Arthur Leonard Schawlow

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arthur Leonard Schawlow
Artur Schawlow, Stanford University.jpg
Syntynyt 5. toukokuuta 1921
Mount Vernon, Yhdysvallat
Kuollut 28. huhtikuuta 1999
Palo Alto, Yhdysvallat
Asuinpaikka Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Kansallisuus Yhdysvaltain lippu Yhdysvaltalainen
Tutkimusala Fysiikka
Instituutti Columbian yliopisto
Bell Labs
Tunnetuimmat työt Laser
Tunnustukset Nobel-palkinto Nobelin fysiikanpalkinto (1981)

Arthur Leonard Schawlow (5. toukokuuta 192128. huhtikuuta 1999) oli yhdysvaltalainen fyysikko. Hänet muistetaan erityisesti laserin kehittäjänä. Schawlow'lle ja Charles Townesille myönnettiin Nobelin fysiikanpalkinto vuonna 1981 lasertutkimuksistaan.

Schawlow'n äiti oli kotoisin Kanadasta, ja isä oli maahanmuuttaja Latviasta. Perhe muutti Torontoon Schawlow'n ollessa kolmivuotias. High Schoolin jälkeen hän pääsi Toronton yliopistoon opiskelemaan. Opiskelua vaikeutti käynnissä oleva toinen maailmansota. Toronton yliopiston jälkeen hän sai paikan Columbian yliopistosta vuonna 1949.

Schawlow meni naimisiin Charles Townesin siskon Aurelia Townesin kanssa vuonna 1951, ja heille syntyi kolme lasta: Arthur Jr., Helen ja Edith. Arthur Jr. sairasti autismia ja oli todella hiljainen. Schawlow sai työpaikan Bell Labsista ja pääsi myös professoriksi Stanfordin yliopistoon. Standfordissa hän tapasi professori Robert Hofstadterin, jolla oli myös autistinen lapsi. Schawlow ja Hofstadter ryhtyivät tekemään työtä autististen lasten hyväksi. Schawlow toimi tuetun kommunikaation puolestapuhujana ja edisti tämän kiistanalaisen tekniikan yleistymistä Yhdysvalloissa.[1][2]

Arthur Schawlow kuoli leukemiaan Palo Altonissa vuonna 1999, pian Arthur Schawlow Center -järjestön perustamisen jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.