shenmue on todella läpimurto. Monimuotoinen maailma on lähes virheetön, ja helposti kaikkein vakuuttavin, todellisin ja interaktiivisin, jonka olen koskaan nähnyt.”[7]

Peli on voittanut Interactive Achievement Awards -palkinnon konsoli-innovaation kategoriassa.

Peli esiintyy usein parhaimpina pidettyjen videopelien listoilla.lähde?

Myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shenmuen kehittämisen tarkoista kustannuksista on saatavilla ristiriitaista tietoa. Guinness World Records on listannut kehityskustannuksiksi kokonaisuudessaan 20 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mutta julkaisun aikaan niiden arvioitiin olevan suurimmillaan 80 miljoonaa[8]. Suunnittelija Yū Suzuki on väittänyt kustannusten olevan 70 miljoonaa.[9] Summa tekisi siitä selkeästi yhden historian kalleimmista videopelituotannoista.[10]

Kriitikoiden ylistyksestä ja korkeista tuotantoarvoista huolimatta Shenmue menestyi taloudellisesti huonosti. Pelin myynti ei kattanut kehityksen kustannuksia, ja analyytikoiden mielestä se oli iso taloudellinen floppi.[11]Shemuen huono myynti myötävaikutti Segan poistumiseen konsolimarkkinoilta vuoden 2001 alussa.[11][12] Vaikka Shenmuen myyntiä olisi pidetty monien pelien kohdalla menestyksekkäänä, USgamerin mielestä pelin muuttuminen voitolliseksi olisi vaatinut ”mahdottoman” määrän myyntejä.[12]

Shenmuea myytiin julkaisuviikollaan 260 000 kappaletta [13] ja sen kokonaismyynti oli 1,2 miljoonaa kappaletta.[14] GamesRadarin mukaan lähes jokaisen Dreamcastin omistavan olisi täytynyt ostaa Shenmue kaksi kertaa, jotta se olisi ollut voitollinen. Näin Shenmue ”ironisesti teki yhtä paljon tappaakseen Dreamcastin kuin vahvistaakseen sen mainetta.”[11]

Shenmuen lokalisoija Jeremy Blaustein vertasi sen epäonnistumista vuoden 1980 elokuvaan Portti ikuisuuteen, joka tuotti suuret tappiot ja ylitti budjettinsa huomattavasti. ”Suzuki oli tulossa valtavan menestyksen jälkeen, ja hän oli oikein mies paikallaan. Niinpä tästä piti tulla se juttu.... Ja kaikki halusivat palansa 70 miljoonasta dollarista, eikös niin? Ja tietysti se on huonoin asia mitä voi tehdä, aloittaa projekti julistamalla kuinka meillä on kaikki tämä raha, ja sitten vain heittää siihen lisää rahaa."[15] Silloinen Sega of American johtaja Peter Moore sanoi Shenmuen myyneen ”äärimmäisen hyvin”, mutta että se ei tuottanut voittoa johtuen Dreamcastin rajoittuneesta käyttäjäkunnasta. Dreamcastin suunnittelijoihin kuulunut Hideki Satō puolusti Shenmuea ”sijoituksena, joka tulee maksamaan itsensä jonain päivänä takaisin”, koska kehitystyön aikana opittuja asioita pystyttäisiin soveltamaan muihin peleihin.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Robinson, Martin: Shenmue once featured cats that walk on two legs Eurogamer. 20.03.2014. Arkistoitu 31.5.2022. Viitattu 31.05.2022. (englanniksi)
 2. a b c Corriea, Alexa Ray: Creator Yu Suzuki shares the story of Shenmue's development Polygon. 19.03.2014. Arkistoitu . Viitattu 31.05.2022. (englanniksi)
 3. Sega kohti voittoa. Super Power, huhtikuu 1998, nro 4, s. 20-22. Tampere: Egmont Kustannus Oy Ab. ISSN 1237-1319. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 02.06.2022. (suomeksi)
 4. Game Informer nro: 166, helmikuu 2007, s. 116
 5. Shenmue. Super Power, joulukuu 2000, nro 12, s. 24-26. Egmont Kustannus Oy Ab. ISSN 1237-1319. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 17.05.2022. (suomeksi)
 6. Gaming Targetin arvostelu
 7. RPG Fanin arvostelu (Arkistoitu – Internet Archive)
 8. a b Fahs, Travis: IGN Presents the History of Dreamcast IGN. 10.09.2010. Arkistoitu 26.1.2013. Viitattu 22.05.2022. (englanniksi)
 9. "Shenmue The 70 Million Dollar Question"
 10. Hodges, Christopher: The 30 Most Expensive Video Games Ever Made TheGamer. 23.03.2019. Viitattu 22.05.2022. (englanniksi)
 11. a b c Houghton, David: The Top 7... Most ambitious flops in gaming GamesRadar. Arkistoitu . Viitattu 22.05.2022. (englanniksi)
 12. a b Mackley, Bob: Gaming's Greatest Flops: Shenmue USgamer. 08.08.2014. Arkistoitu 6.2.2022. Viitattu 22.05.2022. (englanniksi)
 13. DataStream. Edge, Maaliskuu 2000, nro 82, s. 122. Artikkelin verkkoversio (PDF). Viitattu 22.05.2022. (englanniksi)
 14. Microsoft Announces Leading Sega Games for Xbox 11.10.2001. Microsoft. Viitattu 22.05.2022. (englanniksi)
 15. Szczepaniak, John: The life and games of Jeremy Blaustein Shenmue Dojo. 2010. Arkistoitu . Viitattu 22.05.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]