Rakkautta ennen auringonlaskua

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rakkautta ennen auringonlaskua
Before Sunset
Ohjaaja Richard Linklater
Käsikirjoittaja
Tuottaja Richard Linklater
Säveltäjä Julie Delpy
Kuvaaja Lee Daniel
Leikkaaja Sandra Adair
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Independent Pictures
Netflix
Vudu
Ensi-ilta 2004
Kesto 80 minuuttia
Alkuperäiskieli
Edeltäjä Rakkautta ennen aamua
Seuraaja Rakkautta ennen keskiyötä
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Rakkautta ennen auringonlaskua (Before Sunset) on Richard Linklaterin ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 2004. Se on vuonna 1995 valmistuneen elokuvan Rakkautta ennen aamua itsenäinen jatko-osa. Elokuvasarjan täydensi trilogiaksi vuonna 2013 Rakkautta ennen keskiyötä -niminen jatko-osa.

Rakkautta ennen auringonlaskua -elokuvan tarina kulkee reaaliajassa, sen kesto on 85 minuuttia, kuten elokuvan. Elokuva kertoo ajasta, jolloin päähenkilöiden Celinen ja Jessen ensitapaamisesta on kulunut yhdeksän vuotta, kuten on myös Rakkautta ennen aamua -elokuvan ensi-illasta.

Rakkautta ennen auringonlaskua on tyyliltään samanlainen kuin edeltäjänsä: juonen pääpaino on intensiivisessä dialogissa, mutta tällä kertaa kauniit kehykset tarinalle antaa Pariisin kaupunki. Myös pääosanäyttelijät Julie Delpy ja Ethan Hawke osallistuivat käsikirjoittamiseen Linklaterin ohella. Elokuvassa ei ole tehosteita eikä taustamusiikkia. Elokuva sai kriitikoilta kiitosta ja useita palkintoehdokkuuksia, kuten Berliinin elokuvajuhlilla Kultaisen karhun saajaksi vuonna 2004.[1]

Vuonna 2016 Rakkautta ennen auringonlaskua äänestettiin BBC:n kyselyssä tämän vuosisadan 100 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jesse (Ethan Hawke), joka on yhdysvaltalainen kirjailija, ja ranskalainen Celine (Julie Delpy), joka toimii ympäristönsuojelujärjestössä, tapasivat ensi kerran junassa välillä BudapestWien. He kohtaavat jälleen toisensa yhdeksän vuoden jälkeen. Jesse on vierailulla Pariisissa esittelemässä uusinta kirjaansa, kun hän tapaa Celinen Shakespeare & Companyn kirjakaupassa.[3] He keskustelevat kokemuksistaan ja näkemyksistään sekä tunnustelevat, onko heidän välillään yhä rakkauden kipinä. Aikaa on vähän, heillä on vain yksi yhteinen iltapäivä tehdä valinta, joka voi muuttaa heidän elämänsä.

Elokuvan keskeinen kysymys on: Entä jos saisit toisen mahdollisuuden hänen kanssaan, jonka kerran menetit?

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset kestivät vain 15 päivää. Elokuvassa on runsaasti Steadicamilla tehtyjä pitkiä yhtäjaksoisia ottoja, joista pisin on 11 minuuttia.

Elokuvassa näyttelevät Julien Delpyn oikeat vanhemmat Albert Delpy ja Marie Pillet. Julie Delpy on sanoittanut ja esittänyt kolme elokuvan soundtrackin kappaletta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rakkautta ennen auringonlaskua AllMoviessa. (englanniksi) Viitattu 27.8.2013.
  2. The 21st Century’s 100 Greatest Films BBC Culture. Viitattu 24.8.2016. (englanniksi)
  3. Brotkin, Anna: Lasillinen Amélien kahvilassa. Aamulehti, 20.7.2014, s. B38-B41.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.