Harry K. Daghlian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harry K. Daghlian Jr.

Harry K. Daghlian, Haroutune Krikor Daghlian Jr. (14. toukokuuta 1921 – 15. syyskuuta 1945) oli yhdysvaltalainen, mutta Neuvostoliiton Armenian etnisen taustan omaava ydinfyysikko. Hän teki testisarjoja Demon Coreksi ristityllä atomipommin plutonium-sisuksella. Hänelle tapahtui työtapaturma, jonka johdosta pommin ydin muuttui äkillisesti fissiiliin muotoon eli säteileväksi ketjureaktion johdosta.[1] Daghlian, joka oli saanut arviolta 510 remin säteilyannoksen eli 5,1 sievertia, vietiin Los Alamosin sairaalaan. Hän menehtyi erinäisistä hoitotoimenpiteistä huolimatta, 25 vrk kuluttua ydintapaturmasta säteilysairauteen. Daghlian kärsi sairautensa lopuksi yli +39 °C kuumeesta, sekä suoliston toimintajärjestelmien pettämisestä.

Kuvassa onnettomuudessa polttosäteilyä saanut Harry Daghlianin käsi.

Daghlian oli suorittanut Bachelor of Science -tutkinnon Purduen yliopistossa. Harry Daghlian aloitti MIT:ssa vuonna 1938, ja vain 17-vuotiaana, mutta vaihtoi Purdueen. Hän oli työskennellyt ainakin Marshall Hollowayn sekä Otto Frischin vetämissä tieteellisissä tutkimusryhmissä sittemmin. Daghlian perehtyi muiden muassa syklotronien kehittelyyn.[2] Harry Daghlian oli myös Trinity-ydinkokeen silminnäkijä.

Daghlianin jälkeen menehtyi tri Louis A. Slotin jokseenkin vastaavalla tavalla vuonna 1946, mutta vain 9 vrk kuluttua säteilyturmasta. Daghlianin saman niminen isä menehtyi vuonna 1943. Harry Daghlianilla oli yksi veli sekä yksi sisar.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en: Harry Daghlian