Cecil Powell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cecil Powell
Henkilötiedot
Koko nimi Cecil Frank Powell
Syntynyt5. joulukuuta 1903
Tonbridge, Yhdistynyt kuningaskunta
Kuollut9. elokuuta 1969 (65 vuotta)
lähellä Milanoa, Italia
Kansalaisuus Yhdistynyt kuningaskunta Britti
Koulutus ja ura
Tutkinnot Cavendish laboratorio
Väitöstyön ohjaaja Ernest Rutherford, Ralph H. Fowler ja Charles Thomson Rees Wilson
Instituutti Bristolin yliopisto
Tutkimusalue Fysiikka
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin fysiikanpalkinto (1950)

Cecil Frank Powell (5. joulukuuta 19039. elokuuta 1969)[1] oli brittiläinen ydinfyysikko. Hänelle myönnettiin vuonna 1950 Nobelin fysiikanpalkinto ydinreaktion valokuvausmenetelmän kehittämisestä sekä mesonien (pioni) havaitsemisesta menetelmänsä avulla. Vuotta aiemmin Hideki Yukawa sai Nobelin fysiikanpalkinnon mesonien ennustamisesta.[2] Powell sai vuonna 1967 Lomonosov-kultamitalin ja allekirjoitti Russellin–Einsteinin manifestin vuonna 1955.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Powell syntyi vuonna 1903 Tornbridgen kaupungissa, joka sijaitsee Kentin kreivikunnassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Hänen isänsä Frank Powell oli paikallinen aseseppä ja George Bisacren poika. Bisacren oli perustanut aiemmin läheiseen Southboroughin kaupunkiin yksityiskoulun.[3] Perhesiteittensä takia Powellille korostettiin opiskelun tärkeyttä.

Powell kävi peruskoulua Tornbridgessä, mutta ollessaan 11 vuoden ikäinen, hän sai stipendin, jonka turvin hän aloitti koulunkäynnin samassa kauoungissa sijainneessa Judd Schoolissa.[3] Uudessa koulussa hän voitti jälleen stipendin, joka antoi mahdollisuuden aloittaa opinnot Sidney Sussex Collegessa, Cambridgessa. Collegesta hän valmistui ikäryhmänsä parhaimpiin kuuluvana.[3]

Jatko-opiskelijana hän sai työpaikan Cavendish Laboratorysta, jossa pääsi työskentelemään Lordi Rayleigh’n ja C. T. R. Wilsonin kanssa. Powell pysyi Cavendish Laboratoryssä vuoteen 1927 saakka, jolloin hän väitteli tohtoriksi. Tohtoriksi väiteltyään hän aloitti työt Bristolin yliopistossa Arthur Tyndallin ja Henry Herbert Willsin apulaistutkijana.

Powell vieraili Länsi-Intiassa vuonna 1936. Siellä hän tutki erityisesti vulkaanista toimintaa.

Powell solmi avioliiton Isobel Therese Artnerin kanssa vuonna 1932 ja suhteeseen syntyi kaksi tytärtä. Artner oli hänen apulainen. Powellin harrasti vapaa-aikanaan squashin ja tennikseen pelaamista.[3] Powell kuoli ollessaan matkalla Italiassa vuonna 1969.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cecil Frank Powell
  2. Cecil Frank Powell MSN Encarta. Arkistoitu 4.11.2007. Viitattu 21.11.2007. (englanniksi)
  3. a b c d Cecil Powell Nobel-säätiö. Viitattu 21.11.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]