Owen Chamberlain

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Owen Chamberlain
Owen Chamberlain
Owen Chamberlain
Syntynyt 10. heinäkuuta 1920
San Francisco, Yhdysvallat
Kuollut 28. helmikuuta 2006 (85 vuotta)
Berkeley, Yhdysvallat
Asuinpaikka Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kansallisuus Yhdysvaltain lippu Yhdysvaltalainen
Tutkimusala Fysiikka
Instituutti Kalifornian yliopisto, Berkeley
Tutkinnot Chicagon yliopisto
Väitöstyön ohjaaja Enrico Fermi Nobel-palkinto
Tunnustukset Nobel-palkinto Nobelin fysiikanpalkinto (1959)

Owen Chamberlain (10. heinäkuuta 192028. helmikuuta 2006) oli yhdysvaltalainen fyysikko.[1] Hän oli professori Kalifornian yliopiston Berkeleyn kampuksella vuodesta 1948 lähtien. Hän sai Emilio Segrèn kanssa vuonna 1959 Nobelin fysiikanpalkinnon antiprotonin löytämisestä.[2]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chamberlain opiskeli fysiikkaa Kalifornian yliopistossa, mutta opinnot keskeytyivät toisen maailmansodan takia. Hän liittyi Manhattan-projektiin, jonka tehtävänä oli kehittää Yhdysvalloille ydinase. Tässä projektissa hän työskenteli yhdessä Emilio Segrèn kanssa sekä Berkeleyssä että Los Alamosissa.

Vuonna 1946 sodan päätyttyä Chamberlain jatkoi opintojaan Chicagossa Enrico Fermin ohjauksessa. Chamberlain vastaanotti tohtorin arvon Chicagon yliopistossa vuonna 1949.

Vuonna 1948 Chamberlain palasi Berkeleyyn, jossa hän keksi yhdessä Segrèn kanssa antoprotonin, mistä he saivat Nobelin fysiikanpalkinnon 1959. Chamberlain oli myös poliittisesti aktiivinen toimien rauhantyössä ja puhuen Vietnamin sotaa vastaan. Hän oli vaatimassa kolmen poliittisista syistä vangitun neuvostoliittolaisen fyysikon – Saharovin, Orlovin ja Sharanskyn – vapauttamista. 1980-luvulla hän oli perustamassa ydinaseiden vastaista liikettä. Chamberlain opetti Berkeleyssä vuoteen 1989 asti, ja kuoli Parkinsonin taudin komplikaatioihin vuonna 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nobelprize.org
  2. Tietojätti. Gummerus, 1999. ISBN 951-20-5809-X.
Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.