Final Fantasy X

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Final Fantasy X
Kehittäjä Square Product Development Division 1
Julkaisija JP Square
NA Square Electronic Arts
EU Sony Computer Entertainment
Ohjaaja Yoshinori Kitase
Tuottaja Yoshinori Kitase
Käsikirjoittaja Kazushige Nojima
Daisuke Watanabe
Motomu Toriyama
Taiteilija Yusuke Naora
Shintaro Takai
Säveltäjä Nobuo Uematsu
Masashi Hamauzu
Junya Nakano
Pelisarja Final Fantasy
Julkaistu
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ELSPA: 11
ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 12
Alusta PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Vita, PlayStation 4, Microsoft Windows
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto DVD, Blu-ray, muistikortti
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Final Fantasy X (jap. ファイナルファンタジーX, Fainaru Fantajī Ten) on Squaren (nyk. Square Enix) kehittämä ja julkaisema Final Fantasy -sarjaan kuuluva roolipeli. Peli on julkaistu alun perin vuonna 2001 PlayStation 2:lle ja myöhemmin myös PlayStation 3:lle, PlayStation Vitalle, PlayStation 4:lle, Microsoft Windowsille, Nintendo Switchille ja Xbox Onelle Final Fantasy X/X-2 HD Remaster -nimisessä kokoelmassa, johon kuuluu myös pelin jatko-osa Final Fantasy X-2.

PlayStation 2:n tehot mahdollistivat pelin kehittämisen täysin kolmiulotteisiin maisemiin, joita ei aiemmissa osissa nähty. Lisäksi pelissä on ensimmäistä kertaa sarjan historiassa ääninäyttelyä, ja kasvojen liikkeet ovat selvästi tunnistettavissa.[1]

Final Fantasy X:n taistelujärjestelmä on vuoropohjainen. Se kuitenkin eroaa perinteisestä vuoropohjaisesta taistelusta, sillä hahmot saavat vuoroja nopeutensa ja valitun toiminnon tai hyökkäyksen mukaan. Eri hyökkäykset vievät eri tavalla aikaa – esimerkiksi esineiden käyttö on nopeaa ja antaa usein hahmolle toisen vuoron heti perään, kun taas voimakkaat Overdrive-hyökkäykset siirtävät hahmon seuraavaa siirtoa usean vuoron päähän. Useimmat vastukset vaativatkin jonkinlaisen taistelustrategian ollakseen voitettavissa. Kuten pelisarjan aiemmissa osissa, myös Final Fantasy X:ssä on mahdollista kutsua erilaisia hirviöitä (Aeon) avuksi taisteluun. Aeonit ovat pelattavia hahmoja, jotka korvaavat pelaajan muun tiimin ollessaan taistelukentällä.

Jokaisella hahmolla ja aeonilla on omat ainutlaatuiset Overdrive-hyökkäyksensä, joita voi käyttää vain kun hahmon Overdrive-palkki on täynnä. Alussa palkki täyttyy aina kun hahmo vahingoittuu, mutta pelin edetessä sen täyttymisperusteita voi vaihtaa. Erilaisia Overdrive-moodeja on yhteensä 17.

Kehityssysteemi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Palloverkko.

Final Fantasy X käyttää hahmojen kehitykseen Sphere Grid -nimistä pelilautaa. Lauta sisältää erilaisia solmuja (node), joiden välillä liikutaan taisteluissa kertyvien AP-taitopisteiden avulla. Solmut sisältävät lisäpisteitä hahmon eri ominaisuuksiin (HP, MP, strength, defense, magic, magic defense, agility, evasion ja luck) ja uusia kykyjä. Solmut pitää aktivoida erityisten pallojen (sphere) avulla, jotta niiden sisältämät pisteet tai kyvyt siirtyvät hahmolle. Palloja on kuutta päätyyppiä:

 • punaiset aktivointipallot, joilla aktivoidaan lisäpistesolmuja
 • avainpallot, joilla avataan lukkosolmuja
 • violetit pallot, joilla voi täyttää tyhjän solmun
 • keltaiset pallot, joilla voi aktivoida muiden hahmojen käytössä olevia solmuja
 • vaaleansiniset pallot, joilla voi siirtää hahmoa nopeasti paikasta toiseen
 • poistopallot, joilla voi tyhjentää solmun sisällön

Hahmoilla on kullakin omat alueensa laudalla. Alueiden rajoilla on lukkosolmuja, jotka voi avata samantasoisella avainpallolla. Avaamisen jälkeen solmusta tulee tyhjä, ja sen kautta pääsee kulkemaan. Pelin edetessä hahmot pääsevät liikkumaan toistensa alueilla, ja on mahdollista aktivoida koko lauta niin, että kaikki solmut ovat kaikkien hahmojen käytössä. Pelin PAL-versiossa pelaaja voi valita normaalin palloverkon tai expert-palloverkon. Expert-verkossa kaikki hahmot aloittavat keskeltä lautaa, ja alueiden välillä liikkuminen on helpompaa kuin normaalissa.

Taistelun päättyessä hahmot saavat kokemuspisteiden tapaan toimivia toimintapisteitä (AP). Pisteiden kertyessä hahmo saa S.Lv -tasoja, jotka mahdollistavat liikkumisen Sphere Grid -laudalla. Hahmo saa AP:tä vain, jos se on osallistunut taisteluun. Kaikki taistelussa toimineet hahmot saavat AP:tä saman verran. Tämän vuoksi kannattaakin varsinkin voimakkaita vastustajia vastaan taistellessa iskeä jokaisella hahmolla ainakin kerran ja tämän jälkeen keskittyä pelaamaan vain parhaiten kehittyneillä.

 • Pelin päähenkilö on Tidus, joka omassa todellisuudessaan oli Zanarkand Abes -joukkueessa pelaava blitzball-tähti. Spiraan jouduttuaan hän lähtee Yunan matkaan ja pääsee tämän henkivartijaksi. Luonteeltaan Tidus on iloinen ja aluksi hieman lapsellinen, mutta tarinan edetessä hän aikuistuu. Tiduksen ase on miekka. Hän on hyvä taistelemaan ketteriä maavihollisia vastaan. Hän on yksi kolmesta hahmosta, jotka osaavat taistella veden alla.
 • Yuna on velho ja Besaidin kylän ylpeys. Yunan isä, ylivelho Braska kukisti Sinin kymmenen vuotta sitten, ja nyt Yuna seuraa hänen jalanjälkiään. Yuna on ainoa hahmo, joka voi kutsua aeoneja taisteluun. Hän on myös hyvä käyttämään valkoista magiaa ja tarvittaessa myös mustaa magiaa.
 • Lulu on Yunan henkivartija ja on tälle kuin isosisko. Lulu saattaa vaikuttaa joskus hieman kylmältä, mutta on erittäin kiintynyt Yunaan ja tekee parhaansa suojellakseen tätä. Hän käyttää erittäin tehokkaasti mustaa magiaa. Taisteluissa hänellä on mukanaan erilaisia nukkeja.
 • Wakka on blitzball-joukkue Besaid Aurochsien kapteeni. Joukkue ei ole voittanut yhtäkään ottelua yli kymmeneen vuoteen, mutta Wakka ei siitä välitä. Hän käyttää aseenaan blitzballia. Hän on ihastunut Luluun. Wakka inhoaa Al Bhedejä, koska hänen veljensä kuoli tämän käytettyä machinaa sodassa Siniä vastaan. Wakka myös noudattaa Yevonin opetuksia täysin. Wakkan pallo on tehokas lentäviä vihollisia vastaan, ja myös hän osaa taistella vedessä.
 • Kimahri on nuori Ronso-heimon soturi ja on toiminut Yunan vartijana pidempään kuin kukaan muu. Kimahri on erittäin vähäpuheinen ja aukaisee suunsa ainoastaan, jos asia on tärkeä. Aseenaan hänellä on keihäs. Kimahri osaa Lancet-kyvyllä omaksua käyttöönsä joitakin vihollisen erikoishyökkäyksistä. Kimahri menetti otsassaan olevan sarven tappelussa Biran-ronsoa vastaan kymmenen vuotta aiemmin, minkä seurauksena hän lähti Gagazet-vuorilta.
 • Rikku on nuori ja pirteä al bhed -heimon jäsen, joka on taitava machinan (koneiden) käyttäjä. Hänen isänsä Cid omistaa ilmalaivan, jonka Yuna kumppaneineen saa parikin kertaa käyttöönsä. Rikku on samaan aikaan sekä varas että alkemisti. Hän on kolmas vedessä taistelemaan pystyvä hahmo. Kaiken lisäksi Rikku pelkää ukkosta ja salamoita, eli hän potee astrafobiaa.
 • Auron toimi Braskan henkivartijana ja oli mukana, kun Sin tuhottiin kymmenen vuotta sitten. Tidus kuitenkin tuntee hänet omasta ajastaan, ja Auronin menneisyys onkin yksi pelin suuria mysteerejä. Tämä hiljainen mies on voimakas taistelija, joka käyttää aseenaan raskaita miekkoja, jotka ovat erittäin käteviä panssaroituja vihollisia vastaan.

Tarina keskittyy Spira-nimiseen fantasiamaailmaan ja päähenkilöiden taisteluun Sin-nimistä pahaa voimaa vastaan. Tarinan alussa Sin hyökkää Zanarkad-kaupunkiin, ja päähenkilö Tidus joutuu hirviön vaikutuksesta uuteen maailmaan, jossa hän kohtaa al bhed -nimisen heimon. Kun Tidus paljastaa pelaavansa blitzballia, Spirassa suosittua urheilulajia, Rikku-niminen tyttö tarjoutuu viemään hänet blitzball-kaupunki Lucaan. Sinin aiheuttama myrsky kuitenkin pyyhkäisee Tiduksen yli laidan, ja palatessaan tajuihinsa hän tapaa Besaid Aurochs -nimisen blitzball-joukkueen, jonka kapteeni on Wakka-niminen mies.

Tidus hämmentyy kuullessaan, että Zanarkad on tuhoutunut jo tuhat vuotta sitten. Wakka arvelee Tiduksen joutuneen liian lähelle Siniä ja tämän myrkkyä, mikä on aiheuttanut muistinmenetyksen. Besaid-kylän temppelissä Tidus kohtaa Yuna-velhon sekä tämän kaksi vartijaa, Lulun ja Kimahrin. Yuna aloittaa vaelluksensa tavoitteenaan kukistaa Sin. Tidus lähtee mukaan tarkoituksenaan päästä Lucaan kamppailemaan blitzball-mestaruudesta. Hän myös toivoo, että voisi palata takaisin kotiin, jos pääsisi vielä kerran tarpeeksi lähelle Siniä.

Käy ilmi, että Yuna on ylivelho Braskan tytär. Ylivelho voitti Sinin kymmenen vuotta sitten ja nyt Yuna seuraa hänen jalanjälkiään. Yuna kyselee Tidukselta Zanarkadista, ja Tidus yllättyy tajutessaan, että Yuna uskoo hänen kertomukseensa. Yuna kertoo, että Jecht-niminen mies kertoi hänelle tämän jo kymmenen vuotta aikaisemmin. Samalla paljastuu, että Jecht on Tiduksen isä, joka toimi Braskan vartijana.

Sin ilmestyy ja miehistö tajuaa, että Sin on matkalla Kilikaan, seuraavaan pysähdyspaikkaan Yunan matkalla. Kaikki selviävät hyökkäyksestä, mutta Sin jatkaa Kilikaan ja tuhoaa sen lähes täysin. Kilikassa Yunan oli tarkoitus rukoilla temppelissä saadakseen itselleen toisen aeonin. Lucassa al bhedien blitzball-joukkue kidnappaa Yunan. Tidus, Lulu ja Kimahri lähtevät pelastamaan häntä, sillä aikaa kun muu joukkue pelaa turnauksessa. Ryhmä onnistuu pelastamaan Yunan, ja Besaid Aurochs -joukkue voittaa turnauksen. Tidus yllättyy kohdatessaan Auronin, saman henkilön, jonka hän tuntee Zanarkandista. Auron ja Tidus ryhtyvät Yunan suojelijoiksi.

Matkatessaan Mi’ihenin valtatietä ryhmä joutuu ”ristiretkeläisten” ja al bhedien yhteiseen operaatioon, jonka tarkoituksena on käyttää kiellettyä machinaa tuhoamaan Sin. Operaatiossa he tapaavat myös mestari Seymour Guadon. Seurue ei tunnu pitävän Seymorista, mutta Yuna kunnioittaa häntä. Machina-operaatio epäonnistuu ja Sin tekee pahaa tuhoa operaatioon osallistuville. Yunan seurue selviää kuitenkin hengissä. Tidus toteaa tunteneensa Sinissä jotain tuttua ja Auron paljastaa, että Sin on todellisuudessa Jecht. Hän kuitenkin kieltää Tidusta kertomasta asiasta Yunalle. Seurue jatkaa matkaa Djosen temppelin kautta Kuuvirralle, jossa he tapaavat myös Rikkun. Myös Rikku ryhtyy Yunan vartijaksi, ja myöhemmin paljastuu, että hän on Yunan serkku.

Seurue kohtaa jälleen Seymourin, joka kosii Yunaa. Yuna päättää mennä katsomaan vanhempiaan Farplanelle, paikkaan, jossa kuolleiden henget vaeltavat rauhassa. Yunan täytyy nähdä, mitä hänen vanhempansa ajattelisivat avioitumisesta. Seymourin edesmennyt isä lordi Jyscal onnistuu lähettämään viestin, jonka mukaan hän joutui poikansa murhaamaksi, ja että Seymour yrittää tuhota Spiran. Kukistettuaan Seymourin taistelussa, Yunan seurue julistetaan pettureiksi ja he pakenevat. Sin siirtää heidät kaikki Bikanelin saarelle. Vartijat löytävät toisensa, mutta Yuna on kateissa. Rikku epäilee, että Yuna on viety saarella olevaan al bhedien Kotiin. Kodin kimppuun on kuitenkin hyökätty, ja eikä Yunaa löydy. Paljastuu, että velhot matkaavat Zanarkandiin, jotta he voisivat kutsua Viimeisen Aeonin. Tällä voitaisiin voittaa Sin, mutta samalla velho kuolisi. Tidus ei voi hyväksyä Yunan kuolemaa ja aikoo löytää toisen keinon Sinin kukistamiseen.

Ryhmä alkaa etsiä Yunaa ilma-aluksella ja saavat näyn Bevellen kaupungista, missä Yunalla on päällään hääpuku ja sulhasena mestari Seymour. Ryhmä keskeyttää seremonian ja pakenee Yunan kanssa. Bevellen temppelistä he löytävät kiellettyjä machinoita. Yevon oli kieltänyt machinoiden käytön, koska Sinin oletettiin syntyneen niiden väärinkäytön vuoksi. Yunan rukoilee faythille, henkiolennolle, jonka avulla velhot voivat kutsua aeoneja. Seurue jää kuitenkin kiinni ja joutuu oikeudenkäyntiin, jossa on mukana kaikki neljä Yevonin mestaria: Mika, Seymour, Kelk Ronso ja Kinoc. Yuna puolustautuu toteamalla, että Seymour on petturi, ja että tämä on jo valmiiksi kuollut, mutta Mika paljastaa tuomituille Yevonin todelliset kasvot. Yevon oli tuhannen vuoden ajan ollut ainoa asia, johon Spiran asukkaat kykenivät luottamaan, mutta todellisuudessa Yevon on yhteisö, joka uskoo vain kuoleman voiman komentavan Spirassa. Yuna järkyttyy kuullessaan, että Mika on itsekin jo kuollut, mutta viisautensa takia kävelee yhä maan päällä. Yunan seurue menettää uskonsa Yevoniin. He onnistuvat pakenemaan, mutta kohtaavat pian Seymourin. Hän väittää pelastavansa Spiran tuhoamalla sen, ja aikoo ryhtyä seuraavaksi Siniksi, mihin hän tarvitsee Yunaa. Ryhmä kukistaa Seymourin jälleen ja pakenee Macalanian metsään, missä Tidus ja Yuna paljastavat omaavansa tunteita toisiaan kohtaan.

Seurue jatkaa matkaa Rauhamaiden halki Gagazet-vuorelle. Paikalliset Ronsot miltei torjuvat heidät, mutta Yuna onnistuu vakuuttamaan heidät sillä, että Yevon on huijannut Spiraa ja pettänyt kansan. Ronsojen johtaja Kelk ihmettelee, miksi Yuna enää jatkaisi vaellustaan, koska tämä on menettänyt syyn siihen. Yuna toteaa, ettei aio tehdä sitä Yevonin vaan Spiran hyväksi. Ronsot hylkäävät Yevonin opit ja antavat seurueen mennä. Seurue päätyy vuorenrinteille, missä nukkuu tuhansia faythejä. Tidus saa kosketuksen niistä ja vaipuu uneen. Hän uneksii kodistaan Zanarkandissa ja eräästä pikkumiehestä, jonka hän tunsi jo aikaisemmin. Pikkumies fayth paljastaa Tidukselle totuuden hänestä ja Zanarkandista: kyseessä on faythien uni Zanarkandista ja kaikki siellä oleva on myös unta, mukaan lukien Tidus. Tidus ei kerro näkemästään muille.

Vuoren toiselta puolelta paljastuu Spiran Zanarkandin yli tuhatvuotiset rauniot. Tiduksen ja Rikkun aika alkaa käydä vähiin. Kun Rikku yrittää saada Yunaa vakuuttumaan, että tämä lopettaisi, Yuna pudottaa elokuvapallon, johon hän on nauhoittanut jäähyväisensä vartijoilleen. Tidus ottaa sen haltuunsa, muttei kerro Yunalle, joka ei tajua pudottaneensa sitä. Seurue pitää viimeisen yhteisen hetken Zanarkandin laitamilla, ennen kuin he jatkavat temppeliin. Kokeiden jälkeen Yuna menee faythin kammioon, jossa onkin vain tyhjä patsas. Seurueelle kerrotaan, että Lady Yunalesca, ensimmäinen velho, joka kukisti Sinin tuhat vuotta sitten, huolehtii Viimeisen Aeonin saamisesta. Yunalesca kertoo, että Yunan pitää valita yksi vartijoistaan sitä varten, mutta hänen on vaikea päättää sitä. Tidus yrittää vielä viimeistä mahdollisuuttaan löytää toinen keino Sinin pysäyttämiseen. Yunalle on kehittynyt epäily Viimeisestä Aeonista, sillä Sin palaa aina joka kerta, kun se on kukistettu. Hän kysyy Yunalescalta, että palaako Sin joka kerta. Spiran asukkaille oli opetettu, että Sin on heidän rangaistuksensa yli tuhat vuotta sitten syttyneestä machina-sodasta, ja että Sin ei palaisi sen jälkeen, kun he ovat hyvittäneet sen virheen. Yunalescan vastaus saa kaikki tajuamaan, ettei tätä hyvitystä ollut olemassakaan. Hän paljastaa, että Sin syntyy uudelleen Viimeisestä Aeonista: jokainen Sinin voittanut aeon joutuu sen tilalle. Kun Yunan valinnan aika tulee, hän kieltäytyy ottamasta Viimeistä Aeonia, sillä se toisi Spiralle väärän toivon siitä, että Sin olisi joskus kokonaan poissa, ja tämän vuoksi Yuna ei ole valmis kuolemaan tai uhraamaan ystäviään. Yunalesca pettyy Yunaan ja yrittää tappaa tämän, mutta vartijoidensa avustuksella Yuna kukistaa Yunalescan. He päättävät etsiä toisen keinon Sinin kukistamiseen. Ennen lopullista kuolemaansa Yunalesca paljasti nimen Yu Yevon. Yu Yevonin tuhoaminen tuhoaisi Sinin lopullisesti – ongelma on, että Yu Yevon asuu Sinin sisällä.

Rikkun isä soittaa ilmalaivan kaiutinjärjestelmästä faythin hymniä, jolla Sin voidaan kutsua esiin rauhallisena. Vartijat heikentävät Siniä ja lopulta pääsevät sen sisälle, jossa he kohtaavat Jechtin. Hän ilmestyy Braskan Viimeisenä Aeonina. Seurue voittaa ratkaisevan taistelun. Vielä jäljellä oleva Yu Yevon päästää irti Jechtistä. Yuna joutuu kutsumaan omat aeoninsa, jotta Yu Yevon tulisi näkyville. Seurueen on tuhottava aeonit, koska Yu Yevon ottaa niistä hallinnan. Kun viimeinen aeon on tuhottu ja Yu Yevon paljastaa itsensä, hänet kukistetaan. Yuna kutsuu kaikki faythit ja lähettää nämä Farplanelle. Myös Auron lähetetään, sillä Yunalesca tappoi hänet jo kerran. Faythien lähettäminen merkitsee myös Tiduksen Zanarkandin ja hänen katoamistaan. Yuna myöntää rakastavansa Tidusta, mutta tämän katoamista ei voida välttää. Tidus pääsee Farplanelle ja tapaa Braskan, Auronin ja Jechtin.

Yuna ja loput vartijat matkaavat Lucaan, jossa Yuna julistaa Spiralle, että Sin on tuhottu täysin ja että nyt ihmiset voivat alkaa jälleenrakentamaan Spiraa. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa näkyy, kuinka Tidus kelluu jossakin roihukärpästen ympäröimänä. Hän herää ja ui kohti pintaa, mihin peli päättyy. Tapahtuma selitetään jatko-osassa Final Fantasy X-2.

Äänirooleissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 James Arnold Taylor  Tidus  
 Hedy Burress  Yuna  
 Paula Tiso  Lulu  
 John DiMaggio  Wakka, Kimahri  
 Tara Strong  Rikku  
 Matt McKenzie  Auron  
 Alex Fernandez  Seymour  
 Corey Burton  Tromell Guado  
 Candi Milo  Dona, Lucil, Pacce  
 Sherry Lynn  Shelinda  
 Tom Kenny  Rin, Wantz  
 Dee Bradley Baker  lordi Braska  

Metacritic-kerääjäsivustolla pelillä on 92/100 pistettä[2].

KonsoliFINin arvostelussa Final Fantasy X sai arvosanan 5/5. Pelin tarinaa sanottiin yhtä pitkäksi ja mielenkiintoiseksi kuten sarjan aiemmissakin osissa. Laajan hahmokirjon nähtiin tuovan pelin maailmasta kauniin ja todentuntuisen, yhdessä kokonaan kolmiulotteisten ympäristöjen kanssa, jotka tekivät pelistä myös elokuvamaisemman[3].

 1. http://finalfantasy.wikia.com/wiki/Final_Fantasy_X
 2. Final Fantasy X for PlayStation 2 Reviews - Metacritic Metacritic. Viitattu 12.06.2022. (englanniksi)
 3. Final Fantasy X KonsoliFIN. 23.05.2002. Arkistoitu 11.6.2022. Viitattu 12.06.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]