Miska-karhu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päättäjäisten kyynelehtivä Miska.

Miska-karhu (myös Misha tai Mishka, ven. Миша, Miša) oli vuoden 1980 Moskovan kesäolympialaisten maskotti. Sen suunnitteli venäläinen lastenkirjojen kuvittaja Viktor Tšižikov.[1] Miska oli ensimmäinen laajasti tuotteistettu suurten urheilutapahtumien maskotti.[2]

Miska-karhu valittiin olympialaisten maskotiksi joulukuussa 1977 samana vuonna järjestetyn kilpailun perusteella. Hahmo esiintyi muun muassa postimerkeissä, avaimenperissä, rintamerkeissä, pehmoleluissa ja erilaisissa vaatteissa. Neuvostoliittolainen animaatiostudio Sojuzmultfilm teki Miskasta lyhyen piirroselokuvan. Lisäksi japanilainen Nippon Animation tuotti 26-osaisen animaatiosarjan, jota esitettiin muun muassa Japanin televisiossa syksyn 1979 ja kevään 1980 välillä.[3] Kisojen aikana Miska oli näyttävimmin esillä kisojen avajaisissa ja päättäjäisissä, joista muistetaan erityisesti päättäjäisten kyynelehtivä Miska.[2] Se toteutettiin katsomossa olleiden ihmisten erivärisillä pahvinpaloilla tekemällä koreografialla.

Maskotin venäjänkielinen nimi Miša on yleisesti käytetty Mihailin lempinimi. Lisäksi se on karhusta käytetty kiertoilmaus, jonka alkuperä on vastaava kuin suomenkielisillä kontio- tai otso-nimityksillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olympic Games Museum (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 24.10.2013.
  2. a b Kun maskottikin itki… Yle Urheilu. 3.4.2012. Viitattu 24.10.2013.
  3. Koguma no Misha (TV) Anime News Network. Viitattu 24.10.2013.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]