Vytautas Suuren ritarikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vytautas Suuren ritarikunnan suurristi ketjuineen
Vytautas Suuren ritarikunnan suurristi

Vytautas Suuren ritarikunta on arvojärjestyksessä Liettuan korkein ritarikunta. Ritarikunta perustettiin vuonna 1930, kun Liettuan suuriruhtinaan Vytautas Suuren kuolemasta tuli kuluneeksi 500 vuotta.

Ritarikunnan kunniamerkit suunnitteli liettualainen taiteilija Jonas Burba.

Ritarikunnan korkeimman erityisasteen muodostaa suurristi ketjun kera, joka on myönnetty valtionpäämiehille. Kultaisessa ketjussa vuorottelevat kaksoisristit ja tyylitellyt V-kirjaimet. Kultainen, 50 mm halkaisijaltaan oleva risti on valkoemaloitu. Ristin keskellä on punaemaloidussa taustassa ratsastava suuriruhtinaan hahmo. Ristin sakaroihin on kaiverrettu suuriruhtinas Vytautaksen hallintovuodet 1392–1430. Risti roikkuu ketjusta vaakunan ja kruunun kautta. Vaakuna on otettu Vytautas Suurelta. Ketjuun kuuluva, halkaisijaltaan 85 mm:n rintatähti on yhdeksänhaarainen kultainen tähti, jonka keskuskuviossa on kuvattuna ritarikuntaristi punaemaloidussa taustassa. Lisäksi tähden päällä on kruunu.

Suurristi ketjuineen on myönnetty seuraaville valtionpäämiehille:

Nauhassa kannettava suurristi (ilman ketjua) on samanlainen kuin ketjuissa kannettava. Risti roikkuu nauhassa kruunun kautta. Nauha on väriltään valkoinen ja sen sivuissa on kaksi oranssia raitaa. Nauhan leveys on miehille 100 mm ja naisille 65 mm. Nauhassa kannettavan suurristin rintatähti on samanlainen kuin ketjuluokassa, mutta se on tehty hopeasta ja keskuskuvion emalointi on punaisen sijaan tummansininen.

Ensimmäisen luokan komentajamerkki on halkaisijaltaan 50 mm. Sitä kannetaan kaulassa 40 mm:n nauhassa, joka on valkoinen oranssien sivujuovien kera. Ensimmäisen luokan komentajamerkkiin kuuluu hopeinen, yhdeksänhaarainen rintatähti. Sen keskuskuvio on mustaemaloitu. Komentajamerkki on samanlainen, mutta ilman rintatähteä.

1.luokan ritarimerkki on halkaisijaltaan 42 mm, ja sitä kannetaan rinnassa. 1.luokan ritarimerkkiin kuuluu ruusuke. Nauhan leveys on 32 mm. Ritarimerkki on samanlainen, mutta siinä ei ole ruusuketta. Ritarikunnan mitali on hopeaa ja sen halkaisija on 36 mm. Nauhan leveys on 32 mm. Mitalin etupuolelle on kuvattu ritarikunnan risti ja kääntöpuolelle sanat "Vytautas Didysis 1392–1430".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]