Ronald McDonald

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ronald McDonaldia esittävä patsas istuskelemassa penkillä McDonald's-ravintolassa.

Ronald McDonald on yhdysvaltalaisen McDonald’s-pikaruokaketjun vuonna 1963 kehittämä maskotti, jonka tarkoituksena on markkinoida McDonald’sin pikaruokaa lapsille. Ronald McDonald on klovni, jolla on keltaiset vaatteet, valkoinen iho ja punaiset hiukset.

Ronald McDonald asuu McDonaldland-maailmassa, johon kuuluu muitakin hahmoja, kuten Hampurilaisrosvo (Hamburglar)[1], Grimace, Birdie the Early Bird, Happy[2] ja The Happy Meal Gang.

Vaikka Ronald McDonaldina esiintyneitä henkilöitä on satoja, McDonald’s on käyttänyt televisiomainoksissaan yhtä näyttelijää kerralla. Tähän mennessä mainoksissa McDonaldina ovat esiintyneet:

Ronald McDonaldin maskeeraaminen ja pukeminen kestää noin kaksi tuntia.

Vuonna 2001 ilmestyneen Fast Food Nation: The Dark Side of the All-American Meal -kirjan mukaan peräti 96 prosenttia yhdysvaltalaisista lapsista tunnisti Ronald McDonaldin. Ainoastaan Joulupukki oli tunnetumpi hahmo.

Pikaruoan ja McDonald’sin vastustajat ovat verranneet Ronald McDonaldia Camel-savukkeiden entiseen maskottiin Joe Cameliin, jonka väitettiin houkutelleen lapsia tupakoimaan.

Ronald McDonald Lastentalosäätiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1996 perustettu itsenäinen Ronald McDonald Lastentalosäätiö (RML) edistää lasten hyvinvointia keräämällä varoja lasten terveydenhoidon edistämiseen. Säätiö ylläpitää luotettavien yhteistyökumppaneiden (HUS Lastensairaala ja vanhempien tukiyhdistykset) tukemina Ronald McDonald Taloa, joka on tarkoitettu pitkäaikaissairaille lapsille ja heidän perheilleen kodinomaiseksi majoitusvaihtoehdoksi pitkien sairaalahoitojen ajaksi. Suomen McDonald’s osallistuu säätiön hallinnollisiin kuluihin ja sekä antaa säätiölle erilaista asiantuntija-apua. Yhteistyökumppaneita [3] ovat Kympin Lapset – HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry, HYKS Lastenklinikka ja Lastenlinna ja Sydänlapset ja -aikuiset ry.

Kansainvälinen kattojärjestö Ronald McDonald House Charities (RMHC) perustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1974. RMHC:llä on toimintaa 65 maassa ja alueella, maailmalla on esimerkiksi lähes 400 Ronald McDonald taloa.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ronald McDonald.