Fat Man

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fat Man

Fat Man (suom. Lihava mies) oli Nagasakin yllä 9. elokuuta 1945 räjäytetty ydinpommi, joka tappoi räjähdyshetkellä noin 40 000 ihmistä.

Pommin käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ydinpommissa käytettiin fissioituvana aineena plutoniumia. Fat Man painoi 4 545 kg, ja se pudotettiin Bockscar-nimisestä B-29 Superfortress -koneesta, jota ohjasi majuri Charles Sweeney. Pomminpudottajana oli toiminut Kermit K. Beahan. Pommin teho oli noin 21 kilotonnia ja räjähdyskorkeus sama 550 metriä kuin Hiroshimaan kolme päivää aiemmin pudotetun Little Boyn. Nagasakin mäkisen maaston vuoksi tuhovaikutus jäi jonkin verran Hiroshimaa pienemmäksi. Pommituksissa käytettiin B-29 Superfortress -pommikoneita, koska ainoastaan ne kykenivät kantamaan näin suuret pommit.[1]

”Lihava mies” tarkoitti vertauskuvallisesti Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeriä, Winston Churchillia.lähde? Fat Manin rinnalla kehitettiin Thin Mania (suom. Hintelä mies), joka vertaus taas vuorostaan viittasi kohden Yhdysvaltain presidentti Franklin Rooseveltia.

Thomas ja Witts ovat väittäneet omassa teoksessaan, että Thin Manista saatiin Little Boy pelkästään niin kutsutun tykinputken lyhentämisen ansiosta. Tämän päivän ajan tasalla oleva muu lähdetieto tukee jotain aivan toista tietoa, sillä fissiili materiaali oli näissä erityyppistä.[2]selvennä Thin Manin räjäytysmekanismi oli tässä kompositiossa: yhtä alkeellinen jotakuinkin, kuin mitä oli ollut Little Boyssa.selvennä Siinä vain saatetaan kaksi subkriittistä massaa nopeasti vastakkain, mikä aiheuttaa ylikiihtyvyyden eli fissioreaktion alkamisen erittäin kiivaasti. Thin Manin pudottamiseen sopivia lentokoneita ei ollut Avro Lancasteria lukuunottamatta, joten Mk.2:n kehittelystä luovuttiin jatkossa.

Bikinin atollilla tehtiin 1. heinäkuuta 1946 ydinkoe lentopudotuksena. Siinä ”Dave’s Dream” -nimisestä B-29 pommittajasta tehtiin saman tyypin (Mk. 3) ja saman tehoinen ydinkoeräjäytys, kuin mitä oli Nagasakissa ja Alamogordossa.

Tehokkaan vakoiluringin ansiosta Neuvostoliitto oli kopioinut tämän pommin kokoonpanon piirustuksineen. Se räjäytti oman ydinkokeensa RDS-1:na vuonna 1949, kirien kiinni Yhdysvaltain saavuttaman etumatkan nopeassa tahdissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fat Man.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pavel & Anatoli Sudoplatov: Stalinin erikoistehtävissä - kiusallisen todistajan muistelmat (Toim. Jerrold L. & Leona P. Schecter) Lukukappale nro 7
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.