Kuolemanrangaistus Yhdysvalloissa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuolemantuomio sähkötuolissa osavaltioittain.
Keltainen - teloitus sähkötuolissa on laillista
Vihreä - osavaltiossa on käytetty sähkötuolia teloituksessa, mutta menetelmä on kielletty
Sininen - osavaltiossa ei ole koskaan käytetty sähkötuolia teloittamiseen.
Kuolemantuomio kaasukammiossa osavaltioittain.
Keltainen - teloitus kaasukammiossa on laillista
Vihreä - osavaltiossa on aikaisemmin käytetty kaasukammiota teloituksessa, mutta menetelmä on kielletty
Sininen - osavaltiossa ei ole koskaan käytetty kaasukammiota teloittamiseen.

Kuolemanrangaistus on käytössä 31 Yhdysvaltojen osavaltiossa.[1] Osavaltioiden ohella myös liittovaltiolla ja Yhdysvaltain asevoimilla on oikeus tuomita ihmisiä kuolemaan. Rangaistus oli kielletty vuosina 1972–1976, kun liittovaltion korkein oikeus oli julistanut sen "julmaksi ja epätavalliseksi rangaistusmuodoksi" ja näin ollen perustuslain vastaiseksi. Päätös kuitenkin kumottiin, ja vuoden 1976 jälkeen Yhdysvalloissa oli teloitettu huhtikuuhun 2012 mennessä 1 289 ihmistä.[2].

Yhdysvallat on ainoita läntisiä teollisuusmaita, joissa rangaistusta vielä käytetään. Vuonna 2007 tehdyn mielipidemittauksen mukaan 69 prosenttia maan asukkaista kannattaa rangaistusta.[3] Eniten kuolemanrangaistuksia määrätään etelävaltioissa ja niistä varsinkin Texasissa.[2]

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikeudenkäynnit tapahtuvat yleensä sen piirikunnan alueella, jossa kuolemantuomioon johtava rikos on tapahtunut. Tapahtumasta saattaa kulua jopa 5 vuotta, kunnes tuomioistuin antaa kuolemantuomiopäätöksen. Vanki on piirikunnan vankilassa tuomion julistamiseen saakka. Osavaltiosta riippuen epäillyn tuomitsevat syylliseksi valamiehet, mutta tuomiosta päättää tuomari. Joissain osavaltioissa käytäntö on, että lautamiehet voivat suositella kuolemantuomiota, ja joissain kuolemantuomion langettavat valamiehet syytteen mukaisesti.

Kun kuolemantuomio on langetettu, vanki luovutetaan tuomarin päätöksellä piirikunnan hallusta osavaltion haltuun. Osavaltion viranomaiset siirtävät vangin oikeussalista osavaltion vankilaan, jossa kuolemaantuomittuja säilytetään tuomion täytäntöönpanoon saakka.

Pian tuomion jälkeen alkaa pitkä, usein kymmeniä vuosia vievä valitusprosessi. Tuomitulla on käytettävissään useita mahdollisuuksia valittaa saamastaan tuomiosta. Tuomittu voi valittaa saamastaan kuolemantuomiosta useisiin oikeusasteisiin ja vaatia tuomion kumoamista ja muuttamista. Tuomittu voi myös vaatia uutta oikeudenkäyntiä vedoten esimerkiksi uusiin todisteisiin tai muuhun tekniseen seikkaan, joka ei alkuperäisessä oikeudenkäynnissä tullut ilmi. Koska jokainen valitus käsitellään useissa oikeusasteissa ja saatetaan järjestää uusia oikeudenkäyntejä, tuomittu joutuu odottamaan jopa 30 vuotta ennen kun korkein oikeus vahvistaa lopullisesti tuomion.

Lopullisen päätöksen tultua korkeimman oikeuden tuomari tai kuvernööri allekirjoittaa lopullisen päätöksen, jolloin määrätään teloituspäivä. Tämän päivämäärän vankilan viranomaiset antavat tiedoksi tuomitulle kirjallisesti. Tuomittu saa tietää päivämäärän vähintään kuukautta ennen, mutta yleensä muutamaa kuukautta ennen teloituspäivää.

Tuomittu voi tämän jälkeen esittää kaikki valitukset suoraan korkeimmalle oikeudelle ja pyytää päivämäärän siirtämistä mahdollisten uusien valitusten käsittelyn ajaksi. Teloituspäivän siirtämistä voi anoa myös suoraan osavaltion kuvernööriltä, joka voi myöntää teloituksen lykkäämisen aivan teloitushetkellä. Yleensä teloitusta lykätään silloin 30 vuorokautta, jolloin uudet valitukset jätetään oikeudelle.

Osavaltioilla on erilaiset käytännöt teloituspäivän lähestyessä. Esimerkiksi Virginia asettaa vangin sellin oveen kaksi viikkoa ennen teloituspäivää merkin, jolloin hänen tilansa on tarkistettava 15 minuutin välein ja kirjoitettava ylös, mitä hän kulloinkin tekee. Texasin käytäntö on, että tuomittu viettää normaalia päivärytmiä ja vasta teloituspäivänä aamupäivällä hänet siirretään vankilaan (Huntsville), jossa teloitus tapahtuu. Siellä hän viettää koko ajan tarkkailussa teloitushetkeen saakka.

Ennen teloitusta tuomittu saa puhelimen käyttöönsä, ja hänellä on mahdollisuus tavata lähiomaisiaan ja koskettaa heitä, mikä on yleensä kiellettyä muutoin. Tuomittu saa myös toiveittensa mukaisen viimeisen aterian, joka monesti sisältää esimerkiksi hampurilaisia, jäätelöä, virvoitusjuomia ja muuta, mitä eivät normaalisti vankilassa saa. Tuomitulle annetaan myös mahdollisuus keskustella papin tai muun uskontokunnan edustajan kanssa.

Ennen teloitusta tuomittu siirretään teloitushuoneeseen, jossa vankilanjohtaja lukee tuomion ja kysyy, haluaako tuomittu antaa lausunnon. Mahdollisen lausunnon jälkeen teloitus tapahtuu vankilanjohtajan määräyksestä. Teloitushetki määräytyy jokaisen osavaltion määräysten mukaan. Päivämäärä mahdollistaisi hetken heti puolenyön jälkeen, mutta esimerkiksi Texas käyttää hetkenä kellonaikaa 18:00, jotta mahdolliset viime hetken valitukset voidaan käsitellä.

Teloituskammio on ikkunoitu. Ikkunoissa on verhot, jotka avataan tuomion täytäntöönpanon ajaksi. Tuomiota seuraa joukko todistajia, joita on vähintään seitsemän. Osa todistajista valitaan arvalla, mutta paikalla voi olla tuomitun asianajaja sekä uhrin ja tuomitun omaisia.

Teloitusta seuraa aina oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus, jossa kuolinsyy varmistetaan. Tämän jälkeen tuomittu luovutetaan yleensä omaisten haudattavaksi, jos he niin haluavat. Mikäli omaisia ei ole tai he eivät halua, tuomittu haudataan osavaltion määräämälle paikalle. Texas on ainoa osavaltio, joka ei luovuta vainajaa, vaan hautaa ruumiin Huntsvillessä sijaitsevalle vankilan hautausmaalle. Vasta viime vuosikymmenelläselvennämilloin? Texas myöntyi laittamaan hautamerkkiin teloitetun nimen. Aikaisemmin ristiin laitettiin vain X ja teloituspäivä.

Teloitustavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolemanrangaistukset Yhdysvalloissa vuodesta 1976
Osavaltio Teloituksia[nb 1] "Kuolemanjono"[nb 2] Teloitustapa
Texas 524 276 Myrkkyruiske
Oklahoma 112 49 Myrkkyruiske, sähkötuoli tai ampuminen
Virginia 110 8 Myrkkyruiske tai sähkötuoli
Florida 90 403 Myrkkyruiske tai ampuminen
Missouri 83 35 Myrkkyruiske tai kaasukammio
Alabama 56 198 Myrkkyruiske tai sähkötuoli
Georgia 57 87 Myrkkyruiske
Ohio 53 145 Myrkkyruiske
Pohjois-Carolina 43 158 Myrkkyruiske
Etelä-Carolina 43 45 Myrkkyruiske
Arizona 37 124 Myrkkyruiske
Louisiana 28 85 Myrkkyruiske
Arkansas 27 34 Myrkkyruiske
Mississippi 21 48 Myrkkyruiske
Indiana 20 14 Myrkkyruiske
Delaware 16 17 Myrkkyruiske
Kalifornia 13 743 Myrkkyruiske
Illinois 12 0[nb 3] Myrkkyruiske tai sähkötuoli
Nevada 12 77 Myrkkyruiske
Utah 7 9 Myrkkyruiske tai ampuminen
Tennessee 6 73 Myrkkyruiske tai sähkötuoli
Maryland 5 4[nb 4] Myrkkyruiske tai kaasukammio
Washington 5 9 Myrkkyruiske tai hirttäminen
Nebraska 3 11 Myrkkyruiske
Montana 3 2 Myrkkyruiske
Pennsylvania 3 188 Myrkkyruiske
Yhdysvaltain liittovaltio 3 62 Myrkkyruiske
Kentucky 3 35 Myrkkyruiske tai sähkötuoli
Idaho 3 11 Myrkkyruiske
Etelä-Dakota 3 3 Myrkkyruiske
Oregon 2 36 Myrkkyruiske
Connecticut 1 12[nb 5] Myrkkyruiske
New Mexico 1 2[nb 6] Myrkkyruiske
Colorado 1 3 Myrkkyruiske
Wyoming 1 1 Myrkkyruiske
Kansas 0 10 Myrkkyruiske
New Hampshire 0 1 Myrkkyruiske tai hirttäminen
Yhdysvaltain asevoimat 0 6 Myrkkyruiske
Yhteensä[nb 7] 1 407 3 024
Ei kuolemanrangaistusta: Alaska, Havaiji, Iowa, Maine, Michigan, Minnesota, New Jersey, New Mexico[nb 4], Pohjois-Dakota, Rhode Island, Vermont, West Virginia, Wisconsin, Washington D.C., Amerikan Samoa, Guam, Pohjois-Mariaanit, Puerto Rico, ja Yhdysvaltain Neitsytsaaret.

Kuolemantuomio poistettu perustuslain vastaisena: Massachusetts[nb 8] New York[nb 9].

 1. (16. huhtikuuta 2015); [1]
 2. (1. tammikuuta 2015); [2]
 3. Illinois päästi vuonna 2011 vangit kuolemanjonosta elinkautiseen ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen.[3]
 4. a b Maryland kielsi kuolemanrangaistuksen toukokuussa 2013, mikä ei kuitenkaan koske "kuolemanjonossa" olevia.
 5. Connecticut kielsi kuolemanrangaistuksen huhtikuussa 2012, mikä ei kuitenkaan koske "kuolemanjonossa" olevia.
 6. New Mexico kielsi kuolemanrangaistuksen maaliskuussa 2009. Tämä ei kuitenkaan koske "kuolemanjonossa" olevia eikä rikoksia, jotka on tehty ennen 1. kesäkuuta 2009.[4]
 7. Todellinen luku on hieman pienempi, koska muutama henkilö on tuomittu kuolemaan useammassa kuin yhdessä osavaltiossa.
 8. poisti kuolemantuomioin 1984. [5] Viimeisin teloitus oli 1947.
 9. poisti kuolemantuomion kesäkuussa 2004. Kuolemanjonossa olleen yhden tuomitun tuomio muutettiin elinkautiseksi ilman armahdusmahdollisuutta. [6] Viimeinen teloitus tapahtui 1963.

Vuoden 1976 jälkeen Yhdysvalloissa on teloitettu 1321 vankia joista naisia 12 (tilanne 30.01.2013) viittä eri teloitustapaa käyttäen. Ylivoimaisesti eniten tuomittuja, 1146, on surmattu tappavalla ruiskeella. Toiseksi yleisin teloitustapa on sähkötuoli, jossa on kuollut 158 tuomittua. Lisäksi 11 vankia on teloitettu kaasukammiossa, kolme hirtetty ja Utahin osavaltiossa kolme vankia on ammuttu.

Suoritetut teloitukset vuoden 1976 jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittovaltio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittovaltio on teloituttanut kolme ihmistä (kaikki miehiä) vuoden 1976 jälkeen. Rikoksesta riippuen tuomiot pannaan täytäntöön joko tappavalla ruiskeella tai noudatetaan sen osavaltion käytäntöä, jossa tuomio on määrätty. Jos osavaltiossa ei ole kuolemanrangaistusta, käytetään jonkin muun osavaltion menetelmää.

Tällä hetkellä 51 liittovaltion vankia on odottamassa tuomionsa täytäntöönpanoa. Liittovaltion kuolemantuomitut on sijoitettu laitokseen nimeltä USP Terre Haute Indiana, jossa myös teloitukset tapahtuvat.

Yhdysvaltain asevoimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain asevoimat ei ole teloituttanut yhtään ihmistä vuoden 1976 jälkeen. Jos teloituksia tulevaisuudessa tapahtuu, ne pannaan täytäntöön tappavalla ruiskeella.

Tällä hetkellä 9 vankia asevoimissa odottaa teloitustaan. Asevoimien vankila on U. S. Disciplinary Barracks, joka sijaitsee Leavenworthissa, Kansasissa. Lempinimellä "The Castle" tunnettu vankila sekoitetaan usein Leavenworthissa olevaan liittovaltion vankilaan.

Muut alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolemanrangaistus ei ole käytössä seuraavilla Yhdysvaltain alueilla: Washington D. C., Amerikan Samoa, Guam, Pohjois-Mariaanit, Puerto Rico ja Yhdysvaltain Neitsytsaaret.

Connecticut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Connecticutin osavaltio päätti huhtikuussa 2012 poistaa kuolemanrangaistuksen. Osavaltiossa oli 373 vuoden aikana teloitettu 126 ihmistä. Osavaltio on 17. joka on poistanut kuolemanrangaistuksen. Lakiesitystä yritettiin saada läpi jo 2009, jolloin se ei onnistunut. [4]Teloitusta odottaa kaksi ihmistä, joihin lakia ei sovelleta taannehtivasti.[2]

Maryland[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marylandin osavaltio poisti kuolemanrangaistuksen 2. toukokuuta 2013. Maryland on ehtinyt teloittaa viisi tuomittua vuoden 1982 jälkeen. Olemassa olevat tuomiot muutetaan elinkautisiksi ilman armahdusmahdollisuutta. Laki astui voimaan 1.10.2013. Syyksi osavaltion lainsäädäntöelimet sanovat, ettei kuolemanrangaistuksella ole saatu aikaan rikoksia ehkäisevää vaikutusta.[5]

Nebraska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltojen osavaltioista viimeisimpänä kuolemanrangaistuksen on poistanut Nebraska 27. toukokuuta 2015, vastoin kuvernööri Pete Rickettsin vetoa. Se on ensimmäinen Yhdysvaltain republikaanienemmistöisistä osavaltioista ensimmäinen, joka on lakkauttanut kuolemanrangaistuksen yli neljäänkymmeneen vuoteen.[6]

Väärät tuomiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusien tieteellisten menetelmien avulla on selvinnyt miten paljon tuomiot ovat kohdistuneet syyttömiin. Stanfordin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kuolemanrangaistukset ovat olleet "sattumanvaraisia ja syrjiviä", eli rotu ja varallisuus vaikuttavat tuomioon.[2]

Uuden käsittelyn jälkeen on kumottu 138 kuolemantuomiota. Ensimmäinen syyttömäksi vuoden 1976 jälkeen todettu teloitettu on Cameron Todd Willingham, joka sai kuolemantuomion 2004 murhapoltosta. Syyllisyyden perusteita olivat mm. tatuoinnit, jotka todistivat psykologin lausunnon mukaan saatananpalvonnan puolesta. Jälkikäteen syyksi on osoitettu sähkövika.[2]

Kuolemantuomion poistaneet osavaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osavaltio Poistamisvuosi
Michigan 1846
Wisconsin 1853
Maine 1887
Minnesota 1911
Alaska 1957
Hawaiji 1957
Vermont 1964
Iowa 1965
Länsi-Virginia 1965
Pohjois-Dakota 1973
Massachusetts 1984
Rhode Island 1984
New Jersey 2007
New York 2007
New Mexico 2009
Illinois 2011
Connecticut 2012
Maryland 2013
Nebraska 2015

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. States With and Without the Death Penalty 9.11.2016. Death Penalty Information Center. Viitattu 30.11.2016. (englanniksi)
 2. a b c d e Mary Johnson ja 125 teloitettua. Helsingin Sanomat sivu B 3, viitattu 14.4.2012
 3. Gallup
 4. Connecticut becomes 17th state to abolish death penalty 25.4.2012. CNN. Viitattu 31.1.2014.
 5. Sutton, Joe: Maryland governor signs death penalty repeal. CNN. 2.5.2015. Viitattu 28.5.2015.
 6. Konservatiivikuvernöörin veto nurin. Nebraska luopuu kuolemanrangaistuksesta. Yle Uutiset 28.5.2015.