Steven Chu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Steven Chu
朱棣文
Henkilötiedot
Koko nimi 朱棣文
Syntynyt28. helmikuuta 1948
St. Louis, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat Yhdysvaltalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Rochesterin yliopisto
Kalifornian yliopisto, Berkeley
Väitöstyön ohjaaja Eugene D. Commins
Instituutti Stanfordin yliopisto
Kalifornian yliopisto, Berkeley
Tutkimusalue Fysiikka
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin fysiikanpalkinto (1997)
Aiheesta muualla
www.energy.gov ja profiles.stanford.edu/steve-chu

Steven Chu (kiin. 朱棣文, s. 28. helmikuuta 1948) oli Yhdysvaltain energiaministeri presidentti Barack Obaman hallinnossa ja kokeellinen fyysikko, joka on tutkinut ja kehittänyt atomien laserjäähdytystä. Hän sai Nobelin fysiikanpalkinnon vuonna 1997 yhdessä Claude Cohen-Tannoudjin ja William Daniel Phillipsin kanssa.

Chu toimi energiaministerinä Obaman ensimmäisen kauden ajan, aloittaen tehtävänsä tammikuussa 2009. Hän ilmoitti erostaan muutama kuukausi Obaman uudelleenvalinnan jälkeen, vedoten hänen haluunsa palata akateemisen opetus- ja tutkimustyön pariin.[1] [2] Ennen ministerikauttaan hän työskenteli sovelletun fysiikan professorina Stanfordin yliopistossa, fysiikan ja molekyylibiologian professorina Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä ja Lawrence Berkeley National Laboratory -nimisen tutkimuslaitoksen johtajana.

Chu tunnetaan ilmastonmuutoksen asiantuntijana, joka on jo pitkään toiminut uusiutuvien energialähteiden kehittämisen parissa. Marraskuussa 2008 hän kutsui ilmastonmuutosta maailmaa uhkaavaksi äkilliseksi, arvaamattomaksi ja peruuttamattomaksi tuhoksi[3].

Chu on edistänyt eri tieteenalojen välistä vuorovaikutusta ja aloitti Bio-X-nimisen tutkimusohjelman, johon osallistuu fyysikoita, kemistejä ja biologeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Obama chooses Nobelist Steven Chu as secretary of energy berkeley.edu. 15.12.2008. Arkistoitu 21.4.2016. Viitattu 1.6.2016.
  2. Energy Secretary Chu to resign politico.com. 1.2.2013. Viitattu 7.12.2020.
  3. YLE: Yhdysvaltain energiaministeriksi Nobel-palkittu fyysikko (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.