Bethesda (Maryland)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bethesda
Bethesdan keskustaa.
Bethesdan keskustaa.
Bethesda sijaitsee Montgomeryn piirikunnan etelärajalla lähellä Washington D.C.:tä.
Bethesda sijaitsee Montgomeryn piirikunnan etelärajalla lähellä Washington D.C.:tä.

Bethesda

Koordinaatit: 38°59′5″N, 77°6′47″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Maryland
Piirikunta MontgomeryBethesda on kaupunkimainen väestönlaskennallinen paikka (CDP) Yhdysvaltojen Marylandin osavaltion Montgomeryn piirikunnassa ja yksi pääkaupunki Washington D.C.:n suurista esikaupungeista. Washingtonin luoteispuolella sijaitsevassa Bethesdassa on pientaloasutuksen lisäksi tornitaloista muodostuva keskusta-alue. Asukasluku Bethesdan väestölaskenta-alueella vuonna 2000 oli 55 277. Bethesda on suoraan piirikunnan alaisuudessa toimiva kunnallishallinnoton alue (engl. unincorporated area), jolla ei ole tarkkoja rajoja. Bethesda kuuluu pääkaupunkiseudun hallintoalueeseen nimeltä Baltimore-Washington Metropolitan Area. Monet asukkaista ovat hyvätuloisia pääkaupungissa työssä käyviä virkamiehiä. Bethesdaan kulkee Washingtonin metron punainen linja.

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bethesda on saanut nimensä vuonna 1820 rakennetusta Bethesda Presbyterian Church -kirkosta. Aramean kielen sanat beth hesda tarkoittavat ”armon huonetta”. Raamatussa Johanneksen evankeliumin 5. luvussa Jeesus parantaa miehen Betesdan altaalla[1].

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lockheed Martinin päämaja.

Bethesdan suuriin työnantajiin kuuluu Yhdysvaltojen terveysvirasto (NIH), jonka päämaja ja monet laitokset sijaitsevat kaupungissa. Bethesdassa pääkonttoriaan pitävät myös muun muassa puolustusteollisuusyhtiö Lockheed Martin ja maailman suurin hotelliyhtiö Marriott International. Videopeliyhtiö Bethesda Softworks perustettiin 1986 Bethesdassa, mutta yritys muutti jo vuonna 1990 Marylandin Rockvilleen[2]. Paikkakunnalla sijaitsee myös Yhdysvaltain presidenttien terveydenhoidosta tunnettu sotilassairaala Walter Reed National Military Medical Center.

2010-luvulla Movoto-kiinteistövälitysyhtiö arvioi Bethesdan Washingtonin pääkaupunkiseudun kolmanneksi parhaaksi asuinalueeksi niin ikään Marylandin puolella sijaitsevien Chevy Chasen ja Kensingtonin jälkeen.[3] Bethesdaa luonnehditaan tilastojen perusteella myös Yhdysvaltojen korkeimmin koulutetuksi pikkukaupungiksi. Huomattava osa asukkaista on terveysalan tutkijoita tai muuta akateemista väkeä, kuten diplomaatteja, lobbareita ja journalisteja[4]. Esimerkiksi monet Helsingin Sanomien Washingtonin-kirjeenvaihtajat ovat asuneet Bethesdassa ja tehneet siitä lehteensä monia juttuja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Joh. 5:15
  2. Bethesda Softworks Success Story, SuccessStory-sivusto. Viitattu 29.5.2017.
  3. Grigson, Natalie: These Are The 10 Best Washington, D.C. Suburbs Movoto Blog. ei päiväystä. Viitattu 29.5.2017.
  4. Niskakangas, Tuomas: Lähiön kirjakauppa kokoaa kansan. Helsingin Sanomat, 5.3.2013. Artikkelin maksullinen verkkoversio. Viitattu 28.4.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: sv:Bethesda, Maryland & en:Bethesda, Maryland