G20

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee maailman rikkaimpien maiden ryhmää. Köyhien maiden ryhmästä katso G20 (köyhät maat).
  G-20 valtiot
  Pysyvät vierasjäsenet
  Euroopan unionin ei yksittäisenä valtiona edustetut jäsenet

G20 (Group of 20[1]) on ryhmä, joka sisältää maailman 19 rikkainta maata, sekä edustuksen Euroopan unionista: Argentiina, Australia, Brasilia, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Italia, Japani, Kanada, Kiina, Meksiko, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Turkki, Venäjä, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Tämä G20, josta myöhemmin kasvoi Group of 33, oli suunnitteilla jo Kölnin G7:n huippukokouksessa kesäkuussa 1999, mutta ryhmä perustettiin virallisesti G7:n talousministerien kokouksessa syyskuussa 1999. Perustava kokous oli 15.–16. joulukuuta 1999 Berliinissä.

G20-ryhmä muodostettiin yhteistyö- ja neuvontafoorumiksi kansainvälistä rahoitusjärjestelmää koskevissa asioissa. Se tutkii, analysoi ja rohkaisee keskustelua keskeisten nousevien ja jo olemassa olevien teollisuusmaiden käytännöistä, jotka koskevat kansainvälisen rahoitusvakauden parannuksia. Se myös pyrkii käsittelemään asioita, jotka eivät kuulu olemassa olevien organisaatioiden vastuualueisiin.

Tämän G20-ryhmän jäseniä ovat G7-maiden ja 12 muun rikkaan maan talousministerit ja keskuspankkien pääjohtajat G7-maista, 12 muusta rikkaasta maasta sekä Euroopan unionin puheenjohtajamaasta (ellei se ole G7:n jäsen); Euroopan keskuspankin johtaja, Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) toimitusjohtaja; IMFC:n puheenjohtaja; Maailmanpankin pääjohtaja ja Kehityskomitean puheenjohtaja. Kiinan talousministeri Jin Renqing on nykyisin G20:n puheenjohtaja.

Mielenosoitukset G20:tä vastaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2017 G20-maiden huippukokouksen vastaiset mielenosoitukset äityivät suuriksi mellakoiksi, joihin otti osaa arviolta 100 000 henkeä.[2] Paikalla oli 20 000 poliisia. Yli 200 poliisia[3] loukkaantui ja 29 mielenosoittajaa pidätettiin.[2] Mielenosoittajat polttivat autoja, polkupyöriä sekä roska-astioita ja heittelivät poliiseja pulloilla ja muilla irtaimilla esineillä.[2][3] He ryöstivät kauppoja ja olivat väkivaltaisia.[3] Ruotsalainen Antifacistisk Aktion Sverige (AFA Sverige) -järjestö kutsui yhdessä tanskalaisen Antifacistisk Aktion Denmarkin ja norjalaisen Antifacistisk Aksjon Norgen kanssa ihmisiä mukaan mielenosoitukseen ja järjesti sinne linja-autokuljetuksen.[4] Myös suomalainen Aseistakieltäytyjäliiton lehti Antimilitaristi mainosti tapahtumaa ja kertoi liiton järjestävän linja-automatkan Hampuriin.[5]

Myös Saksan Antifa otti osaa mielenosoituksiin.[6] Paikalla oli ainakin Autonomen Antifa 170 -ryhmittymä Dortmundista, mutta mahdollisesti myös muita Antifan soluja ympäri Nordrhein-Westfalenin osavaltiota ja muuta Saksaa[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo, Kotus
  2. a b c Yli 70 poliisia loukkaantunut Hampurin mielenosoituksissa Yle Uutiset. Viitattu 7.7.2017.
  3. a b c Ylen kirjeenvaihtaja Hampurissa: Kaupunkia siivotaan yön tuhotöiden ja ryöstelyn jäljiltä Yle Uutiset. Viitattu 8.7.2017.
  4. Bussar till G20- mötet i Hamburg Antifascistisk Aktion. 8.6.2017. Viitattu 7.7.2017.
  5. Antimilitaristi, 1/17. Aseistakieltäytyjäliitto ry.
  6. a b Martin Teigeler: Linke aus NRW protestieren gegen G20-Gipfel 4.7.2017. Viitattu 7.7.2017. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta G20.