Trinity (ydinkoe)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

33°40′38″N, 106°28′31″W

Trinityn koeräjäytyksen tuottama tulipallo 10 sekunnin kuluttuu räjähdyksestä, alkaa muuttua sienipilveksi.

Trinity (suomeksi Kolminaisuus) oli peitenimi Yhdysvaltain tekemälle maailman ensimmäiselle ydinkokeelle. Koealue oli New Mexicon osavaltion Alamogordon lähellä. Aikalaukaisumekanismi räjäytti Nagasaki-tyypin ydinlatauksen "Härvelin" 16. kesäkuuta 1945 kello 5:30.

Plutoniumlataus oli sijoitettu 30 metriä korkean terästornin huippuun. Räjähdyksen voima vastasi 21 miljoonaa kiloa TNT-räjähdysainetta. Ydinkoe aiheutti sokaisevan valoilmiön, tulipallon, paineaallon ja maanjäristyksen. Kukaan ei kuollut tai vammautunut koeräjäytyksen takia. Räjähdys haihdutti melkein koko koetornin ja kaivoi maahan kraaterin. Lasittunutta kiveä löytyi kraaterista kokeen jälkeen. Kokeen paineaalto tuntui 100 km pässä ja valo näkyi yli 200 km päähän[1]. Radioaktiivista laskeumaa mitattiin räjähdyspaikasta koilliseen. Eräässä 50 km päässä olevassa paikassa karjalle tuli betasäteilyn aiheuttamia polttamia.

Pommi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman ensimmäinen ydinpommi "The Gadget", "Härveli" kokoamisvaiheessa.

Kokeessa räjäytettiin Fat Man -tyyppinen Mark 3 -fissiopommi. Sen räjähtävänä materiaalina oli plutoniumia. Siitä oli tehty ontto pallo. Vielä sen sisäpuolella on minimaalisen pieni (n. 1-2 cm) deflektori, eli säteilyheijastin. Sen materiaalina on beryllium ja polonium. Pallon ympärillä olevat räjähdysainekiilat puristivat plutoniumin kriittiseen kokoon. Niinpä ketjureaktio alkoi ja pommi räjähti. Koepommin lempinimi oli Gadget (suom. Härveli).[2]

Mallintavat testit edeltäen varsinaista ydinkoetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriittisen massan saavuttavaa pommin rakennetta kehiteltiin matemaattisten kaavojen, mutta myös mallintamisen avulla. Thomas ja Witts kutsuvat kirjassaan erästä mallinnuslaitetta Giljotiiniksi. Tuo laite sisälsi ympyrän muotoisen, onton ja subkriittisen kappaleen fissioituvaa materiaalia. Sen läpi pudotettiin toinen pala vastaavaa fissiiliä materiaalia. Pieneksi, sekunnin kymmenysosien hetkeksi, nämä saavuttivat tarvittavan kriittisyyden. Richard Feynman kuvaili tätä Lohikäärmeen härnäämisenä (engl. Tickling the dragon's tail).[3]

Demon Core-nimen saanut Fat Man-tyypin pommin räjähdeydin surmasi kaksi erillistä tiedemiestä. Nämä olivat historian ensimmäiset rauhan ajan ihmisuhrit ydinturmiin liittyen. Lisäksi muita tutkijoita ja turvamiehiä sai kokea radioaktiivista säteilyä. Pommiydin muuttui kriittiseksi, kahdesti tapaturmaisesti. Tämä tapahtui vuoden 1945 elokuun lopulla ensin, surmaten Harry K. Daghlianin ja vuoden 1946 toukokuulla Louis A. Slotinin. Molemmat menehtyivät säteilysairauteen.

Koealue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Gadgetin eli Härvelin äärellä Louis A. Slotin ja Harry K. Daghlian. Heidät surmasi vastaava Mk.3 -tyyppinen plutoniuminen pommiydin tästä hieman myöhempänä: tuo sisus saikin nimen Demon Core.

Koeräjäytys tapahtui 16. heinäkuuta 1945 New Mexicossa Alamogordon lähellä[2] Alue tunnettiin atomitutkimusprojektin puitteissa nimellä Site S sekä sen lähiseutu, paikallisesti kutsuttuna nimellä Jordana Del Muerte.[4]. Paikka on Jornada del Muerton aavikolla noin 75 km Alamogordosta pohjoiskoilliseen, 56 km Socorrosta kaakkoon, ja 160 km Albuquerquesta etelään, noin 200 km El Pasosta pohjoiseen. Lähellä on Oscuron kylä.

Nimitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimityksen Trinity ("kolminaisuus") alkuperästä liikkuu eri käsityksiä. Erään tiedon mukaan se olisi valittu tarkoituksella huomiota herättämättömäksi, Trinity on yleinen nimi keskilännen paiikoissa. Oppenheimerin mukaan Trinity tulee John Donnen runosta, jonka tämä kirjoitti juuri ennen kuolemaansa, jossa mainitaan jumala. Tämä ei mainitse kolminaisuutta, mutat eräs toinen Donnen runo mainitsee. Oppenheimer piti John Donnen joistain runoista. Erään tv-dokumentin mukaan Trinity viittasi jollain tapaa Jean Tatlockiin, joka oli Oppenheimerin aiempi rakastettu.

Joidenkin mukaan Trinity olisi viitannut intiaanien hylkäämään kaivokseen. Eräiden mukaan kolminaisuus olisi viitannut kolmeen tekeillä olleeseen atomipommiin[5].

Henkilökunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koetta johtivat Manhattan-projektin johtajat, sekä Leslie Groves, joka oli armeijan taholta ja vastaten muun muassa rakennustoiminnasta, että tieteellinen johtaja J. Robert Oppenheimer. Mukana oli myös Grovesin lähin apuri, prikaatikenraali Thomas F. Farrell.[6]

100 tonnin testi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ydinkokeen jälkeen aluetta tutkittiin lyijyllä vuoratuilla Sherman-panssarivaunuilla.

Ennen varsinaista ydinkoketta armeija räjäytti kokeeksi 100 tonnia TNT:tä 6.1 metriä korkeassa terästornissa. Lisäksi mukana oli radioktiivista ainetta.

Jumbo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pommin lähelle sijoitetiin mittalaitteita sisältänyt paksu terässäiliö, "Jumbo". Se säilyi ehjänä räjähdyksessä.

Ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokeen toteutus kärsi monista ongelmista, joista kenties vähäisin ei ollut alueella tuolloin vallinneet sääolosuhteet ukkosmyrskyn muodossa.[7] Se uhkasi panna alkuun ketjureaktion ennenaikaisesti, aiheuttamalla pommin elektronisiin virtapiireihin oikosulun. B-29 ilmatilan tarkkailukone jouduttiin vetämään pois tarkkailualueelta, jolloin ei saatu riittävää tietoa sokkiaallosta.[8] Ukkosta oli 14 - 15 heinäkuuta[9].

Räjäytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trinityn atomipommokoeräjäytys Alamogordossa. klikkaa animaatio käyntiin.

Tarkkailijat olivat suojassa 15,5 km päässä räjäytyspaikasta[9]. Neljäksi määrätty laukaisu siirrettiin huonon sään takia myöhemmäksi.

Pommi räjäytettiin noin 30 metriä (100 jalkaa) korkean terästornin huipulla automaattisen ajastimen avulla. Kello oli tuolloin 05.29:45 paikallista aikaa.[10]

Yhtäkkiä välähti aurinkoa kirkkaammin. 30 sekunnin kuluttua paineaalto iski. Kuului jylinää[11]. Tulipallon koko oli noin 1,6 kilometriä (1 maili). Räjähdyksessä syntyi ennen näkemättömän voimakas valoilmiö sekä lämpöpulssi. Kuumuus haihdutti teräksisen tornin kokonaisuudessaan.[12] Lisäksi syntyi 9 metriä leveä, 1,5 m syvä kraateri ja vihreää lasittunutta kiveä, trinitiittiä. radioaktiivisuutta kehittyi. Räjähdyksen voimakkuus oli ennalta arvioituun nähden kaksinkertainen: se oli noin 21 kilotonnia.[13] Ikkunoita särkyi Amarillossa asti[14].

Kommentteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiaan on jäänyt pommin silminnäkijöiden lausumia. J. R. Oppenheimerin sitaatti Bhagavad-Gitasta lienee tullut kaikkein tunnetuimmaksi tähän tapahtumaan liittyvänä kommenttina. Suomeksi se kuuluu näin: Nyt minusta on tullut Kuolema, maailmojen tuhoaja.[6] Sen sijaan kenraali Groves ennusti tästä räjähdyksestä näin: "Sota on ohi. Yksi taikka kaksi tuollaista kapinetta — ja Japani on saanut tarpeekseen".[15]

Eräs tiedemies kuvaili tapahtumaa kokeen tekemisen jälkeen näin: "Aurinko on sen rinnalla kuin pieni kynttilä".[16] Myös tätä ilmaisua on käytetty: Tuhansia aurinkoja kirkkaampi. Pommin koeräjäytyksen järjestämisen merkittävin syy oli ollut epävarmuus laukaisukoneiston toiminnasta. Imploosion eli imahduksen periaatteen toimimisesta käytännön tasolla, kun ei oltu täyttä varmuutta vielä saatu.

Kun kenraali Leslie Groves saapui ydinkoepaikalle, hän kysyi "Siinäkö kaikki?".

Laskeuma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvassa Trinity-testin koealueen kartta Alamogordossa, Uudessa Meksikossa.

Radioaktiivinen laskeumakoealueen ulkopuoliskolla oli voimakkain Chupadera Mesassa noin 48 km päässä koealueesta. Siellä lehmät sairastuivat säteilysairauteen. Ne saivat polttamia beetasäteilystä ja menettivät karvoja joksikin aikaa. Armeija nouti sairastuneita elämiä maanviljelijöiltä tutkimuksia varten.

Kokeen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ydinkokeen jälkeen lähetettiin tekaistu uutinen alueellisille sanomalehdille, sekä muille uutisvälineille. Siinä kerrottiin täysin valheellisesti muutoin, suuren ammusvarikon räjähdysonnettomuuden sattuneen.[17]

Myös aikaisemmin oli todettu Mark 2 -tyypin Thin Man olevan käyttökelvoton sotatoimiin. Thin Man oli plutonium-pohjainen tykkityyppinen ase. 9. elokuuta 1945 pudotettiin lentopommituksena samanlainen, Gadget'ia täydellisesti vastaava ase: Fat Man Nagasakiin Japaniin.[13]

Koko maailmassa tehdyistä, oli seuraava ydinkoe Bikinin atollilla kesä-heinäkuussa 1946 tehty Operaatio Crossroads.[18]

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malline:Object location

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Trinity

http://nuclearweaponarchive.org/Usa/Tests/Trinity.html (Viitattu 23.8. 2013)

 • The Trinity Test — History.com Articles, Video, Pictures and Facts

http://www.history.com/topics/trinity-test (Viitattu 23.8. 2013)

 • Trinity Atomic Web Site

http://www.cddc.vt.edu/host/atomic/trinity/trinity1.html (Viitattu 23.8. 2013)

 • Gordon Thomas & Max Morgan Witts: Enola Gay - Pommikone Hiroshiman yllä. Wsoy, 1981. Suom. Antti Nuuttila. ISBN 951-0-10695-X.
 • Popp, Georg & Pleticha, Heinrich: Miljoona Vuotta - Viisi Sekuntia (Wir leben seit fünf sekunden, alk. saks. 1958, Arena-Verlag. Würzburg, Länsi-Saksa), Wsoy 1962, suom. Aarno Peromies (kappaleita/lukukohtia: Trinityssä Hämärtää, s. 382 - Los Alamosin Arvoitus s. 447)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. "Ammunition" blast was first test of a A-bomb El Paso Herald-Post, 31 Aug 1957, Sat, Page 34
 2. a b http://nuclearweaponarchive.org/Usa/Tests/Trinity.html
 3. Thomas & Witts, 1976/1981: s. 45 & 49
 4. Thomas & Witts: s. 226-227
 5. Tuhansia aurinkoja kirkkaampi, Robert Jungk, WSOY 1957, s 191
 6. a b http://www.cddc.vt.edu/host/atomic/trinity/trinity1.html
 7. Popp & Pleticha: s. 382
 8. Thomas & Witts: s. 227
 9. a b Jungk 1957, s 193
 10. Thomas & Witts: s. 229
 11. Jungk 1957, s 194, s 195
 12. Popp & Pleticha: s. 384
 13. a b http://www.history.com/topics/trinity-test
 14. [1] The New Yorker
 15. Thomas & Witts: s. 230
 16. Popp & Pleticha: s. 385
 17. Thomas & Witts: s. 234
 18. http://www.atomicvetkin.com/crossroads.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.