Yū Suzuki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yū Suzuki
鈴木裕
Henkilötiedot
Syntynyt10. toukokuuta 1958 (ikä 66)
Kansalaisuus  Japani
Ammatti Pelisuunnittelija, tuottaja
Pelisuunnittelija
Tunnetuimmat työt Out Run, Shenmue, Virtua Fighter ja Hang-On

Yū Suzuki (jap. 鈴木裕, s. 10. toukokuuta 1958) on yksi Segan tärkeimmistä videopelituottajista. Hän on myös yksi peliteollisuuden tunnetuimmistä nimistä, mikä johtuu pääasiallisesti hänen työstään kolikkopelien parissa 1980-luvulla. Suzuki johti aikaisemmin myös Segan maineikasta AM2-ryhmää.

Suzuki syntyi Iwaten prefektuurissa.

Suzuki opiskeli ohjelmointia Okayaman yliopistossa.[1] Yliopistossa hän opiskeli kolmiulotteisen talon tekoa ja halusi tehdä peleissä samaa.[1]

Suzuki aloitti uransa Segalla vuonna 1983 ja hänen ensimmäinen projektinsa oli Champion Boxing.[1] Moottoripyöräpeli Hang-On (1985) suunniteltiin kolmiulotteisena ja muutettiin sitten kaksiulotteiseksi sen ajan laitteistolle.[1] Pelin kolikkopelikabinetista tehtiin versio, jossa oli jäljennös kilpamoottoripyörästä.[1] Vuoden 1986 loppua kohden AM2 julkaisi kuuluisaksi tulleen Out Runin, joka muistetaan sen ikonisesta musiikista ja sen asemasta edustaen Segaa.[1] Peli myös oli yksi harvoista, joissa kilpailemisen sijaan keskityttiin ajamiseen.[1]

Vuonna 1993 Suzuki kehitti Virtua Fighterin, joka oli kolmiulotteista grafiikkaa hyödyntävä taistelupeli. Peli saavutti aikanaan suunnattoman suosion.

Suzukin Shenmue Sega Dreamcastille toi uutta henkeä jo kaavoisiinsa kangistuneeseen seikkailupeligenreen. Pelin tarina, grafiikka ja pelimekaniikka olivat edellä aikaansa ilmestyessään ja 47–70 miljoonan Yhdysvaltain dollarin budjetillaan se oli aikanaan kallein ikinä tehty videopeli.

Myöhemmin Suzuki kehitti F355 Challengen, jonka konseptina oli ajosimulaattori pelin sijaan.[1] Ferrarin henkilöstö piti pelistä ja peli on myös Ferrari-museossa.[1]

Vuonna 2003 Suzuki hyväksyttiin kuudentena henkilönä Academy of Interactive Arts and Sciences Hall of Fameen. Ensimmäinen henkilö, joka vastaanotti kyseisen kunnian, oli Nintendon tunnettu Shigeru Miyamoto.

Vuonna 2017 Suzuki työskenteli Shenmue 3:n kehittämisessä.[2] Sarjan kolmas osa jatkaa edellisen pelin tapahtumien jälkeen ja Suzuki on tutkinut 1980-luvun Kiinaa pelin ajankohdan vuoksi.[3]

  1. a b c d e f g h i Martin Robinson: Out Ran: Meeting Yu Suzuki, Sega's original outsider eurogamer.net. 22.3.2015. Viitattu 3.10.2020. (englanniksi)
  2. Sitting down with Shenmue 3 and Yu Suzuki Eurogamer. Viitattu 10.9.2017. (englanniksi)
  3. Andy Kelly: Shenmue 3: two decades and a $7m kickstarter campaign later, can Yu Suzuki's epic deliver on its promise? Gamesradar. Viitattu 10.4.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]