John Ashcroft

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Ashcroft
Yhdysvaltain 79. oikeusministeri
Presidentti George W. Bush
Edeltäjä Janet Reno
Seuraaja Alberto Gonzales
Yhdysvaltain senaattori
Missourista
Edeltäjä John Danforth
Seuraaja Jean Carnahan
Missourin 50. kuvernööri
Varakuvernööri Harriett Woods
Mel Carnahan
Edeltäjä Kit Bond
Seuraaja Mel Carnahan
Henkilötiedot
Syntynyt9. toukokuuta 1942 (ikä 81)
Chicago, Illinois, Yhdysvallat
Ammatti poliitikko
Puoliso Janet Ashcroft
Lapset 3
Tiedot
Puolue republikaanit
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

John David Ashcroft (s. 9. toukokuuta 1942 Chicago, Illnois) on yhdysvaltalainen republikaanipoliitikko. Hän oli presidentti George W. Bushin hallinnon oikeusministeri 2001–2005 ja tätä ennen Missourin kuvernööri 1985–1993 ja senaattori 1995–2001.

Ashcroft on kirjoittanut useita kirjoja: On My Honor: The Beliefs that Shape My Life, Lessons from a Father to his Son ja Never Again: Securing America and Restoring Justice.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashcroft on syntyisin Chicagosta, mutta hän kasvoi Missourin Springfieldissä. Hänen isänsä oli yksityisen Evangel Universityn johtaja ja helluntailaisen Assembly of Godin saarnaaja. Ashcroft opiskeli Yalen yliopistossa ja suoritti tohtorintutkinnon University of Chicagossa 1967. Hän opetti lyhyen aikaa yritysoikeutta Southwest Missouri State Universityssä.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashcroft presidentti Bushin kanssa vuonna 2003.

Ashcroft pyrki kongressiin ensimmäisen kerran jo 1972, mutta hävisi republikaanien esivaalissa. Hänestä tuli Missourin oikeusministeri 1976–1985, kunnes hänet valittiin kuvernööriksi vuoden 1984 vaalissa.

Politiikassaan Ashcroft ajoi vahvan konservatiivisia arvoja. Hän kannatti kuolemanrangaistusta ja vastusti aborttia, homojen oikeuksia ja asevalvontaa. Konservatiivinen Christian Coalition antoi hänelle huippupisteet hänen pyrkiessään presidenttiehdokkaaksi vuonna 2000, mutta ympäristö- ja naisjärjestöt vastustivat häntä.

Poliittisen uran jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliittisen uransa jälkeen Ashcroft liittyi saarnaaja Pat Robertsonin perustaman Regent Universityn henkilökuntaan ja työskentelee sen oikeustieteen ja hallinnon laitoksilla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Former Attorney General John Ashcroft to Join Regent University Faculty Regent University Press Release. Viitattu 20.06.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]