Imploosio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Räjähdyksessä (yllä) voiman suunta on säteittäisesti ulospäin alkupisteestä. Imploosiossa (alla) kappale luhistuu itseensä (yleensä ulkopuolisen voiman vaikutuksesta).

Imploosio (engl. implosion) on mekaaninen prosessi, jossa kappale tai esine tuhoutuu äkillisesti sisäänpäin romahtamalla eli luhistumalla itseensä. Toisin kuin räjähdys (engl. explosion), joka laajentaa tilavuutta, imploosio pienentää tilavuutta ja keskittää ainetta ja energiaa.[1][2]

Imploosioon perustuvaa tekniikkaa käytetään muun muassa ydinaseissa. Esimerkiksi plutoniumin isotooppi Pu-239 on vaikeammin sytytettävää kun korkeasti rikastettu uraani, ja sen takia Pu-239 perustuvissa ydinpommeissa käytetään imploosiotekniikkaa, jossa ontto plutoniumpallo kutistetaan räjähdyksellä niin pieneksi ja tiheäksi, että kriittinen massa ylittyy, mikä käynnistää ydinräjähdyksen. Imploosiomenetelmässä kappaleen on oltava alle millimetrin tarkkuudella tarkalleen pallon muotoinen, jotta räjähdyksestä aiheutuva shokkiaalto, jolla plutoniumpallo saadaan kutistettua, on tarkalleen oikean muotoinen, ja sen takia räjähde on sytytettävä samanaikaisesti useista kohdista. Vaikka tekniikka on periaatteessa yksinkertainen teoriassa, sen käytännön toteutus on vaikeaa. Sillä saadaan kuitenkin aikaan pienempiä pommeja, joihin riittää pienimmillään 10 kilogrammaa plutoniumia, kun taas uraanipommiin tarvitaan moninkertainen määrä.[3]

Muita esimerkkejä imploosiosta ovat muun muassa sukellusveneen äkillinen luhistuminen ulkopuolelta ympäröivän veden hydrostaattisen paineen vaikutuksesta[4] ja massiivisen tähden luhistuminen sen oman painovoiman vaikutuksesta, johtaen supernovien, neutronitähtien ja mustien aukkojen syntyyn.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Imploosio Tepa-tieteen termipankki. Viitattu 25.6.2023.
  2. Explosio Tepa-tieteen termipankki. Viitattu 25.6.2023.
  3. Simonen, Katariina: Joukkotuhoaseet ja asevalvonta : asevalvonnan arkkitehtuurin kehitys ja kriisiytyminen, s. 35–37. Helsinki: Maanpuolustuskorkeakoulu, Sotataidon laitos, 2023. ISBN 978-951-25-3335-0. Teoksen verkkoversio (viitattu 25.6.2023).
  4. May, Callum & Binley, Alex: Titanic sub: OceanGate co-founder fears there was an 'instantaneous implosion' BBC News. 22.6.2023. Viitattu 24.6.2023. (englanniksi)
Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.