Hideki Yukawa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hideki Yukawa
湯川 秀樹
Henkilötiedot
Koko nimi 湯川 秀樹
Syntynyt23. tammikuuta 1907
Tokio, Japani
Kuollut8. syyskuuta 1981 (74 vuotta)
Kioto, Japani
Koulutus ja ura
Tutkinnot Kioton yliopisto
Instituutti Kioton yliopisto
Osakan yliopisto
Tutkimusalue Fysiikka
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin fysiikanpalkinto (1949)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Hideki Yukawa (jap. 湯川 秀樹, Yukawa Hideki, 23. tammikuuta 19078. syyskuuta 1981)[1] oli japanilainen teoreettinen fyysikko, joka kehitti mesonien olemassaolon ennustaneen vahvan vuorovaikutuksen selittävän kenttäteorian. Hän oli ensimmäinen Nobelin palkinnon saanut japanilainen.

Yukawa valmistui 1929 Kioton yliopistosta. Valmistumisensa jälkeen hän toimi vuosina 1932–1939 Kioton yliopistossa luennoitsijana ja Osakan yliopistossa myös professorina. Vuonna 1932 hän meni naimisiin ja sai vaimonsa Sumikon kanssa kaksi poikaa nimeltä Harumi ja Takaaki.

Yukawa oli hyvin kiinnostunut alkeishiukkasia käsittelevistä teorioista. Osakan yliopistossa työskennellessään hän julkisti kuuluisan teoriansa mesoneista On the Interaction of Elementary Particles. I. vuonna 1935 lehdessä Proc. Phys.-Math. Soc. Japan, 17, p. 48. Julkaisussa hän ehdotti uudenlaista kenttäteoriaa, joka ennusti mesonien olemassaolon. Yukawa suoritti tohtorin tutkinnon teoreettisesta fysiikasta 1938, minkä jälkeen hänet nimettiin professoriksi Kioton yliopistoon. Vuonna 1947 Cecil F. Powell kumppaneineen julkaisi ensimmäisen tutkimuksen, jossa oli löydetty kokeellisesti mesoni. He olivat löytäneet π-mesonin eli pionin. Monien muiden palkintojen ja kunnianosoitusten ohella Yukawalle myönnettiin mesoneita koskevasta teoriasta Nobelin fysiikanpalkinto 1949.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yukawa Hideki
  2. The Nobel Prize in Physics 1949 Nobelprize.org – The Official Website of the Nobel. Viitattu 14.7.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.