Operaatio Sandstone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
USS Mount McKinley-aluksella pidetty briefing-tilaisuus eli ns. briiffaus-kokous. Mukana myös vara-amiraali William Parsons.

Operaatio Sandstone (suom. Hiekkakivi) oli 3 ydinkokeen mittainen sotilasoperaatio. Ydinkokeissa tämä oli sekä Yhdysvaltain, että koko maailman kolmas. Se toteutettiin Enewetak-atollilla 14. huhtikuuta - 14. toukokuuta vuonna 1948. Tämä ydinkoesarja oli ensimmäinen kolmi-faasinen eli 3 koetta sisältävä. Myös ensi kertaa käytettiin radio-ohjattavaa droonia säteilyarvojen mittaukseen ydinlaskeuman osalta. Tuo lentokone oli tyypiltään B-17 Lentävä Linnoitus.

Ydinkoetta edelsi Operaatio Crossroads, ja lineaarisella aikajanalla sitä seurasi Neuvostoliiton tekemä Joe-1 vuonna 1949. Kokeiden nimet olivat: X-ray, Yoke sekä Zebra. Niiden tehot olivat 37, 49 ja 18 kilotonnia. Ydinkokeiden laukaisusarja liittyi läheisesti Mark 4 -ydinpommin kehittelyyn. Yoke-ydinkoe oli maailman voimakkain vuoteen 1951 saakka.

Kaikki räjäytykset toteutettiin kokeisiin valmistelluista laukaisutorneista. Operaation komentoalus eli lippulaiva oli USS Mount McKinley. Operaatioon osallistui 10 200 henkilöä, suurin osa heistä sotilaita.[1] Vuodesta 1948 vuoteen 1949, kasvoi USA:n ydinasearsenaali 56 ydinräjähteeseen.

Kuva Operaatio Sandstonen X-ray -ydinkokeesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • OPERATION SANDSTONE - 1948 [1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.