555 (mikropiiri)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
NE555-ajastinpiirin lohkokaavio.

555 on mikropiiri, jota käytetään ajastimena sekä myös esimerkiksi viivesovelluksissa, pulssin muodostamisessa ja oskillaattorisovelluksissa. Se on yksi yleisimmistä ajastinpiireistä yksinkertaisuutensa ja hintansa vuoksi. Ajastinpiirin suunnittelu aloitettiin vuonna 1971 Hans Camerzindin toimesta ja ensimmäinen versio piiristä tuli markkinoille 1972.[1] Siitä lähtien sitä ovat valmistaneet useat yritykset jotka ovat kehitelleet myöhemmin samantyyppisiä CMOS-tyyppisiä ajastimia. Ajastinta myydään eri tuotenimillä sisäisten komponenttien lämpötilakestävyyden mukaan kuten NE555 (0°C - +70°C) ja SA555 (-40°C - +80°C).[2]

Sisäinen piirikaavio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajastinpiiri sisältää oheiset toiminnot[3]:

  • Jännitteenjakaja: Positiivisen syöttöjännitteen ("VCC", pinni nro. 8 lohkokaaviossa) ja nollan ("GND", pinni nro. 1) välillä on jännitteenjakaja, joka koostuu kolmesta samanlaisesta vastuksesta. Vastukset ovat arvoltaan joko 5 kilo-ohmia jos kyseessä on bipolaarinen ajastin, tai 100 kΩ tai enemmän CMOS-ajastimille. Näiden avulla luodaan viitejännitteet analogisille komparaattoreille eli vertailijoille. Säätöpinni ("CONT", pinni nro. 5) on kytketty kahden yläpuolisen vastuksen väliin mikä mahdollistaa ulkoisen jännitteen säätää viitejännitteitä.
  • Kynnysvertailija: Vertailijan negatiivinen syöttö on kytketty positiivisen ja nollan väliseen jännitteeseen, ja vastaavasti vertailijan positiivinen syöttö on kytketty kynnyspinniin ("THRES", pinni nro. 6).
  • Liipaisinvertailija: Liipaisin vertailee positiivista syöttöjännitettä ja vastaavasti vertailija negatiivinen syöttö on kytketty liipaisinnastaan ("TRIG", pinni nro. 2).
  • Kiikku: Kiikku (tarkemmin "flip-flop" tai RS-kiikku) säilyttää ajastimen tilan ja sitä ohjataan kynnysvertailijan tulosignaalilla (tulo "R") ja liipaisimen tulosignaalilla (tulo "S") sekä molemmat tulosignaalit ohittavalla nollaussignaalilla ("RESET", pinni nro. 4), joten kiikku ja siten koko ajastin voidaan nollata milloin tahansa (tulo "R1"). Kiikulta lähtee tulo Q tai NOT Q.
  • Lähtö: Kiikun lähtösignaalia seuraa lähtö. Sen avulla voidaan syöttää 200mA:n virta bipolaarisille ajastimille, mutta vähemmän virtaa CMOS-ajastimille. Lähtösignaali voi olla erityyppistä riippuen ajastinpiirin toiminnosta.
  • Purku: Kiikun lähtösignaali ohjaa myös transistoria, joka toimii piirissä elektronisena kytkimenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brian Fuller: Hans Camenzind, 555 timer inventor, dies EE Times. 15.8.2012. Viitattu 17.2.2024.
  2. Texas Instruments: xx555 Precision Timers Syyskuu 2014.. Texas Instruments. Viitattu 17.2.2024..
  3. Signetics: Linear LSI Data And Applications Manual. Signetics, 1985. Teoksen verkkoversio (viitattu 17.2.2024).