G20

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee maailman rikkaimpien maiden ryhmää. Köyhien maiden ryhmästä katso G20 (köyhät maat).
  G-20 valtiot
  Pysyvät vierasjäsenet
  Euroopan unionin ei yksittäisenä valtiona edustetut jäsenet

G20 (Group of 20[1]) on ryhmä, joka sisältää maailman 19 rikkainta maata, sekä edustuksen Euroopan unionista: Argentiina, Australia, Brasilia, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Italia, Japani, Kanada, Kiina, Meksiko, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Turkki, Venäjä, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Tämä G20, josta myöhemmin kasvoi Group of 33, oli suunnitteilla jo Kölnin G7:n huippukokouksessa kesäkuussa 1999, mutta ryhmä perustettiin virallisesti G7:n talousministerien kokouksessa syyskuussa 1999. Perustava kokous oli 15.–16. joulukuuta 1999 Berliinissä.

G-20 ryhmä muodostettiin yhteistyö- ja neuvontafoorumiksi kansainvälistä rahoitusjärjestelmää koskevissa asioissa. Se tutkii, analysoi ja rohkaisee keskustelua keskeisten nousevien- ja jo olemassa olevien teollisuusmaiden käytännöistä, jotka koskevat kansainvälisen rahoitusvakauden parannuksia. Se myös pyrkii käsittelemään asioita, jotka eivät kuulu olemassa olevien organisaatioiden vastuualueisiin.

Tämän G20-ryhmän jäseniä ovat G7-maiden ja 12 muun rikkaan maan talousministerit ja keskuspankkien pääjohtajat G7-maista, 12 muusta rikkaasta maasta sekä Euroopan unionin puheenjohtajamaasta (ellei se ole G7:n jäsen); Euroopan keskuspankin johtaja, Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) toimitusjohtaja; IMFC:n puheenjohtaja; Maailmanpankin pääjohtaja ja Kehityskomitean puheenjohtaja. Kiinan talousministeri Jin Renqing on nykyisin G-20:n puheenjohtaja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta G20.