Chocobo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boco Final Fantasy V:sta

Chocobo on Final Fantasy -pelisarjassa esiintyvä kuvitteellinen strutsia muistuttava iso, useimmiten keltainen lintu. Se on Final Fantasy -sarjan maskotti yhdessä moogle-olentojen kanssa.

Alun perin Kōichi Ishiin suunnittelemat[1] chocobot ovat kananpoikien ja strutsien risteytystä muistuttavia lintuja. Chocobot tekivät ensiesiintymisensä Final Fantasy II:ssa vaaleanpunaisina, jonka jälkeen ne jäivätkin pelisarjan yhdeksi tunnuselementiksi. Perinteisin chocobon väri on keltainen, mutta chocoboja esiintyy monessa eri värissä. Joissain tapauksissa chocobon väri osoittaa sen kyvyt: esimerkiksi Final Fantasy VII:ssä ja Final Fantasy IX:ssä punainen chocobo voi liikkua vuorien ylitse, sininen voi liikkua veden päällä, ja kultainen pystyy liikkumaan lähes missä tahansa. Chocobot eivät yleensä lennä, mutta Final Fantasy IX:n kultainen chocobo pystyy tähän. Normaalien chocobojen lisäksi joissain pelisarjan osissa esiintyy myös Fat Chocobo, humoristisen ylipainoinen versio linnusta.

Square on tuottanut myös yksinomaan chocobo-aiheisia pelejä, kuten Chocobo Racing. Final Fantasy -peleissä linnut korvaavat ratsuhevosen asemaa nopeuttaen kulkemista, minkä lisäksi chocobolla ratsastava pelaaja välttyy vihollisten hyökkäyksiltä. Useissa pelisarjan osissa linnuille löytyy myös muita käyttötarkoituksia. Chocobojen tärkeys vaihtelee eri peleissä; joissain peleissä pelaaja ei voi päästä käsiksi joihinkin pelin parhaimpiin esineisiin pelaamatta chocobo-minipelejä. Chocobojen rooli pelin kulussa on luultavasti suurimmillaan pelisarjan seitsemännessä ja yhdeksännessä osassa.

Final Fantasyn ohella chocobot ovat esiintyneet muutamissa Seiken densetsu -sarjan peleissä. Chocoboihin viittaavia yksityiskohtia on ollut muissakin Squaren peleissä, kuten Kingdom Heartsissa ja Parasite Evessa.

Chocobojen roolit pelisarjan osissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Final Fantasy II – Chocobon ensiesiintyminen. Chocobo toimii liikkumavälineenä, jolla voi välttää satunnaisyhteenotot.
 • Final Fantasy III – Pelissä esiintyy lihava chocobo, joka tallettaa pelaajan tavaroita kun mukana kannettava tavaramäärä on rajattu.
 • Final Fantasy IV – Perinteisten keltaisten chocobojen lisäksi esiintyy myös mustia ja valkoisia lintuja, joilla on omat käyttötarkoituksensa.
 • Final Fantasy V – Boco-nimisellä chocobolla on rooli päähenkilön parhaana ystävänä.
 • Final Fantasy VI – Chocoboja voi vuokrata ratsuiksi.
 • Final Fantasy VII – Chocobot esiintyvät sivupelissä, jossa niitä pyydystetään ja risteytetään. Risteyttämällä pelaajan on mahdollista saada itselleen perinteisen keltaisen chocobon lisäksi vihreä, sininen, musta ja kultainen chocobo, joilla on kullakin oma erikoisominaisuutensa. Chocoboilla voi myös ratsastaa Gold Saucer -huvipuiston kilpajuoksuissa.
 • Final Fantasy VIII – Pelin maailmasta löytyy muutama chocobo-metsä, joissa voi pelata chocobonpyydystys-minipeliä. Tästä pelistä on mahdollista myös ladata Chocobo World -niminen minipeli PlayStationista PocketStation -käsikonsolille. Tätä ominaisuutta eivät eurooppalaiset ja amerikkalaiset päässeet koskaan kokeilemaan, koska PocketStation julkaistiin vain Japanissa.
 • Final Fantasy IX – Pelaajalla on käytössä Choco-niminen chocobo, jolla voi ratsastaa maailmankartalla ja osallistua aarteenetsintäpeliin. Kun aarteenmetsästys etenee, Choco voi muuttaa väriään ja saada uusia kykyjä.
 • Final Fantasy X – Chocoboja käytetään sotaratsuina, niitä voi vuokarata ratsuksi parilla eri alueella ja osallistua pieneen juoksukilpailuun.
 • Final Fantasy X-2 – Chocoboja voi lähettää eri alueille etsimään aarteita.
 • Final Fantasy XI – Pelaaja voi hankkia chocobon ratsukseen. Chocoboja on erivärisiä, mutta niiden kyvyillä ei ole eroa.
 • Final Fantasy XII – Chocoboilla on aiempaa julmempi ulkonäkö, jossa on haukkamaisia piirteitä. Kuten monessa muussakin osassa, chocobon voi vuokrata ratsukseen ja chocoboja voi myös löytää joiltain alueilta aivan normaaleina vihollisina.
 • Final Fantasy XIII – Yhden päähenkilöistä, Sazhin afrossa asuu pieni chocobo. Gran Pulsella chocoboilla voi ratsastaa.
 • Final Fantasy Tactics – Keltainen, musta ja punainen chocobo ovat yleisiä vihollisia satunnaistaisteluissa. Orator-hahmoluokan avulla chocoboja voi kesyttää omaan ryhmäänsä. Taisteluissa muut hahmot voivat ratsastaa chocoboilla liikkuakseen yhdessä vuorossa pitempiä matkoja kuin jalan.
 1. Adam Riley ja Lesley Smith: Cubed³:n Hiromichi Tanaka -haastattelu 8.2.2007. Cubed³. Viitattu 3.3.2008. (englanniksi)
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.