Keskeytyssignaali

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Keskeytys on signaali, joka saa tietokoneen suorittimen keskeyttämään meneillään olevan tietokoneohjelman suorituksen ja siirtyy suorittamaan keskeytyskohtaisen keskeytyskäsittelijän (interrupt handler).

Keskeytys voi olla joko laitteistopohjainen tai ohjelmallinen. Laitteistokeskeytyksen aiheuttaa tyypillisesti jokin asynkroninen tapahtuma (event), esimerkiksi tietokoneen ajastin (timer) tai oheislaite kuten kiintolevy. Ohjelmistokeskeytys aikaansaadaan erityisellä keskeytyskomennolla.

Keskeytysten toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskeytyksen tullessa suorittimen tila tallennetaan yleensä pinoon, ja suoritin siirtyy ennalta määriteltyyn keskeytyskäsittelijään. Keskeytyskäsittelijä on tietokoneohjelma joka reagoi keskeytykseen, esimerkiksi päivittää tietokoneen aikalaskuria ajastinkeskeytyksen tullessa tai lähettää uutta tietoa kiintolevylle käsiteltäväksi. Kun keskeytyssignaalin käynnistämä keskeytyskäsittelijä on suoritettu, suorittimen tila palautetaan pinosta ja jatketaan keskeytyksen tullessa keskeytyneen tietokoneohjelman suorittamista.

Keskeytykset on suunniteltu jotta tietokone saa tiedon mahdollisista tapahtumista ilman että suorittimen täytyy jatkuvasti tarkkailla (poll) ja odottaa tapahtumia.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.