Cadillac

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cadillacin logo
Cadillac Eldorado Brougham, vuodelta 1957.
Cadillac De Ville, vuodelta 1958 Suomessa.
Cadillac BLS, Pariisin autonäyttelyssä 2006

Cadillac on yhdysvaltalainen loistoautomerkki, joka on osa General Motorsia. Sen päämarkkina-alue on Yhdysvallat, mutta malliston uudistumisen myötä merkki on saanut jalansijaa myös Euroopan markkinoilla. Cadillac valmisti vuosina 2005–2009 Ruotsissa, Trollhättanissa Saab 9-3:n pohjalevylle Cadillac BLS -mallia.

Cadillac on saavuttanut arvoauton maineen kaikkialla maailmassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskalainen tutkimusmatkailija Antoine de la Mothe Cadillac (1656–1730) oli perustanut Detroitin kaupungin (Ville d'Etroit = salmen kaupunki) vuonna 1701. Cadillac Automobile Company perustettiin vuonna 1902 - tai tarkemmin sanottuna Detroit Automobile Companyn nimi muutettiin Cadillaciksi. Sen takana oli Henry Martyn Leland (1843–1932), jonka omistama moottori- ja vaihteistotehdas oli toimittanut tuotteitaan mm. Oldsmobilelle. Kun R.E. Olds ei halunnut ostaa Lelandin uutta moottoriratkaisua, tämä tarjosi sitä Henry Ford Companylle mutta ehdotti samalla, että perustettaisiin kokonaan uusi yhtiö valmistamaan uudella moottorilla varustettua autoa. Cadillacin klassinen tunnus on muokattu de la Mothe Cadillac -suvun nelikenttäisestä vaakunasta.Sen ensimmäisessä ja neljännessä kentässä esiintyvät linnut ovat rastaita, ja toinen ja kolmas kenttä kuvaavat suvun laajoja viljelysmaita.

1948 Cadillacin takalokasuojiin muotoiltiin evät, jotka olivat aluksi vain Cadillacin tuntomerkkinä mutta saivat sitten aikaan ympäri maailman levinneen siipivillityksen.

Cadillac Series 62 Sedan (vuosimallia 1954) nähtiin vuosina 1973–1988 vaikuttaneen, hyvin suositun suomalaisen yhtyeen Hurriganesin toisen levyn, Roadrunnerin, kannessa, joka oli Suomen myydyin levy vuosina 1974–1988.

Suomessa vanhoja Cadillac-autojen perinnettä tallentaa Cadillac Club of Finland.

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cadillac.