RDS-1

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

RDS-1 (ven. РДС-1), Yhdysvalloissa tunnettu nimellä Joe 1, oli Neuvostoliiton ensimmäinen ydinase. Ydinase räjäytettiin Semipalatinskin ydinkoealueella (nyk. Semei, Kazakstan) 29. elokuuta vuonna 1949. Koetta kutsuttiin myös nimellä Первая молния (suom. ensimmäinen salama).

Räjähdyksen teho oli noin 22 kilotonnia. RDS-1 muistutti hyvin paljon, jopa itse pommin ulkonäköä myöten, Yhdysvaltojen Fat Man -ydinpommia.

Pommin pyrstö poikkesi Fat Man -pommista, joka oli aerodynaamisempi viistoine muotoiluineen. Lisäksi sen keula muistuttaa suuria "kalansilmiä". Niissä sijaitsivat pommin tutka-antennit upotettuina. Nämä olivat merkittävimmät poikkeukset Fat Man:iin.

Nimen "RDS" alkuperä on hämärän peitossa; Useimmiten sen on sanottu olevan mielivaltainen kirjainyhdistelmä, mutta se on sanottu tarkoittavan esimerkiksi Реактивный двигатель специальный (suom. Reaktiomoottori erityisen) tai Реактивный двигатель Сталина (suom. Stalinin reaktiomoottori) tai Россия делает сама (suom. Venäjä tekee sen itse).

Samantyyliseen pohjaratkaisuun perustui useampikin niin sanottu "alkusarjan" ydinase, kunnes Neuvostoliitto kehitti oman ratkaisunsa. Tämä tunnetaan nimillä "Sloika" sekä "Layer Cake". Se oli niin kutsuttu fuusiopommin esiaste.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.