Arthur Leonard Schawlow

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arthur Leonard Schawlow
Henkilötiedot
Syntynyt5. toukokuuta 1921
Mount Vernon, Yhdysvallat
Kuollut28. huhtikuuta 1999
Palo Alto, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat Yhdysvaltalainen
Koulutus ja ura
Instituutti Columbian yliopisto
Bell Labs
Tutkimusalue Fysiikka
Tunnetut työt Laser
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin fysiikanpalkinto (1981)

Arthur Leonard Schawlow (5. toukokuuta 192128. huhtikuuta 1999) oli yhdysvaltalainen fyysikko. Hänet muistetaan erityisesti laserin kehittäjänä. Schawlow'lle ja Charles Townesille myönnettiin Nobelin fysiikanpalkinto vuonna 1981 lasertutkimuksistaan.

Schawlow'n äiti oli kotoisin Kanadasta, ja isä oli juutalainen maahanmuuttaja Latviasta.[1] Hän sai protestanttisen kasvatuksen, äitinsä uskonnon mukaisesti.[2] Perhe muutti Torontoon Schawlow'n ollessa kolmivuotias. High Schoolin jälkeen hän pääsi Toronton yliopistoon opiskelemaan. Opiskelua vaikeutti käynnissä oleva toinen maailmansota. Toronton yliopiston jälkeen hän sai paikan Columbian yliopistosta vuonna 1949.

Schawlow meni naimisiin Charles Townesin siskon Aurelia Townesin kanssa vuonna 1951, ja heille syntyi kolme lasta: Arthur Jr., Helen ja Edith. Arthur Jr. sairasti autismia ja oli todella hiljainen. Schawlow sai työpaikan Bell Labsista ja pääsi myös professoriksi Stanfordin yliopistoon. Standfordissa hän tapasi professori Robert Hofstadterin, jolla oli myös autistinen lapsi. Schawlow ja Hofstadter ryhtyivät tekemään työtä autististen lasten hyväksi. Schawlow toimi tuetun kommunikaation puolestapuhujana ja edisti tämän kiistanalaisen tekniikan yleistymistä Yhdysvalloissa.[3][4]

Arthur Schawlow kuoli leukemiaan Palo Altonissa vuonna 1999, pian Arthur Schawlow Center -järjestön perustamisen jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sushanta Gupta: DICTIONARY OF PHYSICS: For students of Class VI to X. Notion Press.
  2. The religion of Arthur Schawlow, Nobel Prize-winning physicist; worked with lasers www.adherents.com. Arkistoitu 15.9.2015. Viitattu 24.4.2019.
  3. http://news-service.stanford.edu/news/1999/may5/schawlowobit-55.html
  4. http://suedweb.syr.edu/thefci/2-1sch.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.