Shaun Donovan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yhdysvaltain asuntoministeri Shaun Donovan

Shaun Donovan (s. 24. tammikuuta 1966) [1] on Yhdysvaltain 15. asuntoasioista ja kaupunkikehityksestä vastaava ministeri eli asuntoministeri. Presidentti Barack Obama nimitti hänet virkaansa ja senaatti hyväksyi hänen nimityksensä 22. tammikuuta 2009. Virkavalansa hän vannoi 26. tammikuuta.

Donovan syntyi New Yorkissa. Hän valmistui kandidaatiksi Harvardin yliopistosta 1987. [1] Sittemmin hän on opiskellut Harvardin yliopistossa maisteriksi tutkinnon pääaineena liikkeenjohto ja valmistui vuonna 1995. [1] Lisäksi hän suoritti 1995 Harvardissa myös toisen maisterin tutkinnon pääaineena arkkitehtuuri. [1]

Virkaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistuttuaan Donovan työskenteli kiinteistöalalla. Hän lainoitti pienimuotoisia ja voittoa tavoittelemattomia kiinteistöhankkeita ja hoiti edullisia kiinteistöjen kehittämisprojekteja. Hän toimi myös arkkitehtina New Yorkissa ja Italiassa.

Vuosina 1995–1998 Donovan toimi New Yorkin kiinteistöviraston palveluksessa. [1] Hän vastasi pääasiassa väestön asuttamiseen liittyvistä kysymyksistä. Vuonna 1998 presidentti Bill Clinton nimitti hänet valtion asuntoministeriöön virkamieheksi. [1] Maaliskuussa 2000 hänestä tuli ministeriön asuntoasiain alivaltiosihteeri. [1] Hänen vastuualueeseensa sisältyivät erityisesti vähävaraisen väestönosan asuntoasiat. Hän ehti hoitaa noin 2 miljoonan perheen asuttamisen. [2] Tämän tehtävän hän jätti maaliskuussa 2001.[1]

Sittemmin Donovan on vuosina 2001–2002 toiminut vierailevana luennoitsijana New Yorkin yliopistossa.[1] Hän teki samanaikaisesti tutkimusta valtion tukemasta asumisesta. Yliopistosta hän siirtyi 2002 sijoitusyhtiö Prudential Mortgage Capital Co:n toimitusjohtajaksi. [1] Yhtiön toimialaan kuuluivat rakennuslainat. Yhtiö hoiti esimerkiksi sittemmin konkurssin tehneen rahoituslaitos Fannie Maen lainoja sekä liittovaltion asuntoviraston rahaliikennettä. [2]

Donovan nimitettiin 2004 New Yorkin kaupungin kiinteistöviraston päälliköksi. [1] Hän vastasi kaupungin kehittämisestä ja rakennussuojelusta. Tässä virassa hän aloitti vuoteen 2013 kestävän 7,5 miljardin dollarin arvoisen hankkeen asuntojen rakentamiseksi 500 000 pieni- ja keskituloiselle ihmiselle. [1] Donovan keskittyi erityisesti pienten rakennusyrittäjien tukemiseen. Hänen aloitteestaan luotiin 200 miljoonan dollarin suuruinen rahasto, josta voittoa tuottamattomat kiinteistöyritykset ja pienurakoitsijat voivat hakea tukea tontin hankkimiseen. [2] Vuonna 2008 Donovan jäi virkavapaalle, koska toimi vuoden 2008 presidentinvaaleissa avustajana Obaman kampanjassa.

Ministerinä Donovan on erityisesti ajanut alueellista kehittämistä ja liikennesuunnittelua. Tavoitteena on ollut työllisyyden lisääminen. Hankkeissa on korostunut erityisesti paikallisten toimijoiden aktivoiminen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l Donovanin elämäkerta ja virkaura Washington Postin sivustolla (englanniksi) Haettu 5.10.2012.
  2. a b c New York Housing Chief Is Chosen for Cabinet New York Times 13.12.2008 (englanniksi) Haettu 5.10.2012.