Lippulaiva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sota-alusta. Lippulaiva on myös Espoossa sijaitsevan kauppakeskuksen nimi.
HMS Victory

Lippulaiva on sota-alus, jolta amiraalin arvoinen komentaja johtaa laivasto-osastoa. Lippulaivalla on lisäksi oma komentaja, joka on aluksen päällikkö. Amiraalia alempiarvoisemman komentajan alusta kutsutaan johtoalukseksi. Lisäksi merivoimille voidaan nimetä lippulaiva, vaikka aluksella ei olisi vakituista laivasto-osaston komentajaa. Tästä esimerkinä esimerkiksi Suomen merivoimien miinalaiva Pohjanmaa, joka toimi pitkään merivoimien lippulaivana. Pohjanmaan poistuessa käytöstä merivoimat todennäköisesti vuorottelee Hämeenmaa-luokan miinalaivoja lippulaivana.[1]

Purjelaivojen aikakaudella lippulaiva oli yleensä laivaston suurin ja voimakkain alus, mutta nykyisin lippulaivojen tärkeimmät ominaisuudet ovat tehokkaat viestivälineet ja toimintatilat johtoportaalle. Tämän vuoksi nykyaikaisessa lippulaivassa on korkeatasoiset tietokoneet ja yhteydenpitojärjestelmät. Lisäksi on tehty joitakin varsinaisia komentoaluksia, kuten esimerkiksi yhdysvaltalainen Blue Ridge-luokka, mutta pääsääntöisesti komentoaluksen ominaisuudet sisällytetään riittävän kokoiseen taistelu- tai huoltoalukseen.

Kuuluisia lippulaivoja ovat esimerkiksi 1800-luvulla eläneen englantilaisen amiraali Horatio Nelsonin HMS Victoryn, Kristoffer Kolumbuksen Santa María sekä uponnut ruotsalainen Vasa. Victory on myös edelleen toisen merilordin (engl. Second Sea Lord) lippulaiva ja näin ollen vanhin yhä palveluskäytössä oleva sota-alus.[2]. Tunnettu on myös Moskva, joka oli Venäjän laivaston lippulaiva Mustallamerellä ja upposi huhtikuussa 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan samana vuonna.

Kauppalaivastossa lippulaivaksi kutsutaan yleensä kunkin varustamon suurinta tai muuten huomattavinta alusta.

Science fictionissa lippulaiva on avaruuslaivastoa komentava sotakäyttöön tarkoitettu avaruusalus. Kuuluisia tieteiselokuvissa esiintyviä lippulaivoja ovat esimerkiksi Star Trekin USS Enterprise ja Tähtien sodan Executor.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lehtinen, Toni: Merivoimille voidaan valita kaksi lippulaivaa Helsingin Sanomat. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 31.7.2017.
  2. http://www.royalnavy.mod.uk/The-Fleet/Ships/HMS-Victory viitattu 11.12.2013 kello 18.48
Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.