Ajastin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ajastin on kellolaite, -ohjelma tai muu mekanismi, jonka avulla tietyn toiminnan tai tapahtuman käynnistymis- ja päättymisaikoja voidaan säädellä. Ajastin eroaa aikaa näyttävästä kellosta siinä, että sen pääasiallinen tarkoitus ei ole näyttää aikaa vaan välittää tieto määräajan saavuttamisesta tai aiheuttaa jokin tapahtuma tietyllä hetkellä tai tietyn ajan kuluttua.

Yksinkertainen digitaalinen ajastin. Kuvan ajastin sisältää ohjauspiirin, LED-näytön, pariston ja summerin.

Toteutukseltaan ajastin voi olla mekaaninen, sähkömekaaninen, kemiallinen, elektroninen tai ohjelmallinen.

Tyypillinen mekaaninen ajastin on esimerkiksi keittokello eli munakello. Sytytyslanka on kemiallinen ajastin. Kemiallinen ajastin voi perustua myös esimerkiksi happoon, joka tietyn ajan kuluessa syövyttää ajastettavaa laitetta lukitsevan varmistimen. Ohjelmallinen ajastin on looginen rakenne, joka viivyttää ohjelman etenemistä, kunnes haluttu määrä toistoja on suoritettu tai muu jatkoehto täyttyy.

Ajastinpiiri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteisiin ajastinpiireihin 8253 (PC:ssä) ja 8254 (AT:ssa) kellotuloihin on kytketty kiteestä vakio 1,193180 MHz taajuus. Taajuus on 1/4 alkuperäisen IBM PC:n kellotaajuudesta. Ajastin 0 on kytketty IRQ0-linjaan. Se aiheuttaa tavallisesti kellokeskeytyksen 18,2 kertaa sekunnissa. Ajastimen 0 Gate on kytketty pysyvästi ykköseksi. Nämä piirit ovat käteviä ajastimia omien keskeytysrutiinien ajastamiseen. Niitä voi käyttää myös tarkkaan ajanmittaukseen.[1]

"555" ajastinpiirin sisäinen kaavio

Yleisesti käytetty analoginen ajastinpiiri on "555". Sen avulla voidaan toteuttaa yksinkertaisia ajastimia, joiden toiminta-aika riippuu piiriin liitettyjen kondensaattorien ja vastusten arvoista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]