Sirhan Sirhan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sirhan Bishara Sirhan
Pidätyskuva 1969
Pidätyskuva 1969
Henkilötiedot
Syntynyt19. maaliskuuta 1944
Jerusalem, Palestiinan brittiläinen mandaatti
Kansalaisuus  Jordania
Ammatti tallipoika
Vanhemmat Bishara Sirhan, Mary Muzhea
Sirhan Sirhan vuonna 2016.

Sirhan Bishara Sirhan (arab. سرحان بشارة سرحان‎, s. 19. maaliskuuta 1944 Jerusalem) on senaattori Robert F. Kennedyn murhasta tuomittu mies. Hän ampui Kennedyä Los Angelesissa 5. kesäkuuta 1968; uhri kuoli 6. kesäkuuta.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sirhan syntyi palestiinalaiskristittyille vanhemmille Jerusalemissa, josta perhe muutti pian Yhdysvaltoihin[1]. Isä Bishara Sirhan ei sopeutunut amerikkalaiseen elämäntyyliin ja joutui palaamaan kotimaahansa. Siitä lähtien Sirhanin kasvatti hänen äitinsä Mary Muzhea. Vuonna 1963 Sirhan pääsi City Collegeen, mutta hän jätti opiskelun alkuvuodesta 1965 hänen sisarensa Munirin sairastuttua leukemiaan. Sirhan meni useisiin pienipalkkaisiin töihin ja toivoi pääsevänsä jockeyksi. Hän joutui luopumaan urahaaveistaan jouduttuaan useisiin ratsastusonnettomuuksiin, jotka veivät hänet jopa sairaalaan.

Sirhan kasvatettiin maroniitiksi, mutta aikuisvuosinaan hän on usein vaihtanut uskonnollista suuntautumistaan muun muassa baptismiin, seitsemännen päivän adventismiin ja ruusuristiläisyyteen.

Murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sirhanista tuli kuuluisa hänen ammuttuaan losangelesilaisessa Ambassador Hotelissa kahdeksan laukausta kohti senaattori Robert F. Kennedyä. Myös muutama sivullinen haavoittui. Kennedy kuoli ampumisvälikohtauksesta saamiinsa vammoihin 6. kesäkuuta 1968.

Sirhan tunnusti senaattorin murhan. Hänen aiemmista päiväkirjamerkinnöistään löytyi viittauksia tulevaan veritekoon, mutta täysin selkeää motiivia ei tullut ilmi. Myöhemmin Sirhan kertoi tulleensa aivopestyksi ja toimineensa tiedostamattaan. Sirhan toimi tiettävästi yksin, mutta on myös esitetty teorioita, joiden mukaan teon takana olisi useampia henkilöitä.

Sirhanin yhdeksi motiiviksi on esitetty, että hän olisi ollut kriittinen Robert Kennedyn Lähi-idän-politiikkaa kohtaan – Kennedy ei ollut kritisoinut Kuuden päivän sotaa vuonna 1967, kun Israel kävi sotaa arabinaapureitaan vastaan. Sirhan oli palestiinalaisena ollut hyvin kriittinen Yhdysvaltain reaktiolle sodan aikana ja maan laajalle myötätunnolle Israelia kohtaan.

Tuomio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sirhanin todettiin olleen murhan aikaan alentuneesti syyntakeisessa tilassa. Hänet tuomittiin alun perin kuolemaan, mutta rangaistus muuttui automaattisesti elinkautiseksi vankeudeksi, kun kuolemanrangaistus poistettiin Kalifornian lainsäädännöstä 1972. Kuolemanrangaistus otettiin myöhemmin takaisin käyttöön, mutta takautuvasti sitä ei sovellettu, joten se ei vaikuttanut Sirhaniin.

75-vuotiasta Sirhania puukotettiin vankilassa San Diegossa 31. elokuuta 2019, jolloin hän loukkaantui vakavasti.[2]

Armahdusanomukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sirhan on sittemmin hakenut armahdusta toistakymmentä kertaa. Vuonna 2011 ehdonalaiskuulustelussa Sirhan todisti että ei vieläkään muista salamurhaa eikä muista yksityiskohtia vuoden 1969 oikeudenkäynnistä ja tunnustuksestaan.[3]

Viimeksi Sirhanin armahdusanomus hylättiin 13. tammikuuta 2022.[4][5] Hänen edellinen armahdusanomuksensa hylättiin helmikuussa 2016.[6]

Murhatun Robert F. Kennedyn poika Robert F. Kennedy Jr. ei usko Sirhanin syyllisyyteen.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]