Bougainville

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee saarta. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Bougainville
Bougainvillen ja Bukan saaret
Bougainvillen ja Bukan saaret
Maantiede
Sijainti 6°00′S, 155°00′E
Saariryhmä Pohjoiset Salomonsaaret
Pinta-ala 10 000 km²
Valtio
Valtio Papua-Uusi-Guinea
Maakunta Bougainville
Piirikunta Pohjoinen, Keskinen, Eteläinen
Väestö
Väkiluku 175 160
Suurin kaupunki Arawa
Kielet terei, naasioi

Bougainville on Papua-Uudessa-Guineassa Tyynellämerellä sijaitseva itsenäiseksi pyrkivä saari. Saarella sijaitsee myös merkittävä kuparikaivos. Saaren pinta-ala on noin 10 000 neliökilometriä.

Se on suurin Salomonsaarista, ja yhdessä Bukan kanssa muodostaa "pohjoiset Salomonsaaret", joihin se kuuluu maantieteellisesti mutta ei hallinnollisesti. Luonnonmaantieteellisesti se on sademetsävyöhykettä. Hallinnollisesti saari kuuluu Papua-Uuden-Guinean Bougainvillen provinssiin.

Saarella puhutaan 23 paikallista kieltä, joista useimmat kuuluvat papuakieliin.[1] Kielistä puhujamäärältään suurimpia ovat terei, halia sekä naasioi.

Saari sai nimensä ranskalaisen löytöretkeilijän Louis Antoine de Bougainvillen mukaan. Vuosina 1884–1914 saari kuului Saksan Uuteen-Guineaan (saksaksi Deutsch-Neuguinea). Versaillesin rauhansopimuksen jälkeen Saksa menetti siirtomaansa, ja saari joutui Kansainliiton päätöksellä Australian hallinnon alaiseksi vuoteen 1949 asti, jolloin Papua-Uusi-Guinea muodostettiin. Japanilaiset miehittivät saaren vuonna 1942. Marraskuun 1943 ja huhtikuun 1944 välisenä aikana toteutetuissa operaatioissa liittoutuneet karkottivat japanilaiset. Operaatioissa kaatui yli 17 500 japanilaista.

Australian hallinto päättyi Papua-Uuden-Guinean itsenäistymiseen syyskuussa 1975. 1988 perustettu vastarintaliike Bougainville Revolutionary Army halusi maan itsenäistyvän Papua-Uudesta-Guineasta. Levottomuuksissa sai vuosien mittaan surmansa 20 000 ihmistä. Yhdeksän vuotta kestänyt itsenäisyystaistelu päättyi vuonna 1997 aselepoon, joka on suureksi osaksi pitänyt. Rauhansopimuksen mukaan saarelle myönnettiin suurempi autonomia. Kapinajohtaja Joseph Kabui valittiin kesäkuussa 2005 Bougainvillen presidentiksi. Saaren täydestä itsenäisyydestä on tarkoitus järjestää kansanäänestys 2010-luvulla.

Bougainville Papua-Uuden-Guinean kartan oikeassa reunassa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]