Fat Man

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fat Man

Fat Man (suom. Lihava mies) oli Nagasakin yllä 9. elokuuta 1945 räjäytetty ydinpommi, joka tappoi räjähdyshetkellä noin 40 000 ihmistä.

Pommin toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ydinpommissa käytettiin fissioituvana aineena plutoniumia, jota oli 6,2 kilogrammaa. Plutoniuminen pallo oli noin 9 senttimetriä halkaisijaltaan, mutta kuitenkin ontto. Fat Man painoi yhteensä 4 545 kilogrammaa. Pommin painavin osa olivat 96-kulmaiset räjähdelinssit: lähes 4 000 kiloa omamassaltaan. Niissä oli nopeata ja hidasta räjähdeainetta vuoroteltu tarkoin vuorovälein. Lisäksi koko pommin keskuksessa oli säteilylähde, joka alkaa fissiossa tuottaa nopeasti ionisaatiota eli neutronisäteilyä. Lisäksi oli ulko-osassa säteilyn heijaste, jonka tarkoitus on pitkittää fission kestoa.

Imploosiossa eli imahduksessa, kohdistuu sisäänpäin suuntautuva symmetrinen sokkiaalto. Se saa fissiilin materiaalin vaipumaan kasaan. Silloin kriittinen massa ylittyy samalla. Ensin neutronilähde aktivoituu ja pommin kuoressa oleva säteilyn heijaste pitkittää fissioreaktiota.

”Lihava mies” tarkoitti vertauskuvallisesti Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeriä, Winston Churchillia.[1] Fat Manin rinnalla kehitettiin Thin Mania (suom. Hintelä mies), joka vertaus taas vuorostaan viittasi kohden Yhdysvaltain presidentti Franklin Rooseveltia.

Itse pommin toiminta oli varsin mutkikasta erilaisine varmistustoimintoineen, sillä se sisälsi hyvin moninkertaiset ja monimutkaiset varmistin-kojeistot. Charles Sweeney, Bockscar'in päällikkö rohkenikin epäillä että itse ydinpommista tuleekin suutari, eli räjähtämätön. Pommiin kuului barometrit, ajastin sekä pienoistutka.

Pommin käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fat Man pudotettiin Bockscar-nimisestä B-29 Superfortress -koneesta, jota ohjasi majuri Charles Sweeney. Pomminpudottajana oli toiminut Kermit K. Beahan. Pommin teho oli noin 21 kilotonnia ja räjähdyskorkeus sama 550 metriä kuin Hiroshimaan kolme päivää aiemmin pudotetun Little Boyn. Nagasakin mäkisen maaston vuoksi tuhovaikutus jäi jonkin verran Hiroshimaa pienemmäksi. Pommituksissa käytettiin B-29 Superfortress -pommikoneita, koska ainoastaan ne kykenivät kantamaan näin suuret pommit.[2]

Thomas ja Witts ovat väittäneet omassa teoksessaan, että Thin Manista saatiin Little Boy pelkästään niin kutsutun tykinputken lyhentämisen ansiosta.[3] Thin Manin räjäytysmekanismi oli tässä kompositiossa: yhtä alkeellinen jotakuinkin, kuin mitä oli ollut Little Boyssa, missä ruutiräjähdepanos saattaa fissiilin materiaalin alikriitilliset kappaleet nopeasti yhteen. Siinä vain saatetaan kaksi subkriittistä massaa nopeasti vastakkain, mikä aiheuttaa ylikiihtyvyyden eli fissioreaktion alkamisen erittäin kiivaasti. Thin Manin pudottamiseen sopivia lentokoneita ei ollut Avro Lancasteria lukuun ottamatta, joten Mk.2:n kehittelystä luovuttiin jatkossa. Lähdeteos ei tätä selvennä, vaan kuvaa 'putken lyhentämisenä'. Fissiilinä materiaalina oli ollut siinä silloin U-235, jonka jalostusaste oli arviolta hieman päälle 80%.

Bikinin atollilla tehtiin 1. heinäkuuta 1946 ydinkoe lentopudotuksena. Siinä ”Dave’s Dream” -nimisestä B-29-pommittajasta tehtiin saman tyypin (Mk. 3) ja samantehoinen ydinkoeräjäytys, kuin mitä oli Nagasakissa ja Alamogordossa.

Tehokkaan vakoiluringin ansiosta Neuvostoliitto oli kopioinut tämän pommin kokoonpanon piirustuksineen. Se räjäytti oman ydinkokeensa RDS-1:nä vuonna 1949, kirien kiinni Yhdysvaltain saavuttaman etumatkan nopeassa tahdissa.

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thomas & Witts, 1976/1981: s.225
  2. http://www.airforcemag.com/MagazineArchive/Pages/2011/July%202011/0711nagasaki.aspx
  3. Thomas & Witts, 1976/1981: s.225

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fat Man.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pavel & Anatoli Sudoplatov: Stalinin erikoistehtävissä - kiusallisen todistajan muistelmat (Toim. Jerrold L. & Leona P. Schecter) Lukukappale nro 7
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.