Sähködynamiikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sähködynamiikka on sähköopin osa-alue, jossa käsitellään liikkuvia eli dynaamisia sähköisiä ilmiöitä. Näitä ovat mm. sähkövirta, resistanssi ja konduktanssi.

Sähköilmiöt jaetaan kahteen ryhmään sen mukaan, onko sähkö niissä levossa vai liikkeessä.[1] Sähköstatiikassa käsitellään levossa olevia eli staattisia sähköisiä ilmiöitä. Dynaamiset ilmiöt voidaan edelleen jakaa sellaisiin, joissa sähkövirrat ja sähkömagneettinen kenttä ovat ajasta riippumattomia, ja sellaisiin, joissa sähkövirrat ja sähkömagneettinen kenttä muuttuvat ajassa. Tasavirta ja siihen liittyvät ilmiöt kuuluvat ensimmäiseen luokkaan, ja vaihtovirta sekä esimerkiksi sähkömagneettinen induktio kuuluvat jälkimmäiseen luokkaan.

Kaikki jokapäiväisessä elämässä ihmistä palvelevat sähköilmiöt ovat sähködynaamisia.[1] Liikkuvan sähkön eli sähkövirran tekemää työtä sanotaan sähkötyöksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Paavola, Martti & Lehtinen, Pekka: Sähkötekniikan oppikirja, s. 15. WSOY, 1982.
  2. Paavola, Martti & Lehtinen, Pekka: Sähkötekniikan oppikirja, s. 22. WSOY, 1982.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lindell, Ismo; Sihvola, Ari: Sähkömagneettinen kenttäteoria 1. Staattiset kentät. Helsinki: Otatieto, 2013. ISBN 978-951-672-354-2.
  • Sihvola, Ari; Lindell, Ismo: Sähkömagneettinen kenttäteoria 2. Dynaamiset kentät. Helsinki: Otatieto, 2013. ISBN 978-951-672-371-5.
Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.