Final Fantasy X

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Final Fantasy X
FFX Cover.jpg
Kehittäjä Square Product Development Division 1
Julkaisija JP Square
NA Square Electronic Arts
EU Sony Computer Entertainment
Ohjaaja Yoshinori Kitase
Tuottaja Yoshinori Kitase
Käsikirjoittaja Kazushige Nojima
Daisuke Watanabe
Motomu Toriyama
Taiteilija Yusuke Naora
Shintaro Takai
Säveltäjä Nobuo Uematsu
Masashi Hamauzu
Junya Nakano
Pelisarja Final Fantasy
Julkaistu
  • JP 19. heinäkuuta 2001
  • NA 17. joulukuuta 2001
  • AUS 17. toukokuuta 2002
  • EU 24. toukokuuta 2002
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ELSPA: 11
ESRB: T
PEGI: 12
Alusta PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Vita, PlayStation 4, Microsoft Windows
Jakelumuoto DVD, Blu-ray, muistikortti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Final Fantasy X (jap. ファイナルファンタジーX, Fainaru Fantajī Ten) on Squaren (nyk. Square Enix) kehittämä ja alun perin vuonna 2001 PlayStation 2:lle julkaisema Final Fantasy-sarjan roolipeli.

PlayStation 2:n tehot mahdollistivat pelin kehittämisen täysin kolmiulotteisiin maisemiin, joita ei aiemmissa osissa nähty. Lisäksi pelissä on ensimmäistä kertaa sarjan historiassa ääninäyttelyä, ja kasvojen liikkeet ovat selvästi tunnistettavissa.[1]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Final Fantasy X:n taistelujärjestelmä on vuoropohjainen. Se kuitenkin eroaa perinteisestä vuoropohjaisesta taistelusta, sillä hahmot saavat vuoroja nopeutensa ja valitun toiminnon tai hyökkäyksen mukaan. Eri hyökkäkset vievät eri tavalla aikaa – esimerkiksi esineiden käyttö on nopeaa ja antaa usein hahmolle toisen vuoron heti perään, kun taas voimakkaat overdrive-hyökkäykset siirtävät hahmon seuraavaa siirtoa usean vuoron päähän. Useimmat vastukset vaativatkin jonkinlaisen taistelustrategian ollakseen voitettavissa. Kuten pelisarjan aiemmissa osissa, myös FFX:ssä on mahdollista kutsua erilaisia hirviöitä (Aeon) avuksi taisteluun. Aeonit ovat pelattavia hahmoja, jotka korvaavat pelaajan muun tiimin ollessaan taistelukentällä.

Overdrivet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella hahmolla ja aeonilla on omat ainutlaatuiset Overdrive -hyökkäyksensä, joita voi käyttää vain kun hahmojen Overdrive -palkki on täynnä. Alussa palkki täyttyy aina kun hahmo vahingoittuu, mutta pelin edetessä sen täyttymisperusteita voi vaihtaa. Erilaisia Overdrive-moodeja on yhteensä 17.

Kehityssysteemi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palloverkko.

Final Fantasy X käyttää hahmojen kehitykseen Sphere Grid -nimistä pelilautaa. Lauta sisältää erilaisia solmuja (node), joiden välillä liikutaan taisteluissa kertyvien AP-taitopisteiden avulla. Solmut sisältävät lisäpisteitä hahmon eri ominaisuuksiin (HP, MP, strength, defense, magic, magic defense, agility, evasion ja luck) ja uusia kykyjä. Solmut pitää aktivoida erityisten pallojen (sphere) avulla, jotta niiden sisältämät pisteet tai kyvyt siirtyvät hahmolle. Palloja on kuutta päätyyppiä:

  • punaiset aktivointipallot, joilla aktivoidaan lisäpistesolmuja
  • avainpallot, joilla avataan lukkosolmuja
  • violetit pallot, joilla voi täyttää tyhjän solmun
  • keltaiset pallot, joilla voi aktivoida muiden hahmojen käytössä olevia solmuja
  • vaaleansiniset pallot, joilla voi siirtää hahmoa nopeasti paikasta toiseen
  • poistopallot, joilla voi tyhjentää solmun sisällön

Hahmoilla on kullakin omat alueensa laudalla. Alueiden rajoilla on lukkosolmuja, jotka voi avata samantasoisella avainpallolla. Avaamisen jälkeen solmusta tulee tyhjä, ja sen kautta pääsee kulkemaan. Pelin edetessä hahmot pääsevät liikkumaan toistensa alueilla, ja on mahdollista aktivoida koko lauta niin, että kaikki solmut ovat kaikkien hahmojen käytössä. Pelin PAL-versiossa pelaaja voi valita normaalin palloverkon tai expert-palloverkon. Expert-verkossa kaikki hahmot aloittavat keskeltä lautaa, ja alueiden välillä liikkuminen on helpompaa kuin normaalissa.

AP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelun päättyessä hahmot saavat kokemuspisteiden tapaan toimivia toimintapisteitä (AP). Pisteiden kertyessä hahmo saa S.Lv -tasoja, jotka mahdollistavat liikkumisen Sphere Grid -laudalla. Hahmo saa AP:tä vain, jos se on osallistunut taisteluun. Kaikki taistelussa toimineet hahmot saavat AP:tä saman verran. Tämän vuoksi kannattaakin varsinkin voimakkaita vastustajia vastaan taistellessa iskeä jokaisella hahmolla ainakin kerran ja tämän jälkeen keskittyä pelaamaan vain parhaiten kehittyneillä.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin päähenkilö on Tidus, joka omassa todellisuudessaan oli Zanarkand Abes -joukkueessa pelaava blitzball-tähti. Spiraan jouduttuaan hän lähtee Yunan matkaan ja pääsee tämän henkivartijaksi. Luonteeltaan Tidus on iloinen ja aluksi hieman lapsellinen, mutta loppua kohden yhä aikuisempi. Tiduksen ase on miekka. Hän on hyvä taistelemaan ketteriä maavihollisia vastaan. Hän on yksi kolmesta hahmosta, jotka osaavat taistella veden alla.

Yuna on velho ja Besaidin kylän ylpeys. Yunan isä, ylivelho Braska kukisti Sinin kymmenen vuotta sitten, ja nyt Yuna seuraa hänen jalanjälkiään. Yuna on ainoa hahmo, joka voi kutsua aeoneja taisteluun. Hän on myös hyvä käyttämään valkoista magiaa ja tarvittaessa myös mustaa magiaa.

Lulu on Yunan henkivartija ja on tälle kuin isosisko. Lulu saattaa vaikuttaa joskus hieman kylmältä, mutta on erittäin kiintynyt Yunaan ja tekee parhaansa suojellakseen tätä. Hän käyttää erittäin tehokkaasti mustaa magiaa. Taisteluissa hänellä on mukanaan erilaisia nukkeja kuten moogleja ja cactuareja.

Wakka on blitzball-joukkue Besaid Aurochsien kapteeni. Joukkue ei ole voittanut yhtäkään ottelua yli kymmeneen vuoteen, mutta Wakka ei siitä välitä. Hän käyttää aseenaan blitzballia. Wakka on ihastunut Luluun. Wakka inhoaa Al Bhedejä, koska hänen veljensä kuoli tämän käytettyä machinaa sodassa Siniä vastaan. Wakka myös noudattaa Yevonin opetuksia täysin. Wakkan pallo on tehokas lentäviä vihollisia vastaan, ja myös hän osaa taistella vedessä.

Kimahri on nuori Ronso-heimon soturi ja on toiminut Yunan vartijana pidempään kuin kukaan muu. Kimahri on erittäin vähäpuheinen ja aukaisee suunsa ainoastaan, jos asia on tärkeä. Aseenaan hänellä on keihäs. Kimahri osaa Lancet- kyvyllä omaksua käyttöönsä joitakin vihollisen erikoishyökkäyksistä. Kimahri menetti otsassaan olevan sarven tappelussa Biran-ronsoa vastaan 10 vuotta sitten, jonka seurauksena Kimahri lähti Gagazet-vuorilta.

Rikku on nuori ja pirteä al bhed -heimon jäsen, joka on taitava machinan (koneiden) käyttäjä. Hänen isänsä Cid omistaa ilmalaivan, jonka Yuna kumppaneineen saa parikin kertaa käyttöönsä. Rikku on samaan aikaan sekä varas että alkemisti. Hän on kolmas vedessä taistelemaan pystyvä hahmo. Kaiken lisäksi Rikku pelkää ukkosta ja salamoita, eli hän potee astrafobiaa.

Auron toimi Braskan henkivartijana ja oli mukana, kun Sin tuhottiin 10 vuotta sitten. Tidus kuitenkin tuntee hänet omasta ajastaan, ja Auronin menneisyys onkin yksi pelin suuria mysteerejä. Tämä hiljainen mies on voimakas taistelija, joka käyttää aseenaan raskaita miekkoja, jotka ovat erittäin käteviä panssaroituja vihollisia vastaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina keskittyy Spira-nimiseen fantasiamaailmaan ja päähenkilöiden taisteluun Sin-nimistä pahaa voimaa vastaan. Pelin alussa kun Sin hyökkää Zanarkadiin. Päähenkilö Tidus joutuu hirviön vaikutuksesta uuteen ja outoon maailmaan. Tidus löytää itsensä kaupungin raunioista, josta hän joutuu oudon joukkion mukana al bhed -heimon alukselle. Suoriuduttuaan al bhedien hänelle määräämästä tehtävästä Tidus päätyy puheisiin nuoren Rikkun-nimisen al bhed -tytön kanssa. Rikku vaikuttaa olevan ainoa, joka puhuu samaa kieltä Tiduksen kanssa. Kuultuaan Tiduksen olevan blitzballin - Zanarkandin ja Spiran suositun urheilulajin - pelaaja Rikku tarjoutuu viemään Tiduksen Lucaan, blitzballin luvattuun kaupunkiin. Yllättäen Sinin aiheuttama myrsky pyyhkäisee Tiduksen yli laidan. Hän herää kellumasta erään saaren läheltä, ja hänet löytää Besaid Aurochs -niminen blitzball-joukkue, jonka kapteenina on Wakka-niminen mies. Wakka kertoo Tidukselle saaresta, jolle tämä on joutunut sekä yleistietoa maailmasta. Wakka arvelee Tiduksen joutuneen liian lähelle Siniä ja tämän myrkkyä, joka aiheuttaa muistinmenetyksen. Tästä Tidus kehittää itselleen peitetarinan. Tidus tarvitsee peitetarinan, sillä vaikuttaa siltä, että Sin tuhosi Zanarkandin jo yli tuhat vuotta sitten. Wakka kutsuu Tiduksen luokseen Besaid-kylään. Temppelissä hän kohtaa Yunan, kylän tuoreen velhon, sekä tämän kaksi vartijaa, Lulun ja Kimahrin. Yuna aloittaa vaelluksensa tavoitteenaan kukistaa Sin. Tidus lähtee mukaan tarkoituksenaan matkata vain Lucaan asti pelaamaan Aurochsien kanssa blitzball-mestaruudesta. Hän myös toivoo, että voisi palata takaisin kotiin, jos pääsisi vielä kerran tarpeeksi lähelle Siniä. Matka paljastaa kuitenkin paljon menneisyyden varjoja ja selviää, ettei kaikki olekaan aivan yksinkertaista.

Tiduksen ja Yunan jutellessa laivalla käy ilmi, että Yuna on ylivelho Braskan tytär. Braska voitti Sinin kymmenen vuotta sitten ja nyt Yuna seuraa hänen jalanjälkiään. Yuna kyselee Tidukselta Zanarkadista ja Tidus yllättyy siitä, että Yuna uskoo sitä, sillä kukaan muu ei. Yuna kertoo, että Jecht-niminen mies kertoi hänelle tämän jo kymmenen vuotta aikaisemmin. Samalla käy ilmi, että tämä Jecht on myös Tiduksen isä ja että hän toimi Braskan vartijana. Keskustelu synnyttää Tiduksen ja Yunan välille jo tässä vaiheessa vahvan ystävyyden. Yhtäkkiä Sin ilmestyy ja miehistö huomaa, että Sin on matkalla Kilikaan, seuraavaan pysähdyspaikkaan Yunan matkalla. Kaikki selviävät hyökkäyksestä, mutta Sin jatkaa Kilikaan ja tuhoaa sen lähes täysin. Kilikassa Yunan oli tarkoitus rukoilla temppelissä saadakseen itselleen toisen aeonin. Sitä ennen hän pyysi Tidusta olemaan hänen vartijansa. Besaidissa Wakka neuvoi Tidukselle, ettei hänen kannata yrittää mitään Yunan kannalta. Kilikasta matka jatkuu Lucaan. Tidusta vainoaa hänen menneisyytensä, kuinka hänen isänsä rehenteli hänelle Jecht-potkullaan. Tidus päättää yrittää potkua, minkä Yuna näkee. Potkun tunnistanut Yuna varmistuu, että Jecht oli Tiduksen isä.

Lucassa blitzball-turnaus on alkamassa, kun he saapuvat perille. Yuna kuulee, että Sir Auron on nähty kahvilassa. Tidus tajuaa, että kysessä on Auron, jonka hän tuntee omasta Zanarkandistaan. Yuna varmistaa, etteivät he joudu erilleen. Tidus näyttää Yunalle, miten Zanarkandissa kannustetaan blitzpallon pelaajille: viheltämällä. Tidus opettaa tämän Yunalle, mutta Yuna ei opi sitä heti. Yuna harjoittelee ja tästä vihellyksestä kehittyy Tiduksen ja Yunan suhteelle tärkeä symboli. Etsinnän aikana al bhedien blitzball-joukkue kidnappaa Yunan. Tidus, Lulu ja Kimahri lähtevät pelastamaan häntä, sillä aikaa kun Wakka ja Aurochsit ottelevat al bhedejä vastaan turnauksessa. Sekä Yunan pelastus että ottelu onnistuvat. Wakka menee kuitenkin huonoon kuntoon ja Tidus joutuu pelaamaan hänen sijastaan. Seuraava ja ratkaiseva ottelu on ennakkosuosikki Luca Goersia vastaan.

Kun blitzball-turnaus on ohi, joukko hirviöitä hyökkää Lucaan. Tidus tapaa Auronin, saman henkilön joka vahti häntä Zanarkandissa. Auron päättää ryhtyä Yunan suojelijaksi ja Tidus liittyy myös mukaan vartijana. Tiduksen ja Yunan välinen ystävyys kehittyy paljon suuremmaksi. Matkatessaan Mi’ihenin valtatietä he joutuvat mukaan Ristiretkeläisten ja al bhedien yhteiseen operaatioon, jonka tarkoituksena on käyttää kiellettyä machinaa tuhoamaan Sin. Operaatiossa he tapaavat myös mestari Seymour Guadon. Yunan seurue ei tunnu pitävän Seymorista, mutta Yuna kunnioittaa häntä. Operaatio epäonnistuu ja Sin tekee pahaa tuhoa operaatioon osallistuville. Yunan seurue selviää kuitenkin hengissä. Tidus myös tunsi Sinissä jotain tuttua, muttei ollut siitä varma. Auron kertoi hänelle Lucassa, että Sin on hänen isänsä Jecht, mutta Tidus ei usko ennen kuin tuntee sen itse. Auron myös kieltää Tidusta kertomasta asiasta Yunalle, koska Yuna ottaisi Tidukseen etäisyyttä. Seurue jatkaa matkaa Djosen temppelin kautta Kuuvirralle, jossa al bhedit yrittävät kaapata Yunan. Tidus ja Wakka pelastavat hänet ja matka jatkuu. He tapaavat myös Rikkun, joka liittyy seureeseen Yunan vartijana. Kukaan ei kuitenkaan kerro Wakkalle Rikkun olevan al bhed. Seuraava paikka on Guadosalam, jossa seurue tapaa jälleen Seymourin. Seymour kutsuu Yunan ja vartijat kotiinsa, jossa Seymour kosii Yunaa. Yuna päättää mennä katsomaan vanhempiaan Farplanelle, paikkaan jossa kuolleiden henget vaeltavat rauhassa. Hänen tarvitsee nähdä, mitä hänen vanhempansa ajattelisivat avioitumisesta. Yuna käskee Tidusta kutsumaan isäänsä Jechtiä, koska Yuna halusi tietää, olisiko Jecht vielä elossa. Jecht ei ilmesty Tidukselle, mutta tämän äiti ilmestyy. Seurueen palatessa takaisin Guoadosalamiin, kuolleena oleva Seymourin isä lordi Jyscal ilmestyy. Yuna lähettää hänet takaisin Farplanelle, mutta ensin hän pudottaa datapallon, jonka Yuna ottaa. Yuna menee antamaan päätöksensä Seymourille, mutta Seymour on lähtenyt Macalanian temppeliin. Seurue lähtee perään ja Ukkosniityillä Yuna paljastaa muille, että hän oli päättänyt avioitua. Auron huomaa Yunan valehtelevan, mutta ei utele enempää. Tidus huolestuu, koska hän luuli Yunan aikovan kieltäytyä kosimisesta. Macalanian järvellä Wakkalle selviää, että Rikku on al bhed. Aina al bhedejä inhonnut Wakka alkaa vastustaa Rikkua. Yuna oli viety temppeliin jo aiemmin. Vartijat tulevat perässä ja näkevät Jyscalin spheren, joka kertoo, että Seymour on tappanut hänet ja jos tätä ei pysäytetä, tämä varmasti tuo tuhon Spiraan. Vartijat lähtevät auttamaan Yunaa, joka vartijoiden avulla pelastuu. Yuna alkaa vihata Seymouria yhtä paljon kuin muutkin. Yuna ja vartijat tappavat Seymourin, mutta sitten heidät julistetaan pettureiksi ja he pakenevat. Pakomatka jää lyhyeksi ja he putoavat järven pohjalle. Yuna paljastaa muille, mitä hän oikeasti aikoi: hän yritti saada Seymourin antamaan itsensä tuomittavaksi ja vastineeksi Yuna olisi avioitunut, jos se vaatisi sitä. Sinin saapuessa paikalle Tidus tuntee, että Sin todellakin on Jecht. Sin siirtää heidät kaikki Bikanelin autiosaarelle. Vartijat löytävät toisensa, mutta Yuna on kateissa. Rikku epäilee, että Yuna on viety saarella olevaan al bhedien Kotiin. Kodin kimppuun on kuitenkin hyökätty ja vartijoilla on kiire pelastaa Yuna. Yuna ei kuitenkaan ole siellä, sillä hyökkääjät ovat jo vieneet hänet. Rikku paljastaa Tidukselle, että velhot matkaavat Zanarkandiin, jotta he voisivat kutsua Viimeisen Aeonin, jolla voi voittaa Sinin, mutta siinä samalla velho kuolee. Tidus ei voi hyväksyä Yunan kuolemaa ja aikoo löytää toisen keinon Sinin voittamiseen. He pakenevat Kodista Rikkun Cid-isän ilma-aluksella ja lähtevät etsimään Yunaa. He näkevät näyn Bevellen kaupungista, jossa Yunalla on hääpuku päällä ja mestari Seymour on sulhasena.

Voitettuaan Evrae-käärmeen vartijat hyökkäävät Bevelleen ja keskeyttävät Yunan sekä Seymourin seremonian. Yuna yrittää käyttää tilaisuuden hyväksi ja lähettää Seymour Farplanelle, mutta Bevellen vartijat uhkaavat tappaa Yunan ystävät, mitä Yuna ei sitä hyväksy. Kun Seymour saa suudeltua Yunaa, hän käskee vartijoiden tappaa Yunan vartijat, mutta Yuna uhkaa pudottaa itsensä korkealta alas, ellei Seymour päästä heitä menemään. Seymour tekee työtä käskettyä, mutta Yuna pudottautuu kuitenkin. Hän kutsuu lentävän Valefor-aeonin ottamaan hänet kiinni ja pääsee maan kamaralle turvallisesti. Rikku käyttää välähdyspommia, jotta vartijat pääsevät pakoon. Tidus haluaa hoidella Seymourin, mutta Kimahri kiskaisee hänet mukaansa. He menevät Bevellen temppeliin, jossa vartijat huomaavat kiellettyjä machinoita. Yevon oli kieltänyt machinoiden käytön, koska Sinin oletettiin syntyneen machinoiden väärinkäytön vuoksi. Wakka, joka oli aina ollut vahva Yevonin seuraaja, järkyttyi nähdessään tämän ja silloin hänen vihansa al bhedejä kohtaan muuttui, eikä hän katsonut Rikkuakaan pahalla silmällä. He löytävät Yunan rukoilemassa faythille, henkiolennolle, jonka avulla velhot voivat kutsua aeoneja. Seurue jää kuitenkin kiinni ja joutuu oikeudenkäyntiin.

Oikeudenkäynnissä on mukana kaikki neljä Yevonin mestaria: Mika, Seymour, Kelk Ronso ja Kinoc. Yuna yrittää puolustaa itseään ja ystäviään sillä, että Seymour on petturi, ja että hän on jo valmiiksi kuollut, mutta Mika paljastaa tuomituille Yevonin todelliset kasvot. Yevon oli tuhannen vuoden ajan ollut ainoa asia, johon Spiran asukkaat voivat luottaa, mutta tosiasiassa Yevon on yhteisö, joka uskoo vain kuoleman voiman komentavan Spirassa. Yuna ei voi uskoa korviaan ja järkyttyy kuullessaan, että Mika on itsekin jo kuollut, mutta viisautensa takia hän yhä kävelee maan päällä. Tämä myös tuhosi Yunan seurueen uskon Yevoniin täysin. Yunan seurue tuomitaan kuolemaan. Seurue onnistuu selviämään elossa ja törmää Seymouriin, joka paljastaa todellisen suunnitelmansa: hän aikoo pelastaa Spiran tuhoamalla sen, kun hänestä tulee seuraava Sin ja siihen hän tarvitsee Yunaa. Kimahri iskee keihäänsä Seymoriin, joka muuntautuu paljon pahemmaksi. Kimahri käskee muita pakenemaan, mutta Yuna ei suostu jättämään häntä. Seurueen auttaessa Kimahria he voittavat Seymourin taas ja pakenevat Macalanian metsään. Tidus pyytää Yunalta anteeksi kaikkea sitä, mitä hän on sanonut Yunalle Sinistä ja muusta, koska hän ei silloin tiennyt, mitä Yunalle tapahtuisi. Hän ehdottaa vaelluksen lopettamista, mutta Yuna ei voi. Ensimmäistä kertaa Tidus näkee Yunan surullisena. Tidus ja Yuna suutelevat. Tidus päättää jatkaa Yunan mukana, koska vain siten hän voisi löytää keinon pelastaa Yuna tämän kohtalolta.

Seurue jatkaa matkaa Rauhamaiden halki Gagazet-vuorelle. Paikalliset Ronsot miltei torjuvat heidät, mutta Yuna onnistuu vakuuttamaan heidät sillä, että Yevon on huijannut Spiraa ja pettänyt kansan. Ronsojen johtaja Kelk ihmettelee, miksi Yuna enää jatkaisi vaellustaan, koska tämä on menettänyt syyn siihen. Yuna ei aio tehdä sitä Yevonin hyväksi vaan Spiran hyväksi. Ronsot hylkäävät Yevonin opit ja antavat seurueen mennä. He törmäävät vuorenrinteillä Seymouriin, joka todella haluaa saada haluamansa. Hän kertoo totuuden Sinistä, minkä Tidus varmentaa todeksi. Seurue kukistaa jälleen Seymourin. Seurue päätyy rinteille, jossa nukkuu tuhansia faythejä. Tidus saa kosketuksen niistä ja vaipuu uneen. Hän uneksii kodistaan Zanarkandissa ja eräästä pikkumiehestä, jonka hän tunsi jo aikaisemmin. Pikkumies fayth paljastaa Tidukselle totuuden hänestä ja Zanarkandista: kyseessä on faythien uni Zanarkandista ja kaikki siellä oleva on myös unta, Tidus myös. Muut saavat Tiduksen hereille ja matka jatkuu, mutta Tidus ei kerro mitään näkemästään.

Vuoren toiselta puolelta paljastuu Spiran Zanarkandin yli tuhatvuotiset rauniot. Tiduksen ja Rikkun aika alkaa käydä vähiin. Kun Rikku yrittää saada Yunaa vakuuttumaan, että tämä lopettaisi, Yuna pudottaa elokuvapallon, johon hän on nauhoittanut jäähyväisensä vartijoilleen. Tidus ottaa sen, muttei kerro Yunalle. Yuna ei huomaa pudottaneensa sen. Seurue pitää viimeisen yhteisen hetken Zanarkandin laitamilla, ennen kuin he jatkavat Zanarkandin temppeliin. Kokeiden jälkeen Yuna menee faythin kammioon, jossa onkin vain tyhjä patsas. Seurueelle kerrotaan, että Lady Yunalesca, ensimmäinen velho joka voitti Sinin tuhat vuotta sitten, huolehtii Viimeisen Aeonin saamisesta. Yunalesca sanoi, että Yunan piti valita yksi vartijoistaan sitä varten, mutta hänen oli vaikea päättää sitä. Tidus yrittää vielä viimeistä mahdollisuuttaan löytää toinen keino Sinin pysäyttämiseen. Yunalle on kehittynyt epäily Viimeisestä Aeonista, sillä Sin palaa aina joka kerta, kun se on kukistettu. Hän kysyy Yunalescalta, palaako Sin joka kerta. Spiran asukkaille oli opetettu, että Sin on heidän rangaistuksensa yli tuhat vuotta sitten syttyneestä Machinasodasta ja että Sin ei palaisi sen jälkeen, kun he ovat hyvittäneet sen virheen. Yunalescan vastaus saa kaikki tajuamaan, ettei tätä hyvitystä ollut olemassakaan. Yunalesca kertoo, että Sin syntyy uudelleen Viimeisestä Aeonista: jokainen Sinin voittanut aeon joutuu sen tilalle. Kun Yunan valinnan aika tulee, hän kieltäytyy ottamasta Viimeistä Aeonia, sillä se toisi Spiralle väärän toivon siitä, että Sin olisi joskus kokonaan poissa, ja tämän vuoksi Yuna ei ole valmis kuolemaan tai uhraamaan ystäviään. Yunalesca pettyy Yunaan ja yrittää tappaa hänet, mutta vartijoidensa avustuksella Yuna kukistaa Yunalescan. He päättävät etsiä toisen keinon Sinin kukistamiseen. Ennen lopullista kuolemaansa Yunalesca paljasti nimen Yu Yevon. Yu Yevonin tuhoaminen tuhoaisi Sinin lopullisesti. Ainoa ongelma on, että Yu Yevon asuu Sinin sisällä.

Cid käyttää ilmalaivansa kaiutinjärjestelmää Faythin Hymniä varten, jotta koko Spira laulaisi sitä. Hymnin avulla Sin voidaan kutsua esiin rauhallisena. Vartijat heikentävät Siniä ja lopulta pääsevät sen sisälle. He kamppailevat monia petoja vastaan ja kohtaavat Seymourin, joka yrittää saada Sinistä hallinnan sen sisältä. Seymour kukistetaan jälleen, ja Yuna onnistuu tekemään hänelle lähetyksen.

Seurue löytää Tiduksen isän, Jechtin. Tidus saa sanottua sen, minkä hän oli aikonut sanoa isälleen jo kauan aikaa: ”Vihaan sinua”. Jecht päästää taian ilmoille ja pudottautuu alustalta alas. Pian Jecht ilmestyy Braskan Viimeisenä Aeonina. Seurue voittaa ratkaisevan taistelun. Vielä jäljellä oleva Yu Yevon päästää irti Jechtistä. Yuna joutuu kutsumaan omat aeoninsa, jotta Yu Yevon tulisi näkyville kunnolla. Tämä merkitsee että seurueen oli tuhottava aeonit, koska Yu Yevon otti niistä hallinnan. Kun viimeinen aeon on tuhottu ja Yu Yevon paljastaa itsensä, Tidus kertoo, että kun he voittavat Yu Yevonin, hän katoaa. Kun Yu Yevon on kukistettu, Yuna kutsuu kaikki faythit ja lähettää heidät Farplanelle. Myös Auron lähetettään, sillä Yunalesca tappoi hänet jo kerran. Faythien lähettäminen merkitsee myös Tiduksen Zanarkandin ja hänen katoamistaan. Yuna ei halua Tiduksen menevän, koska hän rakastaa tätä. Katoamista ei kuitenkaan voida välttää. Tidus pääsee Farplanelle ja tapaa Braskan, Auronin ja Jechtin.

Yuna ei kuitenkaan menetä itsetuntoansa Tiduksen hävitessä. Yuna ja loput vartijat matkaavat Lucaan, jossa Yuna julistaa Spiralle, että Sin on tuhottu täysin ja että nyt ihmiset voivat alkaa jälleenrakentamaan Spiraa. Hän sanoo: ”Ihmiset ja ystävät, jotka olemme menettäneet, tai unet, jotka ovat hälvenneet... Älkää koskaan unohtako niitä”.

Lopputekstien jälkeen näytetään, kuinka Tidus kelluu jossakin roihukärpästen ympäröimänä. Hän herää ja alkaa uimaan kohti pintaa, mihin peli päättyy. Tapahtuma selitetään jatko-osassa Final Fantasy X-2.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli kuuluu kaikkien aikojen 20 myydyimmän konsolipelin joukkoon yli 7,75 miljoonalla myydyllä kopiolla. Myös kriitikot ylistivät peliä. Metacritic kerääjäsivustolla pelillä on 92/100 pistettä.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 James Arnold Taylor  … Tidus  
 Hedy Burress  … Yuna  
 Paula Tiso  … Lulu  
 John DiMaggio  … Wakka, Kimahri  
 Tara Strong  … Rikku  
 Matt McKenzie  … Auron  
 Alex Fernandez  … Seymour  
 Corey Burton  … Tromell Guado  
 Candi Milo  … Dona, Lucil, Pacce  
 Sherry Lynn  … Shelinda  
 Tom Kenny  … Rin, Wantz  
 Dee Bradley Baker  … lordi Braska  

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]