RDS-1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

RDS-1 (ven. РДС-1), tunnettu myös nimillä Izdeliye 501 (suom. laite 501, engl. device 501) ja First Lightning (ven. Первая молния, suom. ensimmäinen salamointi), oli Neuvostoliiton ensimmäinen ydinase. Yhdysvallat antoi pommille koodinimen Joe-1. Ydinase räjäytettiin Semipalatinskin ydinkoealueella (nyk. Semei, Kazakstan) 29. elokuuta vuonna 1949.

Kuvassa koealue Semein ja Kurchatovin liepeillä Kazakstanin alueella.

Räjähdyksen teho oli 22 kilotonnia (kT). RDS-1 muistutti hyvin paljon, jopa itse pommin ulkonäköä myöten, Yhdysvaltojen Fat Man -ydinpommia. Pommin pyrstö oli aerodynaamisempi kuin Fat Man -pommissa esiintynyt. Lisäksi sen kärjessä sijainneet lähisytyttimet muistuttivat suuria "kalansilmiä". Nämä olivat merkittävimmät poikkeukset Fat Maniin. Pommityypin merkittävimmät kehittelijät olivat Igor Kurtshatov sekä Pjotr Kapitsa.

Nimen "RDS" alkuperä on hämärän peitossa, mutta yleensä sen ajatellaan olevan näennäinen lyhenne joko sanoista "erikoissuihkumoottori" (ven. Реактивный двигатель специальный) tai "Stalinin suihkumoottori" (ven. Реактивный двигатель Сталина) tai "Venäjä tekee sen itse" (ven. Россия делает сама). Myös Neuvostoliiton myöhemmät ydinpommit nimettiin kirjainyhdistelmällä RDS, mutta käyttäen eri mallinumeroita.

Pommi perustui yksivaiheiseen ydinpommisuunnitteluun (engl. single-stage nuclear bomb), jota hyödynsi useampikin ns. alkusarjan ydinase. Neuvostoliitto kehitti myöhemmin itsenäisesti, samoihin aikoihin Yhdysvaltojen kanssa, oman ratkaisunsa kaksivaiheiseen vetypommiin. Kaksivaiheisesta vetypommista käytettiin Neuvostoliitossa nimeä "kerroskakku" (ven. слойка, slojka), kun taas Yhdysvalloissa pommi tunnettiin nimillä "herätyskello" (engl. alarm clock).[1]

Neuvostoliiton valmistamaan ensimmäiseen ydinpommiin, "Joe-1":een eli RDS-1:een ja sen kehittelyyn liittyvä pohjapiirros. Sen välitti David Greenglass.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rhodes, Richard: DARK SUN: The Making of the Hydrogen Bomb. Simon & Schuster, 1996.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.