Julie Delpy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julie Delpy
Julie Delpy Cannesin elokuvajuhlilla 2002
Julie Delpy Cannesin elokuvajuhlilla 2002
Henkilötiedot
Syntynyt21. joulukuuta 1969 (ikä 54)
Pariisi, Ranska
Ammatti
Näyttelijä
Aktiivisena 1978–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Julie Delpy [ʒyli dɛlpi] (s. 21. joulukuuta 1969 Pariisi, Ranska) on ranskalais-amerikkalainen näyttelijä ja käsikirjoittaja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Delpy saavutti kansainvälisen suosion elokuvalla Europa Europa vuonna 1991. Sittemmin hän näytteli ranskalaista Dominiquea ohjaaja Krzysztof Kieślowskin väritrilogiassa, johon kuuluivat elokuvat Kolme väriä: Sininen, Valkoinen (jossa hän oli pääroolissa) sekä Punainen.

Delpyä on lapsuudesta asti kiinnostanut elokuvaohjaajan ura. Vuonna 2002 hän päätti ottaa askeleen kohti haavettaan ja ohjasi lyhytelokuvan Looking for Jimmy, jossa hän toimi myös käsikirjoittajana, tuottajana ja näyttelijänä. Hän on näytellyt pääroolin elokuvassa Rakkautta ennen aamua, jolle tehtiin myöhemmin jatkoksi Rakkautta ennen auringonlaskua. Jälkimmäiseen hän on tehnyt myös käsikirjoituksen. Vuonna 2013 ilmestyi trilogian viimeinen osa, nimeltään Rakkautta ennen keskiyötä. Muita Delpyn elokuvia ovat muun muassa Kolme muskettisoturia, Ihmissusi Pariisissa, Killing Zoe. Hän on näytellyt myös monessa televisiosarjassa, kuten Rikos ja rangaistus ja Teho-osasto.

Delpylla on myös musiikillisia lahjoja. Hän julkaisi omakustannelevyn vuonna 2003, jonka sisältämistä kappaleista kolme, ”A Waltz for a Night”, ”An Ocean Apart” sekä ”Je t’aime tant” on julkaistu elokuvan Rakkautta ennen auringonlaskua soundtrackilla.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä
Ohjaajana
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Julie Delpy.
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.