Steven Chu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Steven Chu
朱棣文
SecretaryChu.jpg
Syntynyt 28. helmikuuta 1948
St. Louis, Yhdysvallat
Asuinpaikka Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kansallisuus Yhdysvaltain lippu Yhdysvaltalainen
Tutkimusala Fysiikka
Instituutti Stanfordin yliopisto
Kalifornian yliopisto, Berkeley
Tutkinnot Rochesterin yliopisto
Kalifornian yliopisto, Berkeley
Tunnustukset Nobel-palkinto Nobelin fysiikanpalkinto (1997)

Steven Chu (kiin. 朱棣文, s. 28. helmikuuta 1948) on Yhdysvaltain energiaministeri ja kokeellinen fyysikko, joka on tutkinut ja kehittänyt atomien laserjäähdytystä. Hän sai Nobelin fysiikanpalkinnon vuonna 1997 yhdessä Claude Cohen-Tannoudjin ja William Daniel Phillipsin kanssa.

Tammikuusta 2009 lähtien Chu on toiminut energiaministerinä Barack Obaman hallinnossa.[1] Ennen ministerikauttaan hän työskenteli sovelletun fysiikan professorina Stanfordin yliopistossa, fysiikan ja molekyylibiologian professorina Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä ja Lawrence Berkeley National Laboratory -nimisen tutkimuslaitoksen johtajana.

Chu tunnetaan ilmastonmuutoksen asiantuntijana, joka on jo pitkään toiminut uusiutuvien energialähteiden kehittämisen parissa. Marraskuussa 2008 hän kutsui ilmastonmuutosta maailmaa uhkaavaksi äkilliseksi, arvaamattomaksi ja peruuttamattomaksi tuhoksi[2].

Chu on edistänyt eri tieteenalojen välistä vuorovaikutusta ja aloitti Bio-X-nimisen tutkimusohjelman, johon osallistuu fyysikoita, kemistejä ja biologeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.