Fast Food Nation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fast Food Nation
Fast Food Nation.jpg
Ohjaaja Richard Linklater
Käsikirjoittaja Richard Linklater
Tuottaja Jeremy Thomas
Malcolm McLaren
Säveltäjä Friends of Dean Martinez
Kuvaaja Lee Daniel
Leikkaaja Sandra Adair
Pääosat Patricia Arquette
Paul Dano
Mitch Baker
Luis Guzmán
Ethan Hawke
Ashley Johnson
Greg Kinnear
Kris Kristofferson
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdistynyt kuningaskunta
 Yhdysvallat
Ensi-ilta 2006
Kesto 114 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 24 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Fast Food Nation [1] on vuonna 2006 ensi-iltansa saanut Richard Linklaterin ohjaama draamaelokuva. Se perustuu löyhästi Eric Schlosserin samannimiseen dokumentaariseen kirjaan. Elokuva kuvattiin Meksikossa, Texasissa ja Coloradossa.lähde? Elokuvan tuottivat Participant Productions ja Recorded Picture Company HanWay Filmsille ja BBC Filmsille.

Elokuvan ensi-ilta oli 19. toukokuuta 2006 Cannesin elokuvajuhlilla. Kaupallinen ensi-ilta sillä oli 17. marraskuuta 2006. Avausviikonloppuna se tuotti 390 000 dollaria. [2]

Elokuvassa käytetään kuvitteellista lähestymistapaa, ei dokumentaarista, vaikka tarinan taustalla ovatkin tositapahtumat. Pääosissa ovat Greg Kinnear, Catalina Sandino Moreno, Ethan Hawke, Luis Guzman, Patricia Arquette, Kris Kristofferson, Lou Taylor Pucci, Ana Claudia Talancon, Esai Morales, Paul Dano, Wilmer Valderrama, Bruce Willis ja Avril Lavigne.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan juoni keskittyy kertomaan pikaruokateollisuudesta kolmen näkökannan kautta. Mickey's -hampurilaisketjun varapuheenjohtaja Don Anderson (Greg Kinnear), on ketjun uuden menestystuotteen, Big One luoja ja hän saapuu tutkimaan huolestuttavan tiedon todenperäisyyttä, nimittäin yhtiön tuotteista on löydetty lehmänpaskaa, ja se tieto ei edistäisi markkinointia. Mickey'sin työntekijä Amber (Ashley Johnson) puolestaan herää elämänsä realiteetteihin, samalla kun laittomat maahanmuuttajat saapuvat coloradolaiseen pikkukylään unelmiensa perässä ja he pääsevätkin töihin hampurilaispihvejä valmistavaan tehtaaseen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai vaihtelevaa palautetta kriitikoilta Yhdysvalloissa. The New York Timesin toimittaja Manohla Dargis sanoi Fast Food Nationin olevan "tärkein amerikkalaisen ohjaajan tekemä poliittinen elokuva sitten Michael Mooren Fahrenheit 9/11:n."lähde?

Toisaalta, JoBlon Berge Garabedian sanoi, että "mikään elokuvan tarinoista ei ole kiinnostava (paitsi yksi), tarinoiden yhteyden puute on hämmästyttävän huono. Koko elokuva vaikutti peruskoulun oppitunnilta".lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]